1464
Στιγμές από τις ΜΕΘ του «Σωτηρία». Η κατάσταση είναι οριακή | REUTERS/Giorgos Moutafis

Ο κύβος ερρίφθη: σε επίταξη ιδιωτών γιατρών προχωρά το υπ. Υγείας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 08:22
Στιγμές από τις ΜΕΘ του «Σωτηρία». Η κατάσταση είναι οριακή
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Ο κύβος ερρίφθη: σε επίταξη ιδιωτών γιατρών προχωρά το υπ. Υγείας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 08:22

Στο μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ –καθώς πλέον η κατάσταση στις δομές του συστήματος υγείας περιγράφεται ως οριακή λόγω της έξαρσης της επιδημίας της Covid-19– προχωρά η κυβέρνηση.

O λόγος –πέρα από τις δραματικές ανάγκες και την πίεση στα νοσοκομεία– είναι ότι μέχρι και την Κυριακή μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο σχετικό κάλεσμα που είχε απευθύνει η κυβέρνηση για βοήθεια των ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ.

Οπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Δευτέρας, «το υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας Covid-19.

»Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

»Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και δεν θέλει πολύ να χαρακτηριστεί εφιαλτική. Με τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών Covid-19 να μετρώνται σε εκατοντάδες, το ΕΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπο με πρωτοφανή πίεση. Μια φωτογραφία από τη βραδινή εφημερία του «Ευαγγελισμού» την Κυριακή, με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να μην έχουν πού να σταθμεύσουν και να αφήσουν τους ασθενείς, είναι χαρακτηριστική…

Σε πρώτη φάση η επίταξη ιατρικών υπηρεσιών αφορα 206 ιατρούς με ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής και έχει ισχύ έναν μήνα.

Καθώς το μέτρο της επιστράτευσης γιατρών –διότι περί αυτού πρόκειται– είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο και για χώρα της ΕΕ, από το υπουργείο Υγείας εκδόθηκε ένας οδηγός ερωταπαντήσεων σε μορφή άτυπης ενημέρωσης, στο οποίο περιγράφεται η κατάσταση και δίνονται λεπτομέρειες για τη μορφή της επίταξης:

Γιατί φτάσαμε στην επίταξη;

Από το υπ. Υγείας απαντούν ότι εδώ και ένα μήνα υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια. Ειδικά για την Αττική, η έκκληση έλαβε χώρα και θεσμικά μαζί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας. Η απόφαση για επίταξη υπηρεσιών εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας και κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών»;

Σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Ποια κίνητρα έχουν δοθεί στους ιατρούς που δεν είναι μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ;

Το υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, με σκοπό να δώσει κίνητρα και διευκολύνσεις στους ιατρούς, ώστε να ενταχθούν και να ενισχύσουν το ΕΣΥ.

Οι ιατροί που είχαν αιτηθεί για ειδίκευση μέχρι τις 15/12/2020, μπόρεσαν άμεσα να προσέλθουν στα νοσοκομεία επιθυμίας τους και να απασχοληθούν για 4 μήνες. Mέχρι να έρθει κανονικά η σειρά διορισμού τους, το εν λόγω διάστημα θα προσμετράται ως χρόνος άσκησης στην ειδικότητα.

Επίσης, απαλλάχθηκαν από την εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο Α’ έτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ώστε μεγάλος αριθμός ιατρών να αποκτήσουν άμεσα το δικαίωμα στις εξετάσεις ειδικότητας και της συμμετοχής τους στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ.

Επιπλέον, έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) οι ιατροί που έχουν αποκτήσει ή θα ασκηθούν προς απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας και οι ιατροί που θα δώσουν εξετάσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 για την ειδικότητα Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας.

Δόθηκαν και οικονομικά κίνητρα ή η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στο ΕΣΥ;

Φυσικά. Τους δόθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες –εφόσον συμμετέχουν– ίση με αυτή του Επιμελητή Β’.

