Η Repubblica για τον άνθρωπο που ψάχνει το ελιξίριο της ζωής στους υπερήλικους / Η Washington Post για ένα ερώτημα που δεν έχει μία απάντηση / Οι Times για την πολεμική βιομηχανία που εμπνέεται από το σινεμά / Και οι Japan Times…
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Κρυμμένα μυστικά/ Ο κυνηγός του DNA των αιωνόβιων

    «“Καλημέρα, θα μπορούσα να έχω λίγο από το DNA του παππού;” Τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνω ξεκινούν σχεδόν έτσι», λέει στη Repubblica ο Τζέιμς Κλέμεντ, ο κυνηγός υπεραιωνόβιων ή μάλλον των γονιδιωμάτων τους. Ο Κλέμεντ, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης betterhumans.org, είναι ένας τρανσουμανιστής όπως ο Σεργκέι Μπριν, ο Λάρι Πέιτζ και άλλοι μεγάλοι της Σίλικον Βάλεϊ που θέλουν να παρατείνουν τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής με τη βιοτεχνολογία.

    Ο δρόμος που έχει επιλέξει, μαζί με τον γενετιστή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς, είναι να αποκωδικοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα υπεραιωνόβια γονιδιώματα έτσι ώστε να απομονώσει ένα μικρό σύνολο γονιδίων στα οποία η ιατρική μπορεί να παρέμβει – με φάρμακα ή γονιδιακές θεραπείες – για να παρατείνει τη ζωή εκείνου που το επιθυμεί.

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο;  Οι υπεραιωνόβιοι είναι λίγοι, λιγότεροι από 150 σε όλο τον κόσμο, και η εύρεση τους είναι μια επιχείρηση για ντετέκτιβ: «Έχω φτιάξει “προειδοποιήσεις” στο Google που μου γνωστοποιούν όταν κάποιος γράφει στο διαδίκτυο φράσεις για γενέθλια άνω των 105 ετών. Επίσης, κάνω μια μακρά αναζήτηση στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας λίστες, όπως “Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι στον κόσμο (World’s oldest people)”».

    «Οι περισσότεροι υπεραιωνόβιοι μου λένε: “Λάβαμε αυτό το δώρο της υγείας και θα χαρούμε να μοιραστούμε με τους άλλους”. Oλοι οι άνω των 110 ετών είχαν ζωή σχεδόν χωρίς αρρώστιες. Ο Τζέιμς Σίσνετ, από τα Μπαρμπάντος, ο οποίος έζησε μέχρι τα 113 του χρόνια, πήγε μόνο μία φορά, όταν ήταν εννέα ετών, στο γιατρό για πονόδοντο. Η θεραπεία που συνιστά; Ενα ποτήρι ρούμι την ημέρα».

    Μία άλλη υπεραιωνόβια, η γιατρός Λέιλα Ντένμαρκ, συνταξιοδοτήθηκε στα 103 της χρόνια. «Ναι, και μόλις σταμάτησε να εργάζεται, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέχρι τα 106 της. Και έζησε έως τα 114. Το μυστικό της, έλεγε, ήταν ότι απέφευγε την υπερβολική ζάχαρη», εξηγεί ο Κλέμεντ. «Αλλά η φροντίδα της υγείας αποτελεί εξαίρεση. Αρκετοί από αυτούς κάπνιζαν για ενενήντα χρόνια ή έπιναν συχνά κρασί».

    Ένα κοινό χαρακτηριστικό των άνω των 110 ετών είναι ότι σε οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής τους έδειχναν τουλάχιστον είκοσι χρόνια νεώτεροι από την ηλικία τους. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που τους ενώνει: «Όλοι φαίνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο κοινωνικοί από το μέσο όρο. Αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αυτό που τους κρατάει νέους, ή το αντίστροφο, δηλαδή η πολύ καλή υγεία τους κάνει ευτυχείς».

    Ε, καιρός να το μάθουμε.

    Φωτό: Γέρος, ναι. Αλλά όλοι ξέρουμε ποια είναι η εναλλακτική. Πηγή: Shutterstock
  • The Washington Post

    Διλήμματα/ Γίνεται να συνεχίσεις ν’ αγαπάς ένα «αρπακτικό»;

    «Μπορείς να αγαπήσεις κάποιον που έχει κάνει τέτοια πράγματα;» αναρωτιέται η κωμικός Σάρα Σίλβερμαν στο σόου που παρουσιάζει υπό τον τίτλο «Αμερική, σ’ αγαπώ». Αναφερόταν, εξηγεί η Washington Post, στον Λούις Σι Κέι, τον συνάδελφό της που κατηγορείται από πέντε γυναίκες ότι αυνανίστηκε ενώπιόν τους χωρίς τη συναίνεσή τους.

    Οι δυο τους είναι φίλοι εδώ και 25 χρόνια. Και τώρα εκείνη δεν μπορεί να τον μισήσει: «Ο Λούις άσκησε εξουσία σε αυτές τις γυναίκες με απαράδεκτο τρόπο. Θα μπορούσα να διηγηθώ διάφορες ωραίες ιστορίες που ζήσαμε μαζί, να πω πόσο σπουδαίος πατέρας είναι. Αλλά δεν έχει και τόση σημασία, έτσι δεν είναι; Αγαπώ τον Λούις. Ο Λούις έκανε αυτά τα φοβερά πράγματα. Και οι δυο αυτές φράσεις που λέω είναι αλήθεια».

