738
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν τη νίκη στην Ξάνθη. Θα τερματίσουν, καθώς φαίνεται, αήττητοι με απίστευτα ρεκόρ | INTIMESports

Ο καλύτερος ΠΑΟΚ όλων των εποχών;

Sportscaster Sportscaster 2 Απριλίου 2019, 12:00
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν τη νίκη στην Ξάνθη. Θα τερματίσουν, καθώς φαίνεται, αήττητοι με απίστευτα ρεκόρ
|INTIMESports

Ο καλύτερος ΠΑΟΚ όλων των εποχών;

Sportscaster Sportscaster 2 Απριλίου 2019, 12:00

Το Πάσχα των Ορθοδόξων είναι στις 28 Απριλίου. Των Καθολικών, στις 21. Ο ΠΑΟΚ θα γιορτάσει τη δική του «διάβαση» -αυτό σημαίνει η λέξη στα Εβραϊκά- πιθανότατα στις 14 Απριλίου. Μπορεί και στις 7, εάν νικήσει τη Λαμία στην Τούμπα και, ταυτοχρόνως, ο Ολυμπιακός χάσει βαθμούς στο Αγρίνιο.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 34 χρόνια, που ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα διαβεί το ποτάμι του απωθημένου του χωρίς να πνιγεί. Το τρίτο του στεφάνι θα είναι και το πιο ένδοξο. Αδιαμφισβήτητο. Περήφανο. Γεμάτο ρεκόρ. Ακόμη κι αν δεν κατακτήσει το Πρωτάθλημα αήττητος, ισοφαρίζοντας τη «στοιχειωμένη» επίδοση του Παναθηναϊκού της σεζόν 1963-1964, θα έχει ξεπεράσει τον καλύτερό του εαυτό: τις ομάδες των δυο προηγούμενων τίτλων του (1976, 1985), αλλά κι εκείνη του Λες Σάνον (1972-1973), που οι παλιοί ΠΑΟΚτσήδες νοσταλγούσαν επί 45 χρόνια.

Το κυριακάτικο «διπλό» στην Ξάνθη, το ενδέκατο του ΠΑΟΚ στην εφετινή σεζόν, αποτελεί ρεκόρ σε πρωτάθλημα 16 ομάδων. Την περίοδο 1975-1976, καθ’ οδόν προς τον πρώτο τίτλο, η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ είχε πετύχει 10 νίκες μακριά από την Τούμπα. Εκείνη του 1984-1985 σταμάτησε στις οκτώ. Τα «παιδιά» του Σάνον (1972-1973) είχαν φτάσει τις 12, αλλά σε πρωτάθλημα με 18 ομάδες (και τέσσερις αγωνιστικές περισσότερες). Ο σημερινός ΠΑΟΚ, που έχασε εκτός έδρας για τελευταία φορά πριν από 13 μήνες (στην Τρίπολη, από τον Αστέρα, με 3-2), έχει ακόμη δυο ευκαιρίες για να ξεπεράσει και αυτή την επίδοση.

Η ομάδα του Λόραντ είχε κατακτήσει την πρώτη Κούπα με 21 νίκες, επτά ισοπαλίες και δύο ήττες. Με διαφορά πέντε βαθμών από την ΑΕΚ. Στο δρόμο για τη δεύτερη Κούπα, οι παίκτες του Βάλτερ Σκότσικ μέτρησαν 19 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και τρεις ήττες, αφήνοντας τρεις βαθμούς πίσω τους τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ του Σάνον έφτασε τις 27 νίκες, αλλά σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών. Ο σημερινός, του Ραζβάν Λουτσέσκου, έχει 23. Με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν, είναι πολύ πιθανό να τις ισοφαρίσει. Πάντως, εκείνον τον -κατά πολλούς- «καλύτερο ΠΑΟΚ όλων των εποχών» τον έχει προσπεράσει, ήδη, στο αήττητο σερί. Με 26 ματς χωρίς ήττα (… και βλέπουμε), έναντι 19.

