384
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε ανοικτά θέμα αξιοπιστίας για τη στάση του Ποταμιού | INTIMEnews

Ο Κατρούγκαλος πετάει το μπαλάκι στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 12:20
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε ανοικτά θέμα αξιοπιστίας για τη στάση του Ποταμιού
|INTIMEnews

Ο Κατρούγκαλος πετάει το μπαλάκι στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 12:20

Στο χορό των δηλώσεων αναφορικά με την εναλλακτική πλειοψηφία (λόγω Καμμένου) που θα κληθεί να περάσει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπήκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μία δήλωση που μαρτυρά αν μη τι άλλο την ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα για τη στάση που θα τηρήσει τελικά το Ποτάμι, όταν και αν έρθει η συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Υπό το κλίμα αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος επέλεξε να ρίξει το μπαλάκι στη πλευρά του Ποταμιού, εκφράζοντας την ελπίδα το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη «να διατηρήσει την αξιοπιστία του» και να μην «κάνει νερά» κατά τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας.

«Ό,τι έπρεπε να ξεκαθαριστεί, ξεκαθαρίστηκε. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν άλλαξε… το ίδιο γράμμα και πνεύμα είχε και έχει και τώρα, αυτό πρέπει να προστατέψουμε», τόνισε σε δηλώσεις του στο «Κόκκινο» και εξέφρασε την έκπληξή του για την «αμφιταλάντευση» -όπως ευγενικά είπε- ορισμένων πολιτικών δυνάμεων για τη συμφωνία και δη του Ποταμιού.

«Μου κάνει εντύπωση η αμφιταλάντευση σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ωστόσο όπως είπε, δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι τελικά η συμφωνία θα «περάσει» [στη Βουλή].

«Το ελπίζω για την δική τους πολιτική αξιοπιστία… [και για] να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, [ελπίζω] ότι το Ποτάμι… θα επανέλθει στις αρχικές του δηλώσεις και θέσεις, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει πεδίο διαφοροποίησης που να έχει προκύψει από την επικαιρότητα».

Αναφορικά εξάλλου με τα -ανησυχητικά- μηνύματα που στέλνει εσχάτως ο Ζόραν Ζάεφ με τις δηλώσεις για τους «Μακεδόνες του Αιγαίου» και τη «μακεδονική γλώσσα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς», ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «είναι προφανές ότι στο διάστημα μέχρι και την κύρωση και κυρίως την εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών, «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρούν και το γράμμα και το πνεύμα της».

«Αυτό», άλλωστε επισημαίνουμε με κάθε τρόπο στις επαφές μας με την άλλη πλευρά… και στις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επεσήμανα την ανάγκη οι δηλώσεις που γίνονται να μην είναι διαφορετικές από αυτά που απορρέουν από την Συμφωνία», δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ για να προσθέσει:

«Η συμφωνία είναι δεδομένη και ίσως να είναι χρήσιμο που έγινε αυτή η συζήτηση, επ’ ευκαιρία των δηλώσεων Ζάεφ, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αλυτρωτισμού στην συμφωνία, αντιθέτως αυτή είναι το εργαλείο ώστε να εξαφανιστούν για πάντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...