239
|

Η στάση πληρωμών του Δημοσίου «πάγωσε» τη δόση του 1 δισ. προς την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 12:12

Η στάση πληρωμών του Δημοσίου «πάγωσε» τη δόση του 1 δισ. προς την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 12:12

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού Δημοσίου είναι αυτά που πάγωσαν την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM.

Εκπρόσωπος του  ESM δήλωσε την Παρασκευή πως δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις ελληνικές Αρχές ότι έχουν υλοποιηθεί πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες.

«Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ» αναφέρεται από τον ESM.

Η υποδόση είχε συνδεθεί με την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» τόνισε στο ΑΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος και παράλληλα επισήμανε ότι «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Μετά από την απόφαση αυτή τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση είναι πολύ στενά.

Από τον ESM τονίζουν ότι η διαθεσιμότητα για τη δόση ισχύει μέχρι την επόμενη Παρασκευή, στις 15 Ιουνίου, άρα η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως τότε για να μη χάσει το ποσό.

Στις 27 Μαρτίου το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM ενέκρινε την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.

Tο Συμβούλιο του ESM θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης αμέσως μόλις η επιβεβαίωση είναι έτοιμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...