793
O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνομιλία του με τον Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής» στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών | DELPHI ECONOMIC FORUM VI

Ο Γιούνκερ αποκαλύπτει: Ο Τραμπ δεν κατάλαβε ποτέ τι είναι η ΕΕ – εγώ έπεισα τη Μέρκελ για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 16:57
O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνομιλία του με τον Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής» στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών
|DELPHI ECONOMIC FORUM VI

Ο Γιούνκερ αποκαλύπτει: Ο Τραμπ δεν κατάλαβε ποτέ τι είναι η ΕΕ – εγώ έπεισα τη Μέρκελ για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 16:57

Κανονικά ήταν να έχει έρθει στην Αθήνα, να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλήσει και στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Αλλά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, φίλος της Ελλάδας και γνώστης της ελληνικής περιπέτειας, έμεινε στο Λουξεμβούργο για λόγους «οικογενειακούς» όπως ενημέρωσε ο ίδιος τον Πρωθυπουργό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο 67χρονος Γιούνκερ δεν μοιράστηκε μέρος της σοφίας του και της εμπειρίας του τόσες δεκαετίες σε θέσεις ευθύνης.

Ο Γιούνκερ συνομίλησε με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, διαδικτυακά. Είπε ότι η πανδημία ήταν για όλους ένα μεγάλο σοκ και έκρινε πως μπορεί η αρχική αντιμετώπιση της ΕΕ να μην ήταν καλά συντονισμένη, ωστόσο στην πορεία η Ενωση είχε μία καλή στάση. Παράλληλα χαρακτήρισε και αυτός το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημική εποχή «ως ένα από τα καλύτερα ανάμεσα σε όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο».

Ωστόσο περισσότερο ενδιαφέρον είχε η άποψη του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, πρώην προέδρου του Eurogroup και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ηγέτες που συνάντησε στην πορεία του –και όλα αυτά υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ:

Την εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη έπρεπε να βρει τρόπο να στηρίξει καλύτερα την άμυνά της, καθώς ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ χειριζόταν θέματα άμυνας διαφορετικά και αυτό δυσκόλευε τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Από τότε που ο Τραμπ έφυγε από την εξουσία, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν αισθητά, είπε ο Γιούνκερ.

Στην παρατήρηση του κ. Παπαχελά ότι υπάρχουν φήμες πως από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Τραμπ είχε μία προτίμηση στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο τελευταίος σχολίασε ότι οι σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν πάντα μία πρόκληση. «Οταν τον επισκέφτηκα τον Ιούλιο 2018, προσπάθησα να τον κάνω να καταλάβει καλύτερα τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν είναι μία εφεύρεση για να στρέφεται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα του χάρισα μία φωτογραφία του στρατηγού (Τζορτζ) Πάτον που είναι θαμμένος στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο δεν νομίζω ότι ο Τραμπ κατάλαβε ποτέ τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η προσπάθεια για παγκόσμια σταθερότητα απαιτεί τη συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ», είπε.

«Μάλιστα δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΕ ταξιδεύει με συμβατικές πτήσεις και ότι δεν έχει δικό του αεροσκάφος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν:

Για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι είχαν πάντα μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο το γεγονός ότι είχε ευχέρεια να μιλά καλά γερμανικά βοηθούσε τις συζητήσεις τους. «Με τη Ρωσία έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων, όμως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, είναι γείτονάς μας. Πρέπει ωστόσο να βρούμε άλλους τρόπους προσέγγισης με τους Ρώσους, μέσα από τον πολιτισμό και σε ένα βαθμό, μέσα από τις εμπορικές μας σχέσεις», τόνισε.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν:

Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιούνκερ είπε ότι στην αρχή της ηγεσίας του είχε καλύτερη άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην πορεία απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Το γεγονός ότι υπήρχε διάσταση απόψεων για το θέμα της Κύπρου, δυσκόλευε τις σχέσεις. «Εγώ πάντα υποστήριζα τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου, καθώς η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής Ιστορίας», σημείωσε.

Εξάλλου για την οικονομική κρίση στην χώρα μας και τον κίνδυνο αποχώρησης από την Ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε όταν αναφερόταν στην χώρα μας ήταν «Να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα, γιατί είναι ένα σπουδαίο έθνος».

Για την Ανγκελα Μέρκελ:

Αναφερόμενος στην στάση της καγκελαρίου Μέρκελ να υποστηρίζει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι γνώριζε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο ήθελε την αποχώρηση της χώρας μας.

«Το 2015 ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόσο η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη-μέλη μού έλεγαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά να κρατήσω την Ελλάδα στη σφαίρα αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς αυτό είναι υπόθεση των κρατών-μελών. Εγώ απάντησα ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η Κομισιόν εργάζεται για το γενικό καλό της ΕΕ και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν προς το συμφέρον όλης της ΕΕ. Τελικά, η Ανγκελα Μέρκελ ενστερνίστηκε την άποψή του ότι ήταν προς όφελος της ΕΕ να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», απάντησε.

«Η αποχώρησή της κυρίας Μέρκελ σημαίνει ότι η ΕΕ θα αναζητήσει έναν άλλον δυναμικό ηγέτη να την αντικαταστήσει;» ρώτησε ο κ. Παπαχελάς. «Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα η ΕΕ να κυβερνάται από έναν ηγέτη. Ούτε η Γερμανία ούτε και η Γαλλία έχουν αποκλειστικότητα στην ηγεσία της ΕΕ, δεν είναι μονοπώλιο, η ΕΕ είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που έχει ανάγκη και βασίζεται και στα μεσαία και μικρού μεγέθους κράτη-μέλη τους. Μην ανησυχείτε για την Γερμανία, εμπιστευτείτε τους φίλους σας στην Ευρώπη» είπε κλείνοντας την συνομιλία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...