Σε περίπτωση συμμετοχής των εν λόγω ιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών ΕΣΥ, οι διανυόμενοι μήνες παροχής υπηρεσιών μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στους ιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και Νεφρολογία, που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων και Παίδων και ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), μετά από αίτησή τους να διοριστούν, με βαθμό επιμελητή Β, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ των μονάδων ΜΕΘ και ΜΕΝΝ.

Επίσης, οι εν λόγω ιατροί έχουν απαλλαχθεί από την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό).

Εχει υπάρξει μέριμνα για την πληρωμή των εφημεριών;

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο το υπ. Υγείας έχει νομοθετήσει διατάξεις προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και σε ολόκληρον καταβολή των εφημεριών των ιατρών των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας:

1. Αυξήθηκε το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών από 9% σε 15%, για περίοδο 7 μηνών (από 1-3-2020 έως 30-6-2020, και από 1-10-2020 έως 31-12-2020), προκειμένου να μην υπάρχουν περικοπές εφημεριών. Προχωρούμε στην έκδοση νέας ΚΥΑ για την αύξηση του ποσοστού μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

2. Για τις λίγες περιπτώσεις που το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών υπερβαίνει το 15%, νομιμοποιήσαμε την υπέρβαση των εφημεριών, προκειμένου να μην χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας γιατρός. Η τελευταία νομιμοποίηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και θα υπάρξει και νέα παράταση.

3. Στην συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων, έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος του 2021 και ακολουθεί η εκκαθάριση και πληρωμή των επομένων μηνών.

Ζητήθηκε από συνταξιούχους ιατρούς να συνδράμουν;

Από το υπ. Υγείας απαντούν: Βεβαίως και τους καλέσαμε. Τους δόθηκε η δυνατότητα απασχόλησης στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, δύνανται να εντάσσονται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνταξιούχοι ιατροί, των αναγκαίων ειδικοτήτων (παθολόγων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών) και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας.

Μάλιστα, οι συνταξιούχοι ιατροί που παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιρούνται από την κατά 30% μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους.

Πόσους αφορά η επίταξη, ποια είναι τα κριτήρια και για πόσο χρονικό διάστημα;

Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Θα δικαιούνται αμοιβή; Ποια είναι η αμοιβή και ποια τα κίνητρα;

Ναι. Θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά.

Πόσοι είναι συνολικά οι πνευμονολόγοι/παθολόγοι και γενικοί ιατροί στην Αττική;

Οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί.

Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370.

Εχουν οι ιδιώτες ιατροί οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αστική ευθύνη;

Οχι. Οσοι ιδιώτες ιατροί ενταχθούν στο ΕΣΥ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Αρα δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Εχουν οι ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία;

Ναι. Έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Πώς είναι η κατάσταση σήμερα στο ΕΣΥ;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας και το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του. Παρόλα αυτά, το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Η πίεση είναι τεράστια, είναι καθημερινή και η διασπορά της νόσου ακολουθεί το χειρότερο σενάριο από όσα είχαμε επεξεργαστεί. Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής – είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο.

Πώς έχει αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση;

Από το υπ. Υγείας απαντούν: Εχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αττική. Η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Το Σύστημα Υγείας είναι ένα και είναι εθνικό: νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία ιδιωτικές κλινικές, νέες πολυδύναμες ΜΕΘ. Έχουμε ήδη παραδώσει, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy) και όταν χρειαστεί θα κάνουμε διακομιδές ή και αεροδιακομιδές στην Περιφέρεια με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Πώς έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία;

Μέσα στην πανδημία προσλάβαμε ως επικουρικό προσωπικό περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς εκ των οποίων οι 4.000 θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον πάνω από 1.200 προσλήψεις μονίμων ιατρών.

Εχουν ενισχυθεί οι κλίνες Covid στην Αττική;

Οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 389, από 229 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, τις έχουμε αυξήσει κατά 70%.

Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 3.000, από 1.600 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, τις έχουμε αυξήσει κατά 88%.

Γιατί δεν προσλήφθηκαν γιατροί με τις αναγκαίες ειδικότητες (πνευμονολόγοι/παθολόγοι) από τις λίστες των επικουρικών στις Υγειονομικές Περιφέρειες;

Γιατί δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας Παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News