190
Η βάση του χιλιανού στρατού στην Ανταρκτική, όπου εντοπίστηκαν τα 36 κρούσματα | EPA/Chilean Army HANDOUT

Ο κορονοϊός έφτασε και στον Νότιο Πόλο – κρούσματα στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:55
Η βάση του χιλιανού στρατού στην Ανταρκτική, όπου εντοπίστηκαν τα 36 κρούσματα
|EPA/Chilean Army HANDOUT

Ο κορονοϊός έφτασε και στον Νότιο Πόλο – κρούσματα στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:55

Και στις έξι ηπείρους βρίσκεται πλέον ο κορονοϊός, αφού έπεσε και το «κάστρο» της Ανταρκτικής: Τριάντα έξι κρούσματα εντοπίστηκαν σε στρατιωτική βάση της Χιλής στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές.

Από αυτούς, οι 26 είναι στρατιωτικοί και οι 10 πολίτες, εργαζόμενοι σε εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί με σύμβαση να εκτελέσει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στη βάση Μπερνάρντο Ο’ Χίγκινς Ρικέλμε, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του χιλιανού στρατού.

Οι μολύνσεις πιστεύεται πως συνδέονται με πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη βάση σκάφος του πολεμικού ναυτικού της Χιλής για να την ανεφοδιάσει, μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 10ης Δεκεμβρίου.

Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στο λιμάνι του Ταλκαουάνο, στις 16 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των 208 μελών του πληρώματός του.

Ως χθες, η Ανταρκτική ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες περιοχές του πλανήτη όπου δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων και την ακύρωση των επισκέψεων τουριστών.

Ολο το μη απαραίτητο προσωπικό απομακρύνθηκε όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, ενώ αποφασίστηκε να απαγορευθεί κάθε επαφή μεταξύ του προσωπικού των περίπου 40 μόνιμων στρατιωτικών και των επιστημονικών βάσεων. Ομως, ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια και κατάφερε να «τρυπώσει» και στον Νότιο Πόλο.