Από τις ημέρες που ο Μπαρόζο ήταν πρόεδρος της Επιτροπής, επί δέκα χρόνια | IntimeNews / © European Union
Επικαιρότητα

Ο Γιούνκερ στριμώχνει τον Μπαρόζο για τη δουλειά στην Goldman Sachs

«Διευκρινίσεις» για τα νέα του καθήκοντα στην Goldman Sachs ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον πρώην πρόεδρό της. Oπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, ο Μπαρόζο θα πρέπει να απαντήσει στην επιτροπή δεοντολογίας της Κομισιόν
Protagon Team

Διευκρινίσεις ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον προκάτοχο του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς ο δεύτερος προσελήφθη από την τράπεζα Goldman Sachs. Η νέα… καριέρα του Μπαρόζο, αν και είναι σύννομη, εγείρει πολλά ερωτήματα και αντιδράσεις για το δεοντολογικό μέρος. Ο κ. Μπαρόζο καλείται να δώσει τις διευκρινίσεις στην επιτροπή δεοντολογίας της Κομισιόν.

Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Eμιλι Ο’Ράιλι, είχε ζητήσει η ίδια διευκρινίσεις την περασμένη εβδομάδα σε μια επιστολή υπό τη μορφή προειδοποίησης που απέστειλε στον Γιούνκερ για τις «κατανοητές» δεοντολογικές ανησυχίες που είχε προκαλέσει η πρόσληψη αυτή.

Ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, προσελήφθη τον Ιούλιο από την επιχειρηματική τράπεζα Goldman Sacks ως σύμβουλος θεμάτων που συνδέονται με το Brexit.

Ο διορισμός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

Στην απάντησή του, που φέρει ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαιώνει πως ο Μπαρόζο τού «δήλωσε ότι δεσμεύεται να ενεργήσει με ακέραιο και διακριτικό τρόπο» στην Goldman Sachs. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει επίσης ότι «ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής να του αποστείλει μια επιστολή, προκειμένου να του ζητήσει να παράσχει διευκρινίσεις για τα νέα καθήκοντά του και τους όρους του συμβολαίου του».

Η απάντηση θα υποβληθεί προς έγκριση στην επιτροπή δεοντολογίας ad hoc, η οποία είναι επιφορτισμένη με το να διαφωτίζει την Επιτροπή κατά πόσον τα προγράμματα επαγγελματικής αναδιάρθρωσης των ευρωπαίων πρώην Επιτρόπων δεν συγκρούονται με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από κοινού.

Ο κώδικας καλής διαγωγής που υπογράφουν οι Επίτροποι προβλέπει μια 18μηνη περίοδο «ψύξης» μετά το τέλος της θητείας τους, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Μπαρόζο εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2014. Αυτή ήταν η κύρια γραμμή άμυνας της Επιτροπής όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του Μπαρόζο στην Goldman Sachs, μέχρις ότου οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν την υποχρεώσουν να λάβει επιπλέον προληπτικά μέτρα.

«Δεν είναι αρκετό να λέμε πως δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, πρέπει να λάβουμε υπόψη το πνεύμα και την πρόθεση του εν λόγω άρθρου της συνθήκης και να αλλάξουμε τον κώδικα (καλής διαγωγής) ώστε να αντανακλά αυτό ακριβώς», έγραφε την περασμένη εβδομάδα στην επιστολή της η Εμιλι Ο’Ράιλι.