274
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του | KRT TV via REUTERS

Ο Κιμ έχει πατημένο το «κουμπί» – νέες πυραυλικές δοκιμές στη θάλασσα της Κορέας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 09:44
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του
| KRT TV via REUTERS

Ο Κιμ έχει πατημένο το «κουμπί» – νέες πυραυλικές δοκιμές στη θάλασσα της Κορέας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 09:44

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, δήλωσε την Τρίτη ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων, χαρακτηρίζοντας τη σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, που άρχισε τον περασμένο μήνα και συνεχίζεται, «πολύ λυπηρή» εξέλιξη.

Για εκτόξευση πυραύλου -και όχι πυραύλων- έκανε λόγο από την πλευρά του το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως γνωστόν, το δικτατορικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει τα προγράμματά του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Η εκτόξευση καταγράφηκε ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας επρόκειτο να συναντηθούν στη Σεούλ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εντάσεις με το απομονωμένο σταλινικό κράτος, το οποίο διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εξάλλου, αντιπρόσωποι εκατοντάδων διεθνών εταιρειών και αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων διαφόρων χωρών βρίσκονται στη Σεούλ για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αεροδιαστημικής και Άμυνας (International Aerospace and Defence Exhibition, ADEX), της μεγαλύτερης του είδους που έχει οργανωθεί ποτέ στη Νότια Κορέα.

Η δοκιμή καταγράφηκε ώρες αφού ο Σουνγκ Κιμ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, επανέλαβε την προσφορά της Ουάσινγκτον προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αρχίσουν συνομιλίες.

«Θα συνεχίσουμε στη διπλωματική οδό (…) για να επιτύχουμε απτές προόδους που θα βελτιώσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι σύμμαχοι έχουν «ευθύνη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφερόμενος στις κυρώσεις που η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει να αρθούν.

Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν κατήγγειλε τον ρόλο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας σκωπτικά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον ότι δεν διακατέχεται από εχθρική ή πολεμοχαρή διάθεση έναντι της Πιονγκγιάνγκ: «Διερωτώμαι αληθινά αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...