    Εκτός από την αλληλεγγύη που οφείλουμε να επιδεικνύουμε λοιπόν απέναντι στα θύματα, δεν μπορούμε να νιώθουμε και λίγο οίκτο για τους θύτες; Πρέπει να καταδικάσουμε στο πυρ το εξώτερον τα «αρπακτικά», οι οποίοι στο κάτω-κάτω εκτός από «αρπακτικά» μπορεί να είναι καλοί φίλοι, στοργικοί πατεράδες, γενναιόδωροι άνθρωποι; Η Σάρα Σίλβερμαν δεν έχει την απάντηση για τους άλλους. Μάλλον όμως ξέρει τι θα κάνει η ίδια ως καλή φίλη.

    Φωτό: Η Σάρα Σίλβερμαν. «Ουπς, την έκανε την πατάτα ο φίλος μου». Πηγή: Shutterstock
  • The Times

    Τεχνολογία/ Ο Θείος Σαμ εμπνέεται από το Σταρ Τρεκ

    Η νέα γενιά αεροσκαφών τύπου stealth θα έχουν κάτι από το Star Trek, τη σειρά των φιλμ επιστημονικής φαντασίας με την οποία μεγάλωσαν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί – ανάμεσα σε αυτούς ασφαλώς και αυτοί που διοικούν το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    Οι Times γράφουν ότι ο Θείος Σαμ επιστράτευσε τους καλύτερους μηχανικούς αεροσκαφών σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τους Ρώσους που στο πεδίο των αόρατων αεροσκαφών διαπρέπουν, ενώ συγχρόνως τα δικά τους ραντάρ μπορούν να πιάσουν τον εχθρό ακόμη σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Και για να τους ανταγωνιστούν, θα αντιγράψουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν στο Star Trek οι Κλίνγκονς, εξωγήινο είδος ανθρωποειδών από τον πλανήτη Κο’ νοΣ.

    Όλα αυτά θα γίνουν κάτω από απόλυτη μυστικότητα και δρακόντεια μέτρα φύλαξης στις εγκαταστάσεις Plant 42 που βρίσκονται στην έρημο της Καλιφόρνιας. Είναι γνωστό μόνο ότι το νέο βομβαρδιστικό Β-21 θα έχει το σχήμα της νυχτερίδας και θα στοιχίσει 550 εκατομμύρια έκαστο. Στο πρότζεκτ απασχολούνται περισσότερα από 5.000 άτομα με στόχο τα νέα βομβαρδιστικά, εκατό τον αριθμό, να είναι έτοιμα έως τα μέσα του 2030.

    Ποιος ξέρει, μπορεί κάπου εκεί ανάμεσά τους να βρίσκεται και ο Μίστερ Σποκ.

    Φωτό: Τα κάνει αόρατα. Πηγή: yahoo.com
  • The Japan Times

    Σούμο/ Παρήκμασαν οι γίγαντες του αθλήματος;

    Ο ένας γίγαντας του σούμο κατέληξε στο νοσοκομείο χτυπημένος από έναν άλλο γίγαντα του αθλήματος. Ο αγώνας όμως δεν έγινε στο «ντόχι», τον χώρο της πάλης, ούτε έγινε με τους κανόνες του, αλλά σε μια εκδήλωση στο Τοτόρι. Και έγινε ως εξής: κάποια στιγμή ο Γιοκοτζούμα Χαρουμαφούτζι, ζωντανός θρύλος  του σούμο με δεκάδες νίκες στο ενεργητικό του, βούτηξε ένα μπουκάλι μπύρας και το έφερε στο κεφάλι του νεώτερου Τακανόιουα.

    Το σοκ ήταν μεγάλο για τους φίλους ενός αθλήματος που είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Τι άλλο από σημάδι παρακμής, γράφουν οι Japan Times, μπορεί να είναι ένα επεισόδιο στο οποίο εμπλέκονται οι δυο μογγολικής καταγωγής αθλητές με τον έναν να σωριάζεται στο έδαφος με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τον άλλον να συλλαμβάνεται από την αστυνομία;

    Εκείνο πάντως που να προκάλεσε την οργή του παλιού ήταν ότι την ώρα που μιλούσε ο νεότερος έπαιζε με το κινητό του. Αυτή η πράξη ερμηνεύτηκε από μέρους του ως έλλειψη σεβασμού και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο ίδιος τώρα κινδυνεύει να τιμωρηθεί από την ομοσπονδία αλλά και από τη δικαιοσύνη, αφού το θύμα κατέθεσε μήνυση.

    Μα να λύνουν οι γίγαντες του σούμο τις διαφορές τους στα δικαστήρια; Αυτό κι αν είναι παρακμή…

    Φωτό: O Γιοκοτζούμα Χαρουμαφούτζι ως αυτό που είναι: αξιοθέατο. Πηγή:Shutterstock



text
  • Ωραία είναι αυτά τα πολεμικά χτυπήματα με ραντεβού ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν


    19 Απριλίου 2024, 19:59