416
Ο Γκρεγκ Αμποτ σε παλαιότερη ομιλία του στο Ντάλας | REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

O κυβερνήτης του Τέξας ενέκρινε τη δημόσια οπλοφορία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 12:30
Ο Γκρεγκ Αμποτ σε παλαιότερη ομιλία του στο Ντάλας
|REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

O κυβερνήτης του Τέξας ενέκρινε τη δημόσια οπλοφορία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 12:30

Σε λίγες εβδομάδες, όποιος θέλει στο Τέξας θα μπορεί να κυκλοφορεί με ένα όπλο στο χέρι. Σε κοινή θέα και χωρίς ειδική άδεια. Ο Γκρεγκ Αμποτ, ο υπερσυντηρητικός κυβερνήτης της τεράστιας αυτής αμερικανικής πολιτείας, ενέκρινε την Τετάρτη νόμο, εν δυνάμει του οποίου θα επιτρέπεται η δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια – άλλο ένα μέτρο που διευρύνει το αμφιλεγόμενο δικαίωμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε τον Μάιο από την πολιτειακή Γερουσία και την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων, ορίζει συγκεκριμένα ότι θα επιτρέπεται σε κάθε πρόσωπο ηλικίας 21 ετών, σε βάρος του οποίου δεν έχει επιβληθεί σχετική απαγόρευση, να φέρει όπλο δημόσια χωρίς να διαθέτει άδεια.

Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι τα Συντάγματα των ΗΠΑ και του Τέξας επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και κατά συνέπεια πρέπει να εγείρονται λιγότερα εμπόδια ως προς αυτό.

Σύμφωνα με την Texas Tribune, o Γκρεγκ Αμποτ είναι τόσο ενθουσιασμένος με τον νόμο, που αναμένεται να προεδρεύσει σε τελετή για την επικύρωσή του.

Είχε κάνει γνωστό ότι θα υπέγραφε τον νόμο εάν εγκρινόταν από τα δύο σώματα του πολιτειακού Κογκρέσου. «Πρόκειται για κάτι που έχουν υιοθετήσει άλλες περίπου 20 Πολιτείες, είναι καιρός να το υιοθετήσει και το Τέξας», δήλωνε τον Απρίλιο στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WBAP.

Ομως υπάρχουν πολλοί πολέμιοι του μέτρου, ειδικά οι Δημοκρατικοί στο Τέξας και σε όλη τη χώρα, που τονίζουν ότι η χαλάρωση των κανόνων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία θα φέρει ακόμη περισσότερη βία.

Επικαλέστηκαν ειδικά το επεισόδιο στο Όστιν την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 13, καθώς και αυτό μέσα σε σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο το 2019, όταν είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 23.

Η Βερόνικα Εσκομπάρ, εκλεγμένη στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, έκρινε ότι ο Άμποτ «επέλεξε να προδώσει τα θύματα της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων» επικυρώνοντας τον επίμαχο νόμο.

«Παρά την ευρεία υποστήριξη στις πρωτοβουλίες για να υπάρξει νομοθεσία που θα προλαμβάνει τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων, οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής έναν άνανδρο κυβερνήτη, ενδιαφέρονται περισσότερο να προσελκύσουν την προσοχή του λόμπι των όπλων, παρά να αποτρέψουν τη βία των όπλων και να τιμήσουν τα θύματα και τους επιζήσαντες του Ελ Πάσο και όλου το Τέξας», ανέφερε η κυρία Εσκομπάρ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η βουλευτής Βίκι Γκούντγουιν ζήτησε τη Δευτέρα από τον κυβερνήτη να προβάλει βέτο στον νόμο, μετά το επεισόδιο στο Οστιν. «Πρέπει να επέμβουμε για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο», τόνισε η τεξανή πολιτικός σε επιστολή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News