Μόνον τέσσερις ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν έχουν χάσει, εφέτος, ούτε ένα παιχνίδι τους: ο ΠΑΟΚ (23 νίκες, τρεις ισοπαλίες), ο Ερυθρός Αστέρας (25 νίκες, τρεις ισοπαλίες), η Μακάμπι Τελ Αβίβ (20 νίκες, έξι ισοπαλίες) και η Σλόβαν Μπρατισλάβας (18 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες). Ο ΠΑΟΚ θα πάρει τον πιο «άνετο» τίτλο του, από πλευράς βαθμολογικής διαφοράς (σήμερα είναι στο +10), παρά το γεγονός πως ο διώκτης του, ο Ολυμπιακός, στο δεύτερο μισό της σεζόν έχασε μόλις τρεις βαθμούς (με την ήττα του στην Τούμπα).

Μπήκε στο εφετινό πρωτάθλημα με ποινή -2 βαθμών και με πολύ δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή, ενώ ο άμεσος ανταγωνιστής του είχε να δώσει τέσσερα παιχνίδια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Κι όμως, μετά την 5η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος – κι έκτοτε, δεν έπεσε ποτέ από αυτή τη θέση. Επειδή είχε πάρει «φόρα» από πέρυσι, αλλά και γιατί στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο δεν επαναπαύθηκε στην πρωτιά του. Οσοι ήρθαν (ή επέστρεψαν) στην Τούμπα τον Ιανουάριο (Ολιβέιρα, Σβιντέρσκι, Γιαννούλης, Ινγκασον, Ενρίκε και Μίσιτς) βοήθησαν, άλλος λίγο κι άλλος πολύ, ώστε να μη φανεί η μακρά απουσία των βασικών που τραυματίστηκαν (Βέρνμπλουμ, Κάνιας, Μαουρίτσιο, Πέλκας, Ελ Καντουρί…). Κυρίως, εξουδετέρωσαν την ξαφνική φυγή του Πρίγιοβιτς στην Αλ Ιτιχάντ. Οι προσθήκες του Ιανουαρίου σκόραραν εννέα γκολ, ακριβώς όσα είχε πετύχει ο σέρβος «στράικερ» (στο πρωτάθλημα) προτού εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη.

Αν υπάρχει ένα «μυστικό» στην καταπληκτική πορεία του ΠΑΟΚ, αυτό δεν είναι το περιλάλητο σκουφί του Λουτσέσκου, το μεταξωτό κασκόλ που του έχει κάνει δώρο η μητέρα του, ή το άλλο του «γούρι» -να βγαίνει για φαγητό με συνεργάτες και φίλους δυο ημέρες πριν από τους αγώνες-, αλλά η πληρότητα του ρόστερ του. Η κυριαρχία του ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ολοκληρωτική. Διαθέτει την καλύτερη επίθεση (55 γκολ), την καλύτερη άμυνα (13) και έχει… χίλιους διαφορετικούς τρόπους να νικά. Μπορεί να μην προσφέρει το θέαμα των ομάδων του Γιώργου Κούδα, όμως είναι ο πιο αποτελεσματικός ΠΑΟΚ όλων των εποχών.

Ο Παναθηναϊκός του Στέφαν Μπόμπεκ είχε κατακτήσει τον τίτλο του 1964 με 24 νίκες και έξι ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ απέχει ελάχιστα από εκείνον τον ανεπανάληπτο -μέχρι σήμερα- άθλο. Αλλά, ακόμη κι αν βρεθεί αντίπαλος να τον κερδίσει (ποιος, άραγε;), χρειάζεται μόλις δυο νίκες στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές, ώστε να φτάσει τις 25 και να ξεπεράσει τις 24 του ιστορικού ρεκόρ. Οι οπαδοί του ζουν το μύθο τους. Στιγμές που κανείς δεν μπορεί να νοιώσει, αν δεν είναι ΠΑΟΚτσής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...