224
Oι νυχτερίδες έχουν ελάχιστη αντοχή στη ζέστη | shutterstock

Ο καύσωνας σκότωσε το ένα τρίτο των νυχτερίδων της Αυστραλίας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 19:20
Oι νυχτερίδες έχουν ελάχιστη αντοχή στη ζέστη
|shutterstock

Ο καύσωνας σκότωσε το ένα τρίτο των νυχτερίδων της Αυστραλίας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 19:20

Πάνω από 23.000 νυχτερίδες βρήκαν πρόσφατα τον θάνατο σε όλη την Αυστραλία εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα που έπληξε τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το BBC, κατά το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου που ο υδράργυρος άγγιξε τους 47 βαθμούς, πεθάναν από θερμοπληξία πάνω από 23.000 νυχτερίδες  -σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας που αριθμεί περί τις 75.000.

Όπως σημειωνει το δημοσίευμα, οι νυχτερίδες αυτές – που ανήκουν στο υποείδος πτερόποδες που είναι γνωστές και ως «ιπτάμενες αλεπούδες» – δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, πόσο μάλλον τους 47 που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 1939.

Οι εθελοντές διασώστες ζώων στο πάρκο περιέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες, καθώς βρήκαν τις σορούς από εκατοντάδες μωρά νυχτερίδες, πεσμένες στο έδαφος.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι νυχτερίδες έχουν ελάχιστη αντοχή στη ζέστη, η οποία τις επηρεάζει τόσο πολύ, που είναι σαν να βράζει ο εγκέφαλός τους στην κυριολεξία.

«Μιλάμε για μια μαζική εξολόθρευση βιβλικών διαστάσεων», εξηγεί ο δρ. Τζάστιν Βέλμπεργκεν από τoν Αυστραλιανό Σύλλογο Για την Προστασία της Νυχτερίδας, προσθέτοντας πως ο αριθμός των νεκρών νυχτερίδων ενδέχεται να ξεπεράσει και τις 30.000, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η τελική καταμέτρηση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Έχουν να πεθάνουν τόσες πολλές νυχτερίδες από την εποχή του εποικισμού της Αυστραλίας, πριν 200 χρόνια», καταλήγει με νόημα ο Βέλμπεργκεν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...