590
Ο Αριστείδης Φλώρος είδε να γίνεται δεκτό από το Εφετείο το αίτημα αναστολής της ποινής του και είναι πλέον επισήμως εκτός φυλακής | INTIMEnews

Ο Φλώρος (της Energa) βγήκε από τη φυλακή χάρη στον νέο Ποινικό Κώδικα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 13:58
Ο Αριστείδης Φλώρος είδε να γίνεται δεκτό από το Εφετείο το αίτημα αναστολής της ποινής του και είναι πλέον επισήμως εκτός φυλακής
|INTIMEnews

Ο Φλώρος (της Energa) βγήκε από τη φυλακή χάρη στον νέο Ποινικό Κώδικα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 13:58

Ο καταδικασθείς σε κάθειρξη 21 ετών για τη γνωστή υπόθεση των Energa – Hellas Power, Αριστείδης Φλώρος, είναι επισήμως εκτός φυλακής, χάρη στις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα που πρόλαβε να ψηφίσει στην εκπνοή της θητείας της η κυβέρνηση Τσίπρα.

Οπως έγινε γνωστό, το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του που είχε υποβάλει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (το οποίο δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση) έγινε δεκτό και μέσα στις επόμενες ώρες ο πρώην ισχυρός άνδρας της Energa θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα οι δικαστές του επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας  50.000 ευρω.

Παρά το σάλο που είχε προκαλεσει η προηγούμενη απόπειρά του να αποφυλακιστεί, προσκομίζοντας ιατρικές γνωματεύσεις «κατά παραγγελία», και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση (που ζητούσε να απορριφθεί η νέα του αίτηση) οι δικαστές έκαναν δεκτό το σκεπτικό που ανεπτυξαν στο Εφετείο οι συνήγοροι του κατηγορουμένου κ.κ. Χειρδάρης και Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με αυτό, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα που τέθηκε προ ημερών σε ισχύ, η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών Δημοσίου (που καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα.

Δεδομένου ότι στον Φλώρο έχουν αναγνωριστεί δύο ελαφρυντικά και ότι η ποινή του ήταν 21 χρόνια, επισημάνθηκε ότι η μέγιστη ποινή (με τα ίδια ελαφρυντικά) που τυχόν θα του επιβληθεί, θα είναι κατά πολύ μικρότερη.

Οι συνήγοροί του σημείωσαν επίσης πως ήδη ο πελάτης τους έχει εκτίσει με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν, περί τα 6 χρόνια , την ώρα που όπως ανέφεραν, έχει επιστρέψει  σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER.

Οι γνωματεύσεις αναπηρίας

Πέρυσι ο 40χρονος τέως εκπρόσωπος της Energa που κρατείτο στις φυλακές Χαλκίδας μετά τη καταδίκη του για το σκάνδαλο τον Φεβρουάριο του 2017, είχε διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% λόγω κρίσεων επιληψίας και κάνοντας χρήση του άρθρου 110 Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είχε βρεθεί και πάλι εκτός φυλακής (το εν λόγω άρθρο δίνει τη δυνατότητα της υφ’ όρον απόλυσης σε κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% εφόσον έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής τους).

Καταλυτικό ρόλο στην κρίση της τριμελούς υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ αναφορικά με την αναπηρία του Φλώρου είχε τότε  η γνωμάτευση του καθηγητή Ψυχιατρικής, Αθανάσιου Δουζένη (διευθυντή Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αττικόν και εποπτεύοντος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού).

Βάσει της γνωμάτευσης άλλωστε, η επιτροπή έδωσε στον κρατούμενο ποσοστό αναπηρίας 35% και χάρη σε άλλες δύο γνωματεύσεις -μία για σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο και μία ακόμη για επιληψία- το ποσοστό αναπηρίας έφθασε στο 70%.

Η σειρά γνωματεύσεων για την κατάσταση της υγείας του Αριστείδη Φλώρου είχε φέρει τότε στο φως τις αμφιλεγόμενες έως ύποπτες ενέργειες κρατικών λειτουργών και ιδιωτών γιατρών για την αποφυλάκιση του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση της Energa.

Τελικά το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας έκανε δεκτή την έφεση που είχε ασκήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λάμπρος Σοφούλης κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης του Αρη Φλώρου, ενώ παράλληλα διατάχθηκε έρευνα από από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σχετικά με τις ιατρικές βεβαιώσεις που διέγνωσαν αναπηρία άνω του 67%!

Την απόφαση για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία στηλιτεύει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο Αλέξης Κούγιας,  συνήγορος του πρώην νομικού συμβούλου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, προσωρινά κρατούμενου για υπόθεση εκβίασης του κ. Φλώρου.

Ο ποινικολόγος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως ο εντολέας του που αποκάλυψε την υπόθεση των δύο εταιρειών και τη ζημιά του Δημοσίου βρίσκεται στη φυλακή, ενώ ο κ. Φλώρος και οι συγκατηγορούμενοί του είναι ελεύθεροι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...