337
Η συναυλία των Ιρλανδών U2, το 2018, έπαιξε τον ρόλο της για τη νίκη της Ιρλανδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ | ΥοuΤube

Ο Καναδάς της Σελίν Ντιόν έχασε στον ΟΗΕ από την Ιρλανδία των U2

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 21:13
Η συναυλία των Ιρλανδών U2, το 2018, έπαιξε τον ρόλο της για τη νίκη της Ιρλανδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
|ΥοuΤube

Ο Καναδάς της Σελίν Ντιόν έχασε στον ΟΗΕ από την Ιρλανδία των U2

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 21:13

Οπως είναι γνωστό, ο Καναδάς προ διετίας έκανε δώρο στις αντιπροσωπείες των χωρών του ΟΗΕ εισιτήρια για συναυλία της Σελίν Ντιόν στη Νέα Υόρκη, ενώ η Ιρλανδία έπραξε το ίδιο, μοιράζοντας εισιτήρια για συναυλία των U2, επίσης στη Νέα Υόρκη. Τι τους είχε πιάσει;

Εκκρεμούσε η ψηφοφορία για την ανάδειξη μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου υποψήφιες χώρες ήταν και ο Καναδάς και η Ιρλανδία. Ε, οι καμπάνιες των υποψηφίων έγιναν, τα λεφτά χάθηκαν, αλλά ο Καναδάς δεν εξελέγη.

Οι πέντε χώρες που θα έχουν μια διετή έδρα (2021-2023) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη: τα νέα μη μόνιμα μέλη είναι η Ινδία, η Ιρλανδία, το Μεξικό και η Νορβηγία. Η Αφρική θα εκπροσωπηθεί είτε από την Κένυα είτε από το Τζιμπουτί.

Για τον Καναδά ο αποκλεισμός του είναι ένα ισχυρό πλήγμα. Ο πρωθυπουργός του, Τζάστιν Τριντό, είχε διαθέσει 1,7 εκατομμύρια δολάρια και είχε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας για να εξασφαλίσει τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποτελέσει έτσι μέλος του «δυτικού μπλοκ» στο κομβικό όργανο του Οργανισμού.

Ωστόσο η Ιρλανδία και η Νορβηγία είναι οι νικήτριες χώρες. Και το Μεξικό, φυσικά, όπως και η Ινδία, αν και δεν γνωρίζουμε τι επιδόσεις είχαν οι μαριάτσι και τα σιτάρ στις κοσμικές συγκεντρώσεις.

Τα προηγηθέντα πάρτι (και δείπνα και δεξιώσεις) επηρεασμού των διαφόρων αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ, όπως φαίνεται, δεν ήταν συγκρίσιμα: οι αντιπροσωπείες μάλλον πέρασαν καλύτερα στους μπουφέδες και στις συναυλίες των Ιρλανδών.

Οι U2 εμφανίστηκαν στη Νέα Υόρκη το 2018, και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες είχαν εξασφαλισμένα τα εισιτήριά τους. Αλλά και οι Νορβηγοί τα κατάφεραν, αν και μεγάλο ποπ όνομα δεν διαθέτουν. Διέθεσαν ωστόσο και αυτοί 2,8 εκατ. δολάρια για την προβολή τους, από το 2007 κιόλας, που ήταν το έτος που ξεκίνησε η καμπάνια για την υποψηφιότητά τους.

Η θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πολυπόθητη για όλες τις χώρες. Οχι μόνο επειδή μπορούν (θεωρητικώς…) να ασκήσουν βέτο, αλλά κυρίως για τη «ζύμωση». Είναι ένα καλό πόστο για να γνωρίσει μία μικρή χώρα τους μεγάλους και δυνατούς ηγέτες της Γης. (Και να συνεργαστεί μαζί τους… ισοτίμως.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...