1060
O Tαγίπ Ερντογάν συνομιλεί με την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ παρακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι – Μουν. Το στιγμιότυπο από τις εργασίες της Ανθρωπιστικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη | Reuters

Ο Ερντογάν απαιτεί από την ΕΕ «να πάρει περισσότερους πρόσφυγες»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2016, 11:22
O Tαγίπ Ερντογάν συνομιλεί με την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ παρακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι – Μουν. Το στιγμιότυπο από τις εργασίες της Ανθρωπιστικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη
|Reuters

Ο Ερντογάν απαιτεί από την ΕΕ «να πάρει περισσότερους πρόσφυγες»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2016, 11:22

Αφού «καθάρισε» το τοπίο στο εσωτερικό της χώρας με την εκπαραθύρωση του Αχμέτ Νταβούτογλου και την προώθηση του «αρεστού» Μπιναλί Γιλντιρίμ στη θέση του πρωθυπουργού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε το βλέμμα του ξανά προς την Ευρώπη. Τι πρωτότυπο, δεν ήταν μειλίχιο.

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε και πάλι από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και να δεχθεί ασμένως ένα σημαντικό μέρος των τριών εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Κι όλα αυτά, λίγο πριν συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της ΕΕ λέγοντας πως δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα για να αλαφρώσει την Τουρκία από τα προσφυγικό «βάρος» που έχει δεχθεί. «Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φυσικά, η πολεμική του Ερντογάν δεν είναι καινούργια, ωστόσο ενδέχεται να ανάψει τη συζήτηση εντός της ΕΕ τη στιγμή που έχει μπροστά της το Brexit. Το Προσφυγικό δεν είναι αδιάφορο για τους Βρετανούς. Αρκετοί από τους θιασώτες της «εξόδου» βλέπουν τις προσφυγικές ροές ως ένα δυνητικό πρόβλημα και σπεύδουν να δηλώσουν πως μια έξοδος από την ΕΕ θα τους… έσωζε.

Σε πρόσφατο άρθρο του στον Guardian, ο Ερντογάν ζήτησε από τον υπόλοιπο κόσμο να θέσει σε εφαρμογή έναν δίκαιο μηχανισμό που θα διαμοιράζει τα βάρη του Προσφυγικού, καθώς ο πόλεμος στη Συρία μπαίνει στον έκτο χρόνο του. Βέβαια, σε εκείνο το άρθρο τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας της Μαρτίου λέγοντας πως μπορεί να γίνει η βάση για να σταματήσουν οι παράνομες ροές μεταναστών.

Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες 

Μπορεί επισήμως ο Ερντογάν να μην λέει πόσους πρόσφυγες επιθυμεί να «δώσει» στην Ευρώπη, εντούτοις τούρκοι διπλωμάτες δεν κρύβουν ένας αριθμός της τάξης των 500.000 προσφύγων θα ήταν αρκετά ικανοποιητικός για την Αγκυρα.

Μιλώντας στο συνέδριο για τη μετανάστευση στην Κωνσταντινούπολη, ο αναπληρωτής διευθυντής για τα θέματα ασύλου, βίζας και μετανάστευσης της Τουρκίας, Εσέν Αλτιούγκ, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται τρία εκατομμύρια σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες. Με εξαίρεση τον Καναδά που πήρε 2.000 πρόσφυγες, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απορροφήσει πολύ πολύ λίγους. Θα θέλαμε περίπου 500.000 πρόσφυγες να προωθηθούν στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι στις αιτιάσεις του Ερντογάν υπάρχει ένα ισχυρό άλλοθι: ακόμη και η ίδια η Ευρώπη παραδέχεται πως από την έναρξη της συμφωνίας τον Μάρτιο, μόλις 177 σύροι πρόσφυγες έχουν προωθηθεί στην Ευρώπη.

Με αφορμή την Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προωθήσει την ατζέντα και τους στόχους του εις επήκοον 175 ηγετών και ανθρωπιστικών οργανώσεων που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες.

Η παρουσία Τσίπρα 

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι, όμως και η συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Δευτέρας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εν όψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

tweet-tsipras-merkel-erdogan2_0Σε ανάρτηση που έκανε ο κ. Τσίπρας από την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» και υπογράμμισε πως «ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο».

tsipras neo konstadinoypoli g

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει τρεις ομιλίες και παρεμβάσεις και ειδικότερα στην (κλειστή) συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ξεκίνησε η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος, στην Ολομέλεια της Συνόδου και στην Στρογγυλή Τράπεζα, όπου θα συμμετέχει, με θέμα «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Η διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Η διμερής συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Μπαν Κι Μουν: «Η Ελλάδα δικαιούται μεγαλύτερη υποστήριξη»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επεσήμανε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως «γειτονικές χώρες που έχουν αναλάβει μεγάλη ευθύνη, δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Ο εκπρόσωπος της Συνόδου σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και περιμένουμε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, να αναλάβουν δεσμεύσεις».

Διάχυτη απαισιοδοξία 

Παρά ταύτα, υπάρχουν αρκετοί που αρνούνται να συνδράμουν στο αισιόδοξο τρόπο και θεωρούν πως ούτε κι αυτή η συνάντηση κορυφής θα φέρει αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η οποία δεν θα πάρει μέρος στη σύνοδο θεωρώντας πως οι ηγέτες δεν έχουν διάθεση να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις και στη συνέχεια να τις τηρήσουν στο έπακρο.

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης στη Βρετανία, Βίκι Χόκινς, εξήγησε πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και δεν φαίνεται πως θα μπορέσει να οικοδομηθεί… καινούργια με αυτή τη σύνοδο. «Υπάρχουν πολλές καλές προθέσεις, αλλά και κενή ρητορική. Νομίζουμε πως χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από αυτό δε δεδομένη την τωρινή αδιαφορία για τους διεθνείς νόμους».

Την ίδια αρνητική στάση κρατάει και η οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών «Equality Now». Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μπρένταν Γουίν, σημειώνει πως από τον 1995, κατά τη Σύνοδο του Πεκίνου, δεν έχει εκπληρωθεί καμία σχεδόν δέσμευση των ηγετών».

Από την μεριά της, η καναδή υπουργός Μαρί-Κλοντ Μπιμπό πιστεύει πως η Σύνοδος μπορεί να γίνει ο καταλύτης εξελίξεων και αλλαγών. Αρκεί φυσικά άπαντες να αποδεχθούν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...