247
H είσοδος του κτιρίου στο οποίο εδράζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης | YouTube

Ο ESM εκταμίευσε την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 20:56
H είσοδος του κτιρίου στο οποίο εδράζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης
|YouTube

Ο ESM εκταμίευσε την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 20:56

Αλλο ένα… θρίλερ ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο, καθώς τη Δευτέρα εκταμιεύθηκε η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τα νέα έγιναν γνωστά από μέσω του λογαριασμού του ESM στο twitter το απόγευμα της Δευτέρας.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που διήρκεσε 12 και πλέον μήνες, καθώς άρχισε τον Οκτώβριο του 2016.

Η κυβέρνηση καλείται να απορροφήσει το νέο ποσό των 800 εκατ. ευρώ ως τον Φεβρουάριο του 2018 όταν και πάλι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δείξει ότι επιτεύχθηκε καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εκταμίευση κατέστη εφικτή ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM.

Είχε προηγηθεί η πιστοποίηση καθαρών πληρωμών 1,52 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου από την προηγούμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ που είχε εκταμιευθεί για αυτό το σκοπό τον Ιούλιο.

Στην ανακοίνωση του ESM σημειώνεται ότι η αποδέσμευση του ποσού ήρθε έπειτα από μια θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς για τη μείωση του καθαρού ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

esm00
Μετά την εκταμίευση της δόσης το συνολικό ποσό που έχει δανείσει ESM στην Ελλάδα φτάνει τα 40,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός προγράμματος 86 δισ. ευρώ.

Ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει προς τη χώρα μας συνολικά 182 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένου του τωρινού ποσού- και αποτελούν τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...