279
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον διαπραγματευτή Κιμ Γιονγκ Τσολ που την πλήρωσε με διαφώτιση | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ο Κιμ εκτέλεσε διπλωμάτες σε τιμωρία για την αποτυχία της συνόδου με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 12:54
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον διαπραγματευτή Κιμ Γιονγκ Τσολ που την πλήρωσε με διαφώτιση
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ο Κιμ εκτέλεσε διπλωμάτες σε τιμωρία για την αποτυχία της συνόδου με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 12:54

Σε μια κανονική χώρα, η σοβαρή αποτυχία ενός διπλωμάτη που χειρίζεται ένα μείζον ζήτημα βαραίνει για καιρό στο βιογραφικό του. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να απομακρυνθεί από κάποια θέση ευθύνης ή να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Σε μια χώρα όπως η Βόρεια Κορέα μια τέτοια αποτυχία τιμωρείται με θάνατο.

Σύμφωνα τουλάχιστον με νοτιοκορεατική εφημερίδα, αυτή ήταν η μοίρα του διαπραγματευτή με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα, στον οποίο ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρέωσε την αποτυχία των συνομιλιών.

Πηγή ανέφερε ανώνυμα ότι ο Κιμ Χιοκ Τσολ οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα που στήθηκε σε αεροδρόμιο μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους, γιατί «κατασκόπευαν υπέρ των ΗΠΑ».

Αλλοι αξιωματούχοι ήταν μάλλον τυχεροί και τιμωρήθηκαν απλώς με απομάκρυνση.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, που ήταν ο προσωπικός απεσταλμένος του δικτάτορα Κιμ και είχε συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μαικ Πομπέο, στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας και επανεκπαίδευσης.

Μέχρι και ο διερμηνέας του Κιμ στάλθηκε σε στρατόπεδο-φυλακή γιατί δεν μετέφερε μία πρόταση της τελευταίας στιγμής στην αμερικανική πλευρά.

Από την οργή του βορειοκορεάτη δικτάτορα δεν ξέφυγαν ούτε η αδελφή του και στενή του συνεργάτρια Κιμ Γιο Γιονγκ, γράφουν οι Times. Το τελευταίο διάστημα -και πάντως πριν από τη σύνοδο με τον Τραμπ- έχει χαθεί από το προσκήνιο.

Οπως κατά κανόνα συμβαίνει, δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση της πληροφορίας από το εσωτερικό της Βόρειας Κορέας.

Η έμμεση επιβεβαίωση προέρχεται από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης που εξαφανίζουν από τις σελίδες τους τους εκκαθαρισθέντες.

Εναλλακτικά, υπάρχουν τα προσεκτικά διατυπωμένα, υπαινικτικά σχόλια του κομματικού Τύπου.

Σε μια χώρα που ουσιαστικά δεν έχει πολιτική ούτε Τύπο για να έχει παραπολιτικά σχόλια, τα ανώνυμα «καρφιά» στον Τύπο για όσους «ονειρεύονται άλλα πράγματα πίσω από την πλάτη του ηγέτη και δεν θα αποφύγουν τη σκληρή τιμωρία» δείχνουν ότι κάτι συνέβη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...