483
Ο Γιούργκεν Κλοπ | REUTERS/Darren Staples

Ο Γιούργκεν Κλοπ εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει το νόημα του Brexit

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 16:36
Ο Γιούργκεν Κλοπ
|REUTERS/Darren Staples

Ο Γιούργκεν Κλοπ εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει το νόημα του Brexit

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 16:36

Μπορεί να μην είναι ο πιο ενημερωμένος – αυτό το παραδέχεται και ίδιος – έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν. Και λόγω δουλειάς κυκλοφορεί στη Βρετανία και βλέπει.

Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούρκεν Κλοπ, δεν έχει μόνο το ποδόσφαιρο στο μυαλό του αν και δεν θα μπορούσε να έχει πολλά άλλα πριν υποδεχτεί τη Ρόμα στο Ανφιλντ για τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ανάμεσα στα ποδοσφαιρικά, ο Κλοπ σε μεγάλη του συνέντευξη στον Guardian μιλά για το Brexit και την παράλογη ιδέα που αυτό αντιπροσωπεύει. Ο κόσμος πρέπει να ξαναψηφίσει – αυτή τη φορά με κρύο κεφάλι, ψύχραιμα και με σωστή πληροφόρηση.

Ο ίδιος δηλώνει ένας όχι και τόσο ενημερωμένος αλλά πάντως ενδιαφερόμενος πολίτης.

«Όταν ο κ. Κάμερον είχε την ιδέα για το δημοψήφισμα σκεφτόσουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζουν οι άνθρωποι σε μια στιγμή. Ολοι επηρεαζόμαστε από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μέρος των επιχειρημάτων και ότι, μόλις πάρουμε την απόφαση, κανένας δεν σου δίνει μια πραγματική ευκαιρία να την αλλάξεις».

Κάπως έτσι καταλήγει μια χώρα να εκλέγει ηγέτες όπως ο Τραμπ, λέει.

Εξηγεί ακόμη ότι η επιλογή είναι απλή: «Η επιλογή είναι είτε να μείνεις στην Ευρώπη, που δεν είναι τέλεια -δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι τέλεια- , ή να πας σε κάτι για το οποίο κανένας δεν έχει ιδέα πώς θα δουλέψει».

Η ατάκα δεν ξέφυγε από την προσοχή του επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχοσταντ που την πρόβαλε στη σελίδα του στο Facebook:

“The EU is not perfect, but it's the best idea we've had so far.”

“The EU is not perfect, but it's the best idea we've had so far.” Well said Jurgen Klopp.I couldn't agree more! #IamEuropean #GenerationEurope

Geplaatst door Guy Verhofstadt op Dinsdag 24 april 2018

 

Πώς το διορθώνουμε τώρα όλο αυτό;

Δίνεις λοιπόν στον κόσμο την ευκαιρία να πάρει αυτή τη μεγάλη απόφαση, συνεχίζει τη συλλογιστική του ο Κλοπ – αλλά εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. «Ερχεται το δημοψήφισμα 51-49. Σκέφτεσαι ότι το 49% δεν είναι χαρούμενο με την απόφαση που θα αλλάξει τη χώρα. Για το 51% είμαι σίγουρος ότι γρήγορα αντιλήφθηκαν τι έκαναν».

Η παραίτηση των ηγετών της παράταξης του Brexit όπως του Νάιτζελ Φαράτζ φαίνεται στον Κλοπ ξεκάθαρη ένδειξη ότι το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη και για αυτούς.

«Συμβαίνουν αυτά», φιλοσοφεί και προσθέτει: «Εντάξει, όμως, ας κάτσουμε να το σκεφτούμε ξανά και να ψηφίσουμε με σωστή πληροφόρηση, όχι με τις πληροφορίες που είχε ο κόσμος τις ημέρες της εκστρατείας. Προφανώς δεν είχαν δίκιο, όχι όλοι τους».

Τελικά, για τον Κλοπ, πάντα μας έδειχνε η Ιστορία ότι «όταν είμαστε μαζί μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Όταν χωρίζουμε, τότε αρχίζουμε να τσακωνόμαστε. Ούτε μια φορά στην ιστορία η διαίρεση δεν έφερε  επιτυχία, οπότε για μένα το Brexit εξακολουθεί να μην έχει νόημα».

Αν όλα αυτά φαίνονται σαν προεκλογική ομιλία, ο ίδιος δεν φαίνεται να πείθεται να πάρει αυτόν τον δρόμο όταν θα αφήσει τα γήπεδα.

Μπορεί να δίνει ολόθερμη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως λέει, «κάνει απίστευτη δουλειά», παρακάμπτει όμως τα σχόλια στη Γερμανία ότι θα μπορούσε να γίνει και αυτός επιτυχημένος πολιτικός.

Εχει μια αρκετή καλή δικαιολογία γιατί δεν θα μπορούσε να το κάνει: «Η Ανγκελα Μέρκελ παίρνει δύο εβδομάδες διακοπές τον χρόνο, λιγότερες από εμένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι στόχος μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...