570
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων στη ΝΔ την Κυριακή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα του Μαξίμου | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Κυριάκος, ο λάκκος και ο δράκος…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 4 Απριλίου 2016, 07:17
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων στη ΝΔ την Κυριακή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα του Μαξίμου
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Κυριάκος, ο λάκκος και ο δράκος…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 4 Απριλίου 2016, 07:17

Τις πραγματικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν στη Νέα Δημοκρατία. Πολλά τα ερωτήματα και οι απορίες.

Είναι τυχαία η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ παραμονή του τελικού σταδίου της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ώρα μάλιστα που κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι αυτή μπόρει και να κλείσει πριν από το Πάσχα;

Ποιοι και πότε υπέκλεψαν την επίμαχη συνομιλία; Αν ευσταθεί η πληροφορία ότι η συγκεκριμένη συνομιλία έγινε στις 19 Μαρτίου, όταν το Κουαρτέτο βρισκόταν στην Αθήνα, τότε υπάρχει θέμα ασφάλειας των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων;

Γιατί δείχνει ότι εκπλήσσεται η κυβέρνηση για τις ήδη γνωστές και χιλιοδιαπιστωμένες αντιθέσεις ανάμεσα στο ευρωπαϊκό σκέλος του μηχανισμού και το Ταμείο; Ποιος πραγματικά ωφελείται από το σκηνικό σύγκρουσης, που στήθηκε από το Σάββατο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να επιτρέψει να τακτοποιηθούν οι υπαρκτές, πλην όμως γνωστές, αντιθέσεις ανάμεσα στους πιστωτές μας με τρόπο επιζήμιο προς το εθνικό συμφέρον, την ώρα μάλιστα που η Αθήνα αγωνιά να βρει λύση στη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.

Στη λεωφόρο Συγγρού δεν υποτιμούν τις επί μέρους, ενίοτε και αποκλίνουσες προσεγγίσεις, ανάμεσα στα συστατικά στοιχεία του Μηχανισμού Στήριξης, εξ ου και όπως λένε κορυφαία στελέχη της παράταξης, ουδέποτε πίστεψαν στην σπουδή της κυβέρνησης, που «διαφήμιζε» ότι Μεγάλη Εβδομάδα θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η χαώδης διαφορά ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ θα προκαλούσε ούτως ή άλλως επιπλοκές στην διαπραγμάτευση που θα καθυστέρουσαν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Γνωρίζουν επίσης, ότι παρά την διάθεση της Ανγκελα Μέρκελ να συμβάλλει στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών ελέω και του Προσφυγικού δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Βερολίνο υπαναχωρεί από την πάγια θέση του ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο και στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, γαλάζιοι επιτελείς τονίζουν ότι η κυβέρνηση παίζει κυριολεκτικά με την φωτιά, ανασύροντας μνήμες από το περσινό καλοκαίρι, εάν επιχειρεί πλέον να «εκπαραθυρώσει» το Ταμείο από το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τη ΝΔ είναι σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου σκοπίμως υπερδραματοποιεί την κατάσταση. «Πρόκειται για μία κυβέρνηση σε αποδρομή, που προσπαθεί μάταια να κερδίσει πόντους, ωστόσο οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία δεν είναι αναστρέψιμοι για τον κ. Τσίπρα» επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το γραφείο τύπου του κόμματος κατηγορούσε ευθέως την κυβέρνηση πως «με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς της οδηγεί και πάλι την χώρα σε ασφυξία».

Είναι εμφανής, σημειώνουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες, η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κομματικού του μηχανισμού και να τονώσει το καταρρακωμένο ηθικό βουλευτών και πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα πολύ δύσκολα που έρχονται.

Στη Συγγρού δεν παραγνωρίζουν και την προσφιλή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τακτική της δημιουργίας άλλοθι για τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα, που πρέπει να ψηφιστούν και κοστολογούνται το λιγότερο στα 5,4 δισ. ευρώ.

Τα επαναλαμβανόμενα, πάντως, κρούσματα υποκλοπής και δημοσιοποίησης συνομιλιών εγείρουν για τη ΝΔ ακόμη ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση σε αυστηρό ύφος να διασφαλίσει την ασφάλεια και το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ενώ στη Συγγρού δεν έχουν ξεχάσει το περιστατικό με μία άσχετη συνομιλία του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Γιώργου Κουμουτσάκου με έναν εκ των κατηγορουμένων για το κύκλωμα δημοσιογράφων – εκβιαστών και την πολιτική αξιοποίηση που υπήρξε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη.

Για οσμή παρακράτους και ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας, που σε ανάρτηση του στα social media ζητά από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα ποιος ηχογράφησε τη συνομιλία και ποιος έκανε την διαρροή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...