965
Το κόλπο με το λυγισμένο κουτάλι τον έκανε παγκοσμίως γνωστό - ειδικά στις μυστικές υπηρεσίες | Getty Images

Ο Γιούρι Γκέλερ ήταν πειραματόζωο της CIA!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 20 Ιανουαρίου 2017, 13:54
Το κόλπο με το λυγισμένο κουτάλι τον έκανε παγκοσμίως γνωστό - ειδικά στις μυστικές υπηρεσίες
|Getty Images

Ο Γιούρι Γκέλερ ήταν πειραματόζωο της CIA!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 20 Ιανουαρίου 2017, 13:54

Περίπου 13 εκατομμύρια σελίδες με παλιότερα έγγραφα της CIA δημοσιεύτηκαν, επισήμως, στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, ρίχνοντας φως σε υποθέσεις γύρω από τις οποίες είχε δημιουργηθεί πλήθος θεωριών συνωμοσίας. Κάποιες φορές, όχι άδικα.

Και έτσι, μαγικά, αρχίσαμε όλοι να ασχολούμαστε με τα μυστικά της CIA.

«Μαγικά», στην κυριολεξία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με το «Stargate Project», μια μυστική μονάδα του αμερικανικού στρατού που στόχο είχε να διερευνήσει την πιθανή χρήση ανθρώπων με ιδιαίτερα πνευματικά χαρίσματα (psychic) για στρατιωτικούς σκοπούς – δόλιους, για την ακρίβεια. Παλαιότερα, ελάχιστα ήταν γνωστά για τα σχετικά πειράματα, ενώ το 1998 η CIA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το «Stargate Project» δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την υπηρεσία. Αυτό, όμως, δεν έπεισε και πολλούς και έτσι ανακινήθηκαν αρκετές θεωρίες συνωμοσίας – το «όχι άδικα» που έγραφα πιο πάνω.

Σήμερα, η τωρινή δημοσίευση αποχαρακτηρισθέντων εγγράφων ενισχύει εκείνα τα ερωτήματα πολλών πολιτών, αφού η ίδια η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει ότι αρκετά από τα πειράματα που είχαν διενεργηθεί στο πλαίσιο του «Stargate» είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ας μην ήταν ο Γιούρι Γκέλερ, ο πασίγνωστος Ισραηλινός με τις αξεπέραστες μεταφυσικές ικανότητες -με τις οποίες λυγίζει(;) κουτάλια, με τη δύναμη του μυαλού του- και θα σας έλεγα εγώ, Αμερικανάκια.

Οπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα της υπηρεσίας, τα πειράματα στον Γκέλερ είχαν διεξαχθεί από τις 4 μέχρι τις 11 Αυγούστου το 1973, στο πλαίσιο ενός μυστικού προγράμματος του αμερικανικού στρατού με το κωδικό όνομα «Stargate Project». Αυτό το πρόγραμμα είχε δημιουργηθεί προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές χρήσης των «ξεχωριστών» δυνάμεων ορισμένων προσώπων για σκοπούς προστασίας του κράτους από ξένους, αλλά και εγχώριους εισβολείς. Ο Γκέλερ είχε οδηγηθεί στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ, όπου του ζητήθηκε να παραμείνει μέσα σε ένα θωρακισμένο δωμάτιο -από οποιαδήποτε ακτινοβολία- και να αποδείξει μέσω διάφορων δοκιμασιών τις τηλεκινητικές του ικανότητες, αλλά και τα χαρίσματά του ως μέντιουμ.

Σε ένα από τα πειράματα, η λέξη «φιτίλι» είχε επιλεγεί τυχαία από ένα λεξικό και είχε αναρτηθεί -μαζί με τη φωτογραφία ενός πυροτεχνήματος- έξω από το δωμάτιο του Γκέλερ, χωρίς εκείνος να μπορεί να τα δει. Οταν ο Γιούρι ρωτήθηκε, μέσω ενδοεπικοινωνίας, «ποιο ήταν το θέμα της εικόνας πίσω από την πόρτα», εκείνος απάντησε αμέσως «ένας κύλινδρος που προκαλεί ισχυρό θόρυβο». Αυτό δεν το αναφέρει αστικός μύθος, το αποκαλύπτουν τα έγγραφα της CIA.

Την επόμενη μέρα ο Γκέλερ ήταν πάλι κλειδωμένος στο δωμάτιό του και ένα αντίστοιχο σχέδιο έγινε σε ένα γραφείο, μισό μίλι μακριά από εκεί: ήταν ο διάβολος με τη μορφή ενός άνδρα με μια τρίαινα. Κληθείς να μαντέψει τι είχε ζωγραφίσει αυτή τη φορά, ο Γκέλερ ανέφερε μια τρίαινα, τις Δέκα Εντολές, ένα μήλο με ένα σκουλήκι σε αυτό και το φίδι -που σημαίνει τον Διάβολο- το είδε λίγο Προπατορικό Αμάρτημα, είναι η αλήθεια.

