661
| Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Ο Λαβρόφ απάντησε για την υγεία του Πούτιν και για την 9η Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 09:23
|Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Ο Λαβρόφ απάντησε για την υγεία του Πούτιν και για την 9η Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 09:23

Τις γραμμές της ρωσικής (εξωτερικής) πολιτικής στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία περιέγραψε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε μία ακόμη συνέντευξή του σε ξένο μέσο τις τελευταίες ημέρες. Το βράδυ της Κυριακής, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στο ιταλικό δίκτυο Rete 4, το οποίο ανήκει στον όμιλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Λαβρόφ μίλησε για την απόφαση της Gazprom να κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, για το τι ζητάει τελικά η Μόσχα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου αλλά και για την  υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν, για την οποία υπήρξαν διάφορες φήμες μετά τις τελευταίες εικόνες του.

«Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες», δήλωσε κατ’ αρχάς ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ για το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου υποστήριξε ότι η στάση της Gazprom αποτέλεσε ουσιαστικά απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ προς την ίδια την εταιρεία.

«Εκλεψαν τα χρήματά μας, δισεκατομμύρια ευρώ», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, για να συνεχίσει: «Η Gazprom αναγκάσθηκε να κρατήσει τα χρήματά της σε δυτικές τράπεζες και τώρα τα ποσά αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Προτείναμε, λοιπόν, να μπορεί να θεωρείται ότι οι διάφορες προμήθειες έχουν πληρωθεί μόνον όταν τα σχετικά ποσά μετατρέπονται σε ρούβλια».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ρωτήθηκε και από το Rete 4 για την κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς αναπτύχθηκε μια μεγάλη παραφιλολογία το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της εικόνας του ρώσου προέδρου στη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στα τέλη Απριλίου.

Ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Σοϊγκού στις 21 Απριλίου. Το ότι ο ρώσος πρόεδρος κρατούσε το τραπέζι ερμηνεύτηκε από κάποιους ως πρόβλημα υγείας (Russian Presidential Press Service/Kremlin/Handout via REUTERS)

Ο Λαβρόφ απάντησε, χαμογελώντας: «Ρωτήστε ξένους που του μίλησαν, όπως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

Παράλληλα, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου, οπότε στη Μόσχα θα εορταστεί η Ημέρα της Νίκης, η επέτειος παράδοσης της χιτλερικής Γερμανίας, το 1945.

«Επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών, βέβαια, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Λαβρόφ, λέγοντας πάντως ότι η Μόσχα δεν εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία με στόχο τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στα περί Ναζί μάλιστα ο Λαβρόφ προχώρησε σε μια απρέπεια: όταν του αναφέρθηκε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος, υποστήριξε ότι πολλοί αντισημίτες είναι Εβραίοι και έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι και ο Αδόλφος Χίτλερ είχε.. εβραϊκό αίμα!

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε επίσης «ψευδή είδηση» τους κατοίκους της Μπούτσα που δολοφονήθηκαν στους δρόμους της πόλης και αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη της χώρας του. Επανέλαβε, επίσης, ότι «δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι εξεπλάγη από την στάση της Ιταλίας, η οποία τώρα πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά της χώρας του και κατηγόρησε την ΕΕ ότι «ταπεινώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε:

«Τον Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να γίνει μια ουδέτερη χώρα, χωρίς πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας η οποία δεν θα συμπεριελάμβανε το Ντονμπάς και την Κριμαία. Αλλά τώρα προσπαθούν να πάνε την συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, ζητώντας να διατηρηθεί η δυνατότητα εισόδου στο ΝΑΤΟ».

Κατά τα άλλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στο γνωστό αφήγημα περί «Ναζί». Είπε ότι «η επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως την αποκάλεσε, πραγματοποιείται και για να «αποναζιστικοποιηθεί η χώρα», λόγω της δράσης του Τάγματος Αζόφ. «Αιχμάλωτοι που ανήκουν στο τάγμα αυτό, έχουν τατουάζ και σύμβολα του ναζισμού», υποστήριξε.

Ο Λαβρόφ, τέλος, υπογράμμισε ότι τα νέα όπλα που διαθέτει η χώρα του «είναι υπερηχητικά όπλα τα οποία, πλέον, δεν αποτελούν μυστικό και είναι μια απάντηση στο πυραυλικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο θα έχει τη Ρωσία ως κύριο στόχο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...