702
| CreativeProtagon

Ο Ιβάν, οι Αμερικανοί, το Μαξίμου και η χαμένη τιμή της νομιμότητας

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 10 Οκτωβρίου 2018, 19:39

Ο Ιβάν, οι Αμερικανοί, το Μαξίμου και η χαμένη τιμή της νομιμότητας

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 10 Οκτωβρίου 2018, 19:39

Είναι γνωστό από το πρωί της Τετάρτης: σε προβεβλημένο ρεπορτάζ τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης κάνουν λόγο για αμερικανούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι «παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών τον Ιούνιο έδειξε ότι ο Ιβάν Σαββίδης λειτουργούσε ως δάκτυλος της Ρωσίας για την υπονόμευση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ». Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι το υλικό της παρακολούθησης «παραδόθηκε στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» και ότι η Ελλάδα αντέδρασε «σπάζοντας τα αυγά» με τη Μόσχα, με την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για άλλους δύο.

Υστερα από λίγες ώρες πηγές του Μαξίμου (και όχι επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου) διέψευδαν τους NY Times: «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα» ανέφεραν.

Υπό κανονικές συνθήκες, για να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση προσωπικών επικοινωνιών ενός ιδιώτη στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου του. Εάν, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα των NY Times, το υλικό των επικοινωνιών του Σαββίδη όντως είχε δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, τότε τίθενται σοβαρά θέματα νομιμότητας όσον αφορά την κατοχή του. Σημειώνεται ότι εάν υπήρχε εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου, ακόμα και για λόγους εθνικής ασφάλειας, οπότε απαιτείται να μπει μόνο ο τηλεφωνικός αριθμός του υποκειμένου παρακολούθησης και όχι το ονοματεπώνυμό του, αυτή θα δινόταν προς ελληνικές υπηρεσίες και όχι προς ξένες.

Οπως φαίνεται από δημοσιεύματα του περασμένου Ιουνίου σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το μεγαλύτερο μέρος εκείνου του μήνα ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται ότι βρισκόταν είτε στη Ρωσία είτε στην Ελλάδα. Στις αρχές Ιουνίου είχε μεταβεί στη Μεσσηνία, όπου εθεάθη στο Costa Mare. Μετά ήταν στη Θεσσαλονίκη όπου ασχολήθηκε με τα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ.

Στα μέσα του Ιουνίου γράφτηκε ότι παρακολουθούσε από κοντά αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία και παραχωρούσε συνεντεύξεις καλώντας τους οπαδούς να στηρίξουν την Εθνική Ρωσίας, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθημέρου, πίσω στην Ελλάδα, βρέθηκε σε γάμο στην Τήνο και έκανε μεγάλη δωρεά στην Παναγιά της Τήνου.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο τη χρονοσειρά των γεγονότων: στις 12 Ιουνίου είχαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις 15 Ιουνίου η Μόσχα εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της μέσω του πρεσβευτή της Ρωσίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο παρευρισκόταν και ο Τζέφρεϊ Πάιατ, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NY Times, ο Πάιατ άρχισε να στέλνει τηλεγραφήματα στην Ουάσινγκτον προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα επιχειρούσε να θολώσει το επερχόμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η CIA, και η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Πενταγώνου, που εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ήδη ασχολούνταν με την υπόθεση» ανέφερε η εφημερίδα.

Από τη στιγμή λοιπόν που η παρακολούθηση, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, έγινε εντός του Ιουνίου, αυτή λογικά έλαβε χώρα όταν ο Ιβάν Σαββίδης βρισκόταν είτε στην Ελλάδα είτε στη Ρωσία – με το τελευταίο να θεωρείται κάπως «πιο δύσκολο», σύμφωνα με βρετανικές πηγές. Οι δημοσιογράφοι των ΝΥ Times Ερικ Σμιτ και Ελεν Κούπερ σημειώνουν μάλιστα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι «από την παρακολούθηση των επικοινωνιών του –email, γραπτά μηνύματα, τηλεφωνικές επικοινωνίες ή συνδυασμό τους– προσδιόρισαν ότι ήταν αυτός που πλήρωνε τους διαδηλωτές» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Μάλιστα, αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι υπηρεσίες εύκολα συνέλεξαν οικονομικά στοιχεία τα οποία τοποθετούν τον κ. Σαββίδη πίσω από τις πληρωμές.

Συμπτωματικά, στα τέλη Ιουνίου –δηλαδή ενώ υποτίθεται ότι παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες του από τους Αμερικανούς, που σύμφωνα με το Μαξίμου δεν παραχώρησαν στοιχεία στην Ελλάδα- προέκυψε και μία μεγάλη κόντρα: το Μαξίμου «φωτογραφικά» κατηγόρησε τον Σαββίδη ότι έχει συμπράξει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για να ρίξουν την κυβέρνηση, λόγω της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Θεσσαλονίκης Λαζαρίδη. Ο επιχειρηματίας πάντως απάντησε ότι δεν είχε καμία σχέση με την απόφαση του βουλευτή να ανεξαρτητοποιηθεί.

 

Λίγες ημέρες μετά, στα μέσα Ιουλίου, το OCCRP, η δημοσιογραφική ένωση για θέματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, δημοσίευσε σε συνεργασία με την αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed έρευνα στην οποία αναφερόταν ότι ο Σαββίδης φέρεται να πλήρωσε 300.000 ευρώ σε πολιτικούς, πολίτες και οπαδούς ομάδας στην ΠΓΔΜ για να δράσουν κατά του δημοψηφίσματος. Από την πλευρά Σαββίδη έκαναν λόγο για συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλούσαν με μηνύσεις.  Οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη υποβληθεί: σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, η δημοσιογραφική ένωση δεν έχει προς το παρόν λάβει κάποιο σχετικό νομικό έγγραφο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...