Αλλο πείραμα στο οποίο ο «μάγος» τα κατάφερε ήταν -κατά την ίδια διαδικασία- με έναν ζωγραφισμένο γλάρο, όπου ο Γκέλερ απάντησε ότι «είδε» έναν «ιπτάμενο κύκνο σε έναν λόφο».

Μια άλλη τυχαία επιλεγμένη λέξη που κλήθηκε να μαντέψει ο Γκέλερ ήταν η λέξη «τσαμπί», από σταφύλι, που συνοδευόταν από τη σχετική φωτογραφία. Ο «μάγος» απάντησε αμέσως ότι «βλέπει σταγόνες νερού να βγαίνουν από την εικόνα», ενώ ζωγράφισε και ο ίδιος σε ένα χαρτί ενωμένους κύκλους που έμοιαζαν με το τσαμπί του κρυμμένου σχεδίου και, μάλιστα, περιείχαν τον ίδιο αριθμό από ρώγες. Γκολ.

Βέβαια, έγιναν κι άλλες προσπάθειες, αποτυχημένες, στο να μαντέψει άλλες λέξεις και εικόνες πίσω από τον ίδιο θωρακισμένο τοίχο. Ομως, οι παραπάνω επιτυχημένες απαντήσεις που έδωσε ήταν αρκετές για να αναφέρει ρητά η CIA στα έγγραφά της ότι ο Γκέλερ «επιδεικνύει την υπερφυσική αντιληπτική του ικανότητα με πειστικό και μη αμφισβητήσιμο τρόπο». Για την Ιστορία, το «Stargate» τερματίστηκε -όπως γράφτηκε παραπάνω- το 1998, εν μέσω δυσπιστίας έναντι των αποτελεσμάτων του και υπό το συμπέρασμα ότι ποτέ δεν παρείχε επαρκή βάση για να μπορούν να στηριχθούν στην τηλεπαθητική και στις αντίστοιχες ικανότητες-δυνατότητες-δεξιότητες κάποιου ανθρώπου.

Τέσσερα χρόνια πριν, το 2013, ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η CIA είχε χρησιμοποιήσει τον Γιούρι Γκέλερ προκειμένου να βγάλει εκτός λειτουργίας ένα στρατιωτικό ραντάρ και να επηρεάσει με τις «υπερφυσικές» του δυνατότητες το μυαλό ενός ρώσου διαπραγματευτή. Οπως ανέφερε το ντοκιμαντέρ του BBC, «In the Secret Life of Uri Geller- Psychic Spy», η CIA ελλείψει χάκερ χρησιμοποίησε τον Γιούρι Γκέλερ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για μια σειρά ενεργειών-σαμποτάζ εναντίον τής -πάλαι ποτέ- Σοβιετικής Ενωσης.

Αυτά που θα έπρεπε να κάνει τότε ο Γκέλερ εναντίον της ΕΣΣΔ περιλάμβαναν το σβήσιμο αρχείων από υπολογιστές της Σοβιετικής Ενωσης, την απενεργοποίηση ενός στρατιωτικού ραντάρ, ενώ παράλληλα -όπως αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ- οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έβαλαν τον Γκέλερ να «επηρεάσει» με φιλειρηνικά μηνύματα το μυαλό ενός ρώσου διαπραγματευτή που συμμετείχε στις συνομιλίες της Γενεύης. Ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι όντως κατόρθωσε να τα κάνει όλα αυτά ο Γιούρι. Αλλά ποτέ δεν έγινε και το αντίθετο.

Η καριέρα τού εν λόγω μένταλιστ ως πράκτορα, πάντως, φαίνεται πως είχε αρχίσει από τα νεανικά του χρόνια, όταν αυτός ήταν ένας πολύ επιτυχημένος «μάγος» σε κλαμπ του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τον προσεγγίσει η μυστική υπηρεσία της χώρας, η Μοσάντ.

Και αναφέροντας το Ισραήλ, δεν ξεχνάμε ότι εκεί είχε και μια τυχαία (τη λες και «μαγική») συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Τελ Αβίβ, οι δύο άνδρες μίλησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί. Και λύγισαν και ένα κουτάλι.

Τη σχετική φωτογραφία είχε δώσει στη δημοσιότητα μέσω twitter ο επικεφαλής του Εθνικού Πρωτοκόλλου του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, κ. Μερόν Ρεουμπέν, όσο και ο ίδιος ο «μάγος». Το κείμενο με το οποίο επέλεξε ο ισραηλινός αξιωματούχος να συνοδεύσει τη φωτογραφία αναφέρει «Ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Γιούρι Γκέλερ λυγίζει κουτάλια τις πρώτες πρωινές ώρες στο Τελ Αβίβ».

Τι λέει ο ίδιος ο Γκέλερ για όλα τα παραπάνω περί πειραμάτων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως πράκτορα; «Εχω μελετηθεί και αναλυθεί από τη CIA -κι άλλες υπηρεσίες, από όλο τον κόσμο- και, ουσιαστικά, επικύρωσαν τις δυνάμεις μου».

Μαγεία, δεν το συζητάμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...