322
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης | ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ IntimeNews

Ο Κων. Μαρκουλάκης για την τραγωδία στο Μάτι: «Κακούργε, πώς μπορείς ακόμα να χαμογελάς;»

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 20:40
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
|ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ IntimeNews

Ο Κων. Μαρκουλάκης για την τραγωδία στο Μάτι: «Κακούργε, πώς μπορείς ακόμα να χαμογελάς;»

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 20:40

Με ένα απόσπασμα από τον σαιξπηρικό Αμλετ, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την τραγωδία της 23ης Ιουλίου με τη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική.

Η ανάρτησή του έχει συγκινήσει εδώ και δύο ημέρες δεκάδες χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι την σχολιάζουν και την κοινοποιούν. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο Αμλετ απευθύνεται σε έναν κακούργο, που χαμογελάει αν και έχει σκοτώσει…

«Ά, εσύ κακούργε. Καταραμένε κακούργε
Πώς μπορείς ακόμα να χαμογελάς. Να το θυμάμαι
Αυτό πρέπει να το θυμάμαι. Να έχεις σκοτώσει και να χαμογελάς. Να το γράψω στα χαρτιά μου.
Να ξέρω πως αυτό γίνεται στην Δανία
Μονάχα αυτό να ξέρω για την Δανία.»

(Άμλετ, Πρ.1 σκ. 5 | μτφ. Γ. Χειμωνάς)

Στα σχόλια της ανάρτησης, ο γνωστός ηθοποιός απαντά σε διαδικτυακό φίλο του, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς ήθελε να δηλώσει με τη συγκεκριμένη ανάρτηση του. Εκεί ανέφερε:

«Αυτό ακριβώς. Γνωρίζουμε πως οι φυσικές καταστροφές μπορεί να έχουν θύματα, προφανώς. Δυστυχώς, συμβαίνουν – όπως ο θάνατος. Στην αρχή, αν και σοκαρισμένος, ήμουν πολύ προσεκτικός. Απο την πρώτη μέρα όμως περίμενα να ακούσω το εξής αυτονόητο: «Αποτύχαμε. Έχουμε μια βασική αποστολή, μία κύρια ευθύνη: να προστατεύουμε τους πολίτες. Δεν τα καταφέραμε, κι ας κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Το καλύτερο που μπορούσαμε απλώς δεν είναι αρκετό. Με καλύτερη οργάνωση, περισσότερη προετοιμασία, ίσως να σώζονταν δέκα, πέντε, ένας. Αυτός, ο ένας, θα μας βαραίνει για πάντα. Θα βρούμε τι έφταιξε. Και ποιοι έχουν ευθύνες. Και δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.» Αντ’ αυτού, η μπάλα στην εξέδρα, συζητήσεις για αυθαίρετα, γκρεμούς και μάντρες έπαρση, αλαζονεία, έλλειψη ενσυναίσθησης και στοχοποίηση των θυμάτων. Ασέβεια στους νεκρούς – μου προκαλεί εμετό. Νομίζω, αν μπορούσαν να το κρύψουν για τους νεκρούς, να μην το μάθει κανείς, θα το έκαναν. Δεν έχω τίποτε κοινό με τους ανθρώπους αυτούς, ούτε μ’ εκείνους που δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορώ καν να διασκεδάσω με τα στιχάκια για τον Αύγουστο στα μάτια των παιδιών. Αισθάνομαι ντροπή».