536
Η Ανγκελα Μέρκελ λίγους μήνες προτού εκλεγεί για πρώτη φορά καγκελάριος, το 2005, μαζί με τον μέντορά της, Χέλμουτ Κολ | Ralph Orlowski/Getty Images/Ideal Image

Ο γιος του Χέλμουτ Κολ συνδέει τη Μέρκελ με την αυτοκτονία της μητέρας του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 12:42
Η Ανγκελα Μέρκελ λίγους μήνες προτού εκλεγεί για πρώτη φορά καγκελάριος, το 2005, μαζί με τον μέντορά της, Χέλμουτ Κολ
|Ralph Orlowski/Getty Images/Ideal Image

Ο γιος του Χέλμουτ Κολ συνδέει τη Μέρκελ με την αυτοκτονία της μητέρας του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 12:42

Η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί εκ πείρας να διαχειριστεί πολλές κατηγορίες στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας για μία ακόμη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Αλλά πώς θα αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι ευθύνεται εν μέρει για έναν θάνατο, και συγκεκριμένα για την αυτοκτονία της συζύγου του πρώην μέντορά της, πρώην ηγέτη της χώρας, Χέλμουτ Κολ;

Ο μεγαλύτερος γιος του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Βάλτερ Κολ καταγγέλλει ότι οι πολιτικές κινήσεις που είχε κάνει πριν από σχεδόν 20 χρόνια η Ανγκελα Μέρκελ, τότε ως γραμματέας του κόμματος των Χριστιανδημοκρατών (CDU), έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της μητέρας του να αυτοκτονήσει!

kohl
Η οικογένεια του Χέλμουτ Κολ πριν από την τραγωδία του 2001, σε φωτογραφία του 1973. Αριστερά ο Βάλτερ Κολ, στο κέντρο ο πατέρας του, δίπλα του ο αδερφός του Πέτερ και δεξιά η μητέρα του Ανελόρε

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό ZEITmagazin και που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Βάλτερ Κολ δηλώνει ρητά: «Για εμένα, η κυρία Μέρκελ έχει ένα όχι ασήμαντο μερίδιο ευθύνης στον θάνατο της μητέρας μου».

Η μητέρα του, Ανελόρε Κολ, η οποία έπασχε από μία βαριά αλλεργία στο φως, αυτοκτόνησε το 2001, περίπου δύο χρόνια αφότου ο σύζυγός της, καγκελάριος τότε, Χέλμουτ Κολ, ενεπλάκη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παράνομων δωρεών που φέρεται να δέχθηκε το κόμμα του από ανώνυμες πηγές.

Τότε, ως γραμματέας του κόμματος, η Ανγκελα Μέρκελ είχε εξαπολύσει ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του μέντορά της στην εφημερίδα Frankfurt Allgemeine Zeitung. Κάλεσε τον Κολ να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τις πληρωμές και επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα για το CDU να μάθει να στέκεται στα πόδια του χωρίς τον μακροχρόνιο ηγέτη του». Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο η ίδια τόνιζε ότι με τη σιωπή του ο καγκελάριος προκαλούσε ζημιά στο κόμμα του.

«Ως επαγγελματίας πολιτικός, η κυρία Μέρκελ γνώριζε ότι αυτό θα προκαλούσε μία χιονοστιβάδα, που θα έβλαπτε βαριά τη μητέρα μας και την οικογένειά μας», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Βάλτερ Κολ μιλώντας και εκ μέρους του αδελφού του, Πέτερ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η κυρία Μέρκελ δεν ζήτησε ποτέ να προστατευτεί από το σκάνδαλο η οικογένεια του Κολ, παρότι γνώριζε ότι η μητέρα του ήταν άρρωστη.

Το χειρότερο στην «άθλια» απόφαση της γερμανίδας πολιτικού, σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ότι οι δύο τους, η Ανγκελα Μέρκελ και η Ανελόρε Κολ, ήταν κάποτε στενές φίλες. Υστερα από την αποστασιοποίηση της Μέρκελ και την επίθεσή της προς τον Κολ, ο ίδιος σημειώνει ότι η μητέρα του έγινε «persona non grata και αυτό που την πλήγωσε περισσότερο ήταν ότι προδόθηκε από τη φίλη της».

Ο Βάλτερ Κολ πάντως σημειώνει ότι δεν είναι σκοπός του να μειώσει την ευθύνη του πατέρα του στο σκάνδαλο των δωρεών. Η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή. Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Κολ από την πολιτική ηγεσία του CDU. Ο ίδιος, παρά τις πιέσεις, δεν έχει αποκαλύψει ποτέ τις πηγές των δωρεών, σχολιάζοντας ότι αν «σπάσει» τη σιωπή του θα προκαλέσει κακό στο κόμμα του. Και η απόφαση της Μέρκελ να αποστασιοποιηθεί από τον μέντορά της είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει τελικά την αρχηγία του κόμματος, το 2000, να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας το 2005, ξανά το 2009, ξανά το 2013… και ευελπιστεί ξανά το 2017, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...