301
Ο ΕSΜ «ξεκλείδωσε» τη δόση - η οποία καταβληθεί σε δύο τμήματα | REUTERS/Denis Balibouse

Ο ESM ενέκρινε τη δόση των 8,5 δισ. για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:58
Ο ΕSΜ «ξεκλείδωσε» τη δόση - η οποία καταβληθεί σε δύο τμήματα
|REUTERS/Denis Balibouse

Ο ESM ενέκρινε τη δόση των 8,5 δισ. για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:58

Την έγκριση της τρίτης δόσης του προγράμματος ύψους 8,5 δισ. από το Διοικητικό του Συμβούλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Η ανακοίνωση του ESM έγινε μέσω Twitter – της απόφασης προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«To ΔΣ του ΕSM μόλις ενέκρινε την τρίτη δόση 8,5 δισ. της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», έγραφε η σχετική ανάρτηση.

Η δόση, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup, θα καταβληθεί σε δύο τμήματα. Aμεσα θα εκταμιευτεί το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα κρατικά ομόλογα του Ιουλίου.

Τα εναπομείναντα 800 εκατ. ευρώ θα απελευθερωθούν το προσεχές διάστημα, ανάλογα με τον ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Η σημερινή απόφαση καταδεικνύει πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, χαιρετίζοντας «τον μακρύ δρόμο που έχει διανύσει η χώρα προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» έσπευσε να προσθέσει.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας». «Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Την Τετάρτη, ο ESM είχε προχωρήσει και στην έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων της β’ αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί προς την Ελλάδα έως σήμερα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, αγγίζει τα 39,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...