660
|

Φίλης κατά Κεραμέως: Ηταν ημέρα της θεραπείας μου αλλά με κατηγορεί ότι απουσίαζα από τη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 11:43

Φίλης κατά Κεραμέως: Ηταν ημέρα της θεραπείας μου αλλά με κατηγορεί ότι απουσίαζα από τη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 11:43

Ολα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο για τα θέματα της Παιδείας, εν όψει της κατάρτισης του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ. Στη σχετική επιστολή η κυρία Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης προσκάλεσαν τους τομεάρχες των κομμάτων σε συναντήσεις εργασίας και ανταλλαγής σκέψεων στο υπουργείο Παιδείας.

Από το Κίνημα Αλλαγής ανταποκρίθηκαν θετικά και ορίστηκε συνάντηση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρωτής τομεάρχης Μερίπη Τζούφη, έδωσαν μια άκρως επιθετική απάντηση: κατηγόρησαν την κυρία Κεραμέως ότι «αναζητά διέξοδο από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει» και την εγκάλεσαν γιατί δεν έχει συγκληθεί η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και προτιμά τις εκτός Βουλής διαδικασίες.

«Προφανώς και θα προσέλθουμε στο διάλογο, αρκεί να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο του και να μην αποτελέσει άλλοθι ή δικαιολογία για την αδρανοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και την παράκαμψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τη σύγκληση της οποίας ζητούμε εκ νέου», ανέφεραν ο κ. Φίλης και η κυρία Τζούφη.

Αυτή η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την ενόχληση του υπουργείου Παιδείας που σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον κ. Φίλη και την κυρία Τζούφη για «προσχηματικό ενδιαφέρον για διάλογο στη Βουλή», με αφορμή την απουσία τους από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο την Τρίτη της τροπολογίας που η κυρία Κεραμέως είχε φέρει προς ψήφιση (σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας) για την επιλογή των σημαιοφόρων του Δημοτικού (εδώ).

«Το προσχηματικό ενδιαφέρον των κ.κ. Φίλη και Τζούφη για διάλογο στη Βουλή αποδείχθηκε με τον πιο εύληπτο τρόπο: την απουσία αμφοτέρων από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τις επιπλέον πιστώσεις και την επιλογή των σημαιοφόρων», ανέφερε το δελτίο Τύπου του υπ. Παιδείας.

Και εδώ ήταν ένα «φάουλ» από την κυρία Κεραμέως που εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η υπουργός Παιδείας φαινόταν να εγκαλεί τον κ. Φίλη για απουσία από τη Βουλή, ενώ είναι γνωστό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας (εδώ) που τον εμποδίζουν να είναι σταθερά στο κοινοβούλιο.

Η Κουμουνδούρου εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση κατά της κυρίας Κεραμέως, την οποία κατηγόρησε για «απαράδεκτη και αήθη επίθεση» κατά του κ. Φίλη, ενώ ο ίδιος ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του σχολίασε σκωπτικά ότι η υπουργός φέρνει τα «νέα ήθη των αρίστων» στη Βουλή.

Ο κ. Φίλης ανέφερε ειδικότερα ότι «στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, η υπουργός Παιδείας είχε συμπεριλάβει σημαντικές διατάξεις για την εκπαίδευση που δεν είχαν συζητηθεί (αντίθετα από ό,τι η κοινοβουλευτική τάξη και ουσία προβλέπει) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στην κριτική μας, η υπουργός με Δελτίο Τύπου ανέφερε “(…) Το προσχηματικό ενδιαφέρον των κ.κ. Φίλη και Τζούφη για διάλογο στη Βουλή αποδείχθηκε σήμερα με τον πιο εύληπτο τρόπο: την απουσία αμφοτέρων από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τις επιπλέον πιστώσεις και την επιλογή των σημαιοφόρων”».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «στην πραγματικότητα, η Μερόπη Τζούφη είχε πάρει μέρος στο σύνολο της συνεδρίασης, με προσωπική ομιλία από του βήματος μάλιστα, ενώ εγώ απουσίαζα καθώς ήταν ημέρα θεραπείας (κάτι που επαναλαμβάνω κάθε τρεις βδομάδες – και για τους πολλούς συντρόφους και φίλους που ενδιαφέρονται και μου στέλνουν τις ευχές τους, να ενημερώσω ότι πηγαίνει πολύ καλά)».

«Το γεγονός αυτό το γνώριζε η κυρία Κεραμέως και προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωσή της και τα “νέα” ήθη που εισάγει στην πολιτική», παρατήρησε.

Ως προς τι έγινε στη Βουλή την Τρίτη, ο κ. Φίλης κατηγόρησε ότι ήταν η κυρία Κεραμέως που ήταν σχεδόν απούσα: «Η υπουργός είχε κάνει απλώς ένα πέρασμα για να επιχειρηματολογήσει (κατά την κρίση της) για την κατάργηση της ανάδειξης με κλήρωση σημαιοφόρου στα δημοτικά και κατόπιν, έστελνε μέσω κινητού τηλεφώνου στον παριστάμενο υπουργό Υγείας Β. Κικίλια τις απαντήσεις της σε ζητήματα που ετίθεντο, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά, που ανάγκασε μάλιστα τον δεύτερο να δηλώσει ότι… δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ταχυδρόμος».

«Δεν δίστασε όμως, η κυρία Κεραμέως να βγάλει ανακοίνωση στιγματίζοντας εμένα και την παρούσα συνάδελφο Μ. Τζούφη για… απουσία!».

Στη δήλωση Φίλη και την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου η υπουργός Παιδείας απάντησε μέσω ανάρτησής της στο Τwitter:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...