347
Ο Πέτερ Αλτμάιερ χρησιμοποιεί το μαντήλι του για να σκουπίσει τη μύτη του σε σύσκεψη στις αρχές του μήνα. Τώρα αναγνωρίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα είναι μεγάλη | John Macdougall/Pool via REUTERS

O ιός του lockdown χτύπησε τη γερμανική οικονομία: Πολύ μικρότερη η ανάπτυξη το 2021

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 16:05
Ο Πέτερ Αλτμάιερ χρησιμοποιεί το μαντήλι του για να σκουπίσει τη μύτη του σε σύσκεψη στις αρχές του μήνα. Τώρα αναγνωρίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα είναι μεγάλη
|John Macdougall/Pool via REUTERS

O ιός του lockdown χτύπησε τη γερμανική οικονομία: Πολύ μικρότερη η ανάπτυξη το 2021

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 16:05

Ο γερμανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ αναγνώρισε ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έχει σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη για το 2021 από ό,τι είχε προβλεφθεί το περασμένο φθινόπωρο.

«Το 2021, η οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3%», προβλέπει η νέα ετήσια οικονομική έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός Αλτμάιερ την επόμενη εβδομάδα και την οποία προδημοσίευσε την Παρασκευή το περιοδικό Der Spiegel. Τον Οκτώβριο, η εκτίμηση ήταν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,4%.

Ο λόγος για τη διόρθωση προς τα κάτω είναι βεβαίως η παράταση του lockdown. Συνέπεια της συγκρατημένης ανάκαμψης, θα είναι και το γεγονός ότι θα ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί μόνο κατά 80.000 κατά μέσο ετήσιο όρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση.

Αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ύφεση που κατέγραψε η γερμανική οικονομία πέρυσι. Το 2020, η οικονομική της επίδοση μειώθηκε κατά 5%, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο σε σύγκριση με αυτή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (στο 10,5% ήταν η ύφεση στην Ελλάδα).

Η πρόβλεψη ανάπτυξης στην ετήσια οικονομική έκθεση συμφωνείται μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας (Αλτμάιερ) και Οικονομικών (Ολαφ Σολτς, SPD).

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Στο μεταξύ, χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 και υψηλότερο για το 2022 προβλέπουν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Survey of Professional Forecasters).

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 4,4%, κατά 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας λιγότερο από ό,τι εκτιμούσαν το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3%. Για το 2022 προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 3,7% έναντι πρόβλεψης 2,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για το 2023 αναμένουν σημαντική επιβράδυνσή του στο 1,9%.

Για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές δεν άλλαξαν τις προβλέψεις τους για το 2021 και το 2022 (0,9% και 1,3%, αντίστοιχα), ενώ για το 2023 προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυσή του στο 1,5%.

Για την ανεργία, οι αναλυτές προβλέπουν ελαφρά χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Συγκεκριμένα, αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 8,9% φέτος και στο 8,3% το 2022 έναντι 9,1% και 8,4%, αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2023 προβλέπουν περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 7,8%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...