400
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, στο μέσον με το τσιγάρο στο χέρι, στην ως σήμερα τελευταία δημόσια εμφάνισή του στις 11 Απριλίου 2020 | KCNA/via REUTERS

Η Σεούλ πιστεύει ότι ο Κιμ ζει – αλλά γιατί κρύβεται;

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 09:06
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, στο μέσον με το τσιγάρο στο χέρι, στην ως σήμερα τελευταία δημόσια εμφάνισή του στις 11 Απριλίου 2020
|KCNA/via REUTERS

Η Σεούλ πιστεύει ότι ο Κιμ ζει – αλλά γιατί κρύβεται;

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 09:06

Φρένο στη φημολογία για την υγεία του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιχείρησε να βάλει η Νότια Κορέα, αν και δεν έχει κάποια ικανοποιητική απάντηση γιατί έχει να δώσει σημεία ζωής εδώ και πολλές ημέρες.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν απέρριψε την επίμονη φημολογία ότι ο Κιμ έχει πεθάνει ή είναι σοβαρά άρρωστος ή σε κατάσταση «φυτού» μετά από επέμβαση στην καρδιά. «Η θέση της κυβέρνησής μας είναι σταθερή: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζει και είναι καλά στην υγεία του», είπε την Κυριακή στο CNN.

Στη Σεούλ δεν έχουν εντοπίσει κάποιες ενδείξεις ασυνήθιστη δραστηριότητας στη Βόρεια Κορέα. Αξιωματούχος είπε μάλιστα στο Reuters ότι σύντομα θα έχουμε επανεμφάνιση του Κιμ.

Και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απορρίψει προ ημερών τις φήμες ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, τον οποίο έχει συναντήσει τρεις φορές (τη μία για πολύ λίγο), δεν είναι καλά στην υγεία του.

Εν τω μεταξύ, αναφέρουν οι Times, το επίσημο τρένο του Κιμ εντοπίστηκε (όχι με απόλυτη βεβαιότητα) σε δορυφορικές φωτογραφίες σε παραθαλάσσιο θέρετρο μακριά από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Η λήψη των φωτογραφιών έγινε στις 21 και 23 Απριλίου. Είναι μια ένδειξη ότι μετέφερε τον ηγέτη; Αγνωστο, αλλά όχι απίθανο.

Δορυφορική φωτογραφία με το μήκους 250 μέτρων προσωπικό τρένο του Κιμ | Reuters

Ο,τι και να υποστηρίζει η Νότια Κορέα, το τι γίνεται σε ένα ασφυκτικά κλειστό καθεστώς όπως η Βόρεια Κορέα πάντα θα «γεννά» φήμες. Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα και αντιφατικά και η εξάρτηση από τις επίσημες πηγές πληροφοριών σε μια χώρα χωρίς ελεύθερο Τύπο δεν βγάζει πουθενά.

Αφορμή για τις εικασίες για τον Κιμ που τις τελευταίες ημέρες πήραν διαστάσεις ήταν η απουσία του Κιμ από την εορτή της 15ης Απριλίου για την επέτειο γέννησης του παππού του, αλλά και από την εκτόξευση δύο πυραύλων. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση ήταν στις 11 Απριλίου.

Η απουσία του ηγέτη από τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ και από επίσημες δραστηριότητες δεν είναι ασυνήθιστη. Το 2014 επί έξι εβδομάδες δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Κιμ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Επανεμφανίστηκε με μπαστούνι, πιθανόν λόγω επέμβασης αφαίρεσης κύστης στον αστράγαλο, σύμφωνα με πληροφορίες νοτιοκορεατών αξιωματούχων.

Παρότι είναι μόλις 36 ετών, ο παχύσαρκος και αρειμάνιος καπνιστής Κιμ είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιολογικές παθήσεις, ακόμη και για την Covid-19, παρότι η χώρα του διατείνεται ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...