309
«Μένουμε σπίτι», πατέρας και κόρη κάνουν γυμναστική μέσα στο σπίτι, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία | Reuters

Ο ιός θα μείνει μαζί μας για μήνες – Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 18:58
«Μένουμε σπίτι», πατέρας και κόρη κάνουν γυμναστική μέσα στο σπίτι, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία
|Reuters

Ο ιός θα μείνει μαζί μας για μήνες – Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 18:58

Για ακόμη μία φορά ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, όπως τόνισε, λαμβάνονται συνεχώς μέτρα ανάλογα με την έξαρση της νόσου στη χώρα και άλλους παράγοντες, όπως είναι οι ασθενείς στα νοσοκομεία. «Βάζω μέτρα, χρησιμοποιώ μαζικούς ελέγχους. Καταργώ τα μέτρα, ελέγχω και αν χρειαστεί τα ξαναπερνώ. Ο ιός θα μείνει μαζί μας για μήνες», είπε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρατηρείται ένα «φρένο», που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε εκατόμβες.

«Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, μιλάμε για ένα κύμα που μπορεί να το μετριάσουμε, ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι και με δεύτερο κύμα, χρειάζεται προσοχή και μελέτη. Εχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε», τόνισε.

Για τους τουρίστες

Οσον αφορά την άρση των μέτρων και την επίσκεψη ξένων τουριστών στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι ο διαγνωστικός έλεγχος με μαζικά τεστ σε επόμενη φάση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προφύλαξη ευπαθών ομάδων (δηλαδή από τα εισαγόμενα κρούσματα).

«Και αυτό θα γίνει όταν όμως θα έχουμε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων», τόνισε, αφού σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, επομένως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους τουρίστες.

Αυτό σημαίνει ότι για τον έλεγχο της νόσου, μέχρι να υπάρξει αποτελεσματικό διαγνωστικό τεστ, δεν θα είναι εύκολο να ανοίξουν τα σύνορα σε τουρίστες.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τη συζήτηση «πρώιμη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που είναι λάθος να γίνουν ακόμη και εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή.

Πάντως, το πρώτο τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ δεν φέρεται ότι μπορεί να επιλύσει άμεσα τέτοιου είδους θέματα, καθώς δεν μπορεί να διαγνώσει άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή δεν έχουν νοσήσει. Ωστόσο, αποτελεί έναν «προάγγελο» των νέων, βελτιωμένων εξεταστικών μεθόδων που αναμένεται σύντομα να εξελιχθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...