580
Ο Κόμης του Μπάλφουρ ανάμεσα στη σύζυγο του Τέσα και την πρωτότοκη κόρη του Γουίλα | Facebook

Η «κατάρα» των Μπάλφουρ, η κληρονομιά και η εφευρετικότητα του Κόμη

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 13:01
Ο Κόμης του Μπάλφουρ ανάμεσα στη σύζυγο του Τέσα και την πρωτότοκη κόρη του Γουίλα
|Facebook

Η «κατάρα» των Μπάλφουρ, η κληρονομιά και η εφευρετικότητα του Κόμη

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 13:01

Στο όνομα της ρευστότητας των φύλων τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία έχουν γίνει πολλά. Τα αγόρια στα σχολεία μπορούν εάν το επιθυμούν να φοράνε φούστες, οι γονείς δεν υποχρεούνται να δηλώνουν το φύλο των παιδιών τους στα ληξιαρχεία ενώ στο Λονδίνο υπάρχουν τουαλέτες unisex. Αλλά φαίνεται πως πλέον το ζήτημα δεν αφορά μόνον τους κοινούς θνητούς αλλά και τους ευγενείς της Βρετανίας καθώς επηρεάζει το ευαίσθητο ζήτημα της διαδοχής στο εσωτερικό των αριστοκρατικών οικογενειών.

Ο 5ος Κόμης του Μπάλφουρ, στην προκειμένη περίπτωση, είναι έξαλλος καθώς απέκτησε τέσσερις κόρες και καμιά από αυτές δεν θα μπορέσει να κληρονομήσει ούτε τον τίτλο ούτε καν την εντυπωσιακή έπαυλη της οικογένειας, το Barpham Lodge, στην κομητεία του Δυτικού Σάσεξ. Σύμφωνα με όλα όσα ορίζουν οι κανόνες της κληρονομικής διαδοχής, τα πάντα θα καταλήξουν στον μικρότερο αδερφό του, αξιότιμο Τσαρλς Τζορτζ Γιουλ Μπάλφουρ.

Αλλά ο διάδοχος του Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, πρωθυπουργού και μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας που το 1917 υπέγραψε την ιστορική Διακήρυξη Μπάλφουρ για μια εβραϊκή πατρίδα στην Παλαιστίνη, βρήκε μια ευφάνταστη πιθανή λύση – αναφέρει η Telegraph – στο πρόβλημα που ταλανίζει την οικογένειά του.

ArthurBalfour
Ο λόρδος Αρθουρ Μπάλφουρ

Μια σειρά τροπολογιών στο Νόμο Αναγνώρισης Φύλου (Gender Recognition Act), τις οποίες στηρίζει και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα προσφέρει στους Βρετανούς και τις Βρετανίδες τη δυνατότητα αλλαγής φύλου δίχως να είναι απαραίτητες οι ιατρικές εξετάσεις που θα πιστοποιούν την όποια αλλαγή. Θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση. Οπότε, εξηγεί ο Κόμης, «την ίδια ημέρα που θα εγκαταλείψω τα εγκόσμια μία από τις κόρες μου θα δηλώσει πως ανέκαθεν ήταν ένας άνδρας που ούρλιαζε για να βγει από το γυναικείο του σώμα» ώστε να μπορέσει να κληρονομήσει τον πολύτιμο τίτλο ευγενείας.

Ο Κόμης του Μπάλφουρ εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στη λαίδη Γουίλα, τη μεγαλύτερη από τις θυγατέρες του. Και υποστηρίζει πως και άλλα πολλά μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας εμφανίζονται πρόθυμα να αλλάξουν φύλο ώστε να μην απολέσουν τα όποια προνόμιά τους. «Ποιος θα μπορούσε να μας εναντιωθεί; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να εμποδίσει κάποιον να αλλάξει φύλο για να κληρονομήσει τον τίτλο;», διερωτάται ο ίδιος, και ενδεχομένως να μην έχει άδικο.

13315769_10153690072858583_5026412887269888379_n
H Γουίλα Φρανκς, η κόρη του Κόμη Μπάλφουρ, η οποία ίσως χρειαστεί στο μέλλον να αλλάξει φύλο…

Η αγανάκτηση του Κόμη είναι κατανοητή κυρίως γιατί οι κανόνες κληρονομικής διαδοχής έχουν ήδη τροποποιηθεί για τις ανάγκες της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Όταν ο Ουίλιαμ και η Κέιτ περίμεναν το πρώτο τους παιδί, πριν μάθουν το φύλο του είχαν δηλώσει πως θα διαδεχτεί κάποια στιγμή τον πατέρα του σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν θα ήταν αγόρι ή κορίτσι. Αυτό δεν ίσχυε  πριν και όσον αφορά την Ελισάβετ, είναι βασίλισσα μόνο και μόνο επειδή δεν είχε αδερφούς. Η εν λόγω τροποποίηση, ωστόσο, δεν επεκτάθηκε και στους κόλπους της υπόλοιπης αριστοκρατίας.

Μάλιστα, «θύμα» αυτής της ανδροκρατίας που παρατηρείται στον απατηλό κόσμο των ζάπλουτων και των ευγενών της Βρετανίας έπεσε και η σύζυγος του Κόμη του Μπάλφουρ, Τέσα. Παρότι ήταν η πρωτότοκη κόρη του 17ου Δούκα του Νόρφολκ, το κάστρο της οικογένειας, το υπέροχο Arundel Castle, κατέληξε στον μικρότερο αδελφό της Έντουαρντ.

«Δεν υπάρχει χειρότερη διάκριση κατά των γυναικών στην Αγγλία. Μια κοπέλα μπορεί να γίνει δικαστής, πρωθυπουργός ή και μονάρχης», τόνισε η κόμισσα. Παραγκωνίζεται, ωστόσο, στην κληρονομική διαδοχή. «Η κόρη μου είναι μια επιτυχημένη γυναίκα, μια εξαιρετική σύζυγος και μητέρα. Θα ήταν εξαιρετική για να διαδεχτεί τον πατέρα της», κατέληξε, χαρακτηρίζοντας «γελοίο» το γεγονός ότι οι Ουίνσδορ έσπευσαν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους και μόνο, αφήνοντας στο χάος τους υπόλοιπους ευγενείς.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...