Αριστερά στον χάρτη της Κίνας διακρίνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση τον Ιανουάριο με καφέ χρώμα, ενώ τον Φεβρουάριο δεξιά έχει υποχωρήσει τελείως | Copernicus/NASA
Επικαιρότητα

Ο κορονοϊός εξαφάνισε το νέφος από την ατμόσφαιρα της Κίνας

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα μειώθηκαν τον Φεβρουάριο λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα, τα επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια μειώθηκαν έως και 30%
Protagon Team

Επιβεβαιώνει και με εικόνες τη μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στην Κίνα η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus, η οποία είναι η βασική υπηρεσία μελέτης του συγκεκριμένου πεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις λήψεις που έχουν γίνει πάνω αριστερά στις αρχές Ιανουαρίου, φαίνεται το έντονο νέφος, ενώ όσο περνάει ο χρόνος και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, μειώνεται συνεχώς το πορτοκαλί χρώμα, που σημαίνει ότι καθαρίζει η ατμοσφαίρα /Copernicus/NASA

Μάλιστα, τα σωματίδια της ατμόσφαιρας τον Φεβρουάριο ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, τα σωματίδια που μειώθηκαν ήταν τα PM2,5 (διοξείδιο του αζώτου) που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει «έναν από τους πιο βλαβερούς ατμοσφαιρικούς ρύπους για την υγεία».

Η ανάλυση από τις κάμερες δορυφόρων δείχνει μείωση στους ρύπους από 20% μέχρι 30% σε μεγάλα τμήματα της Κίνας, σε σύγκριση με τις τιμές που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2017, 2018 και 2019.

Η Υπηρεσία δηλώνει ότι η μείωση είναι πιθανή «παρενέργεια» των μέτρων που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η υπολειτουργία της βιομηχανίας.

Μάλιστα, η μόλυνση που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου είναι από τις βασικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής.