198
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον ανακοινώνει την ιστορική απόφαση μαζί με τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς Ουλφ Κρίστερσον | TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Ο κύβος ερρίφθη: Η Σουηδία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το NATO

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 17:18
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον ανακοινώνει την ιστορική απόφαση μαζί με τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς Ουλφ Κρίστερσον
|TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Ο κύβος ερρίφθη: Η Σουηδία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το NATO

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 17:18

Λίγες ημέρες μετά την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας να δρομολογήσει την ένταξή της στο NATO, εγκαταλείποντας μια παραδοσιακή στρατιωτική ουδετερότητα, το ίδιο βήμα έκανε και η Σουηδία: η κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας αποφάσισε τη Δευτέρα επισήμως να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μια κίνηση που θα επαναχαράξει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης.

Την ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Αντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...