438
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα | REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις μαζικές διώξεις, γυρνώντας πλάτη στις επικρίσεις των Ευρωπαίων

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2016, 14:41
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα
|REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις μαζικές διώξεις, γυρνώντας πλάτη στις επικρίσεις των Ευρωπαίων

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2016, 14:41

Στην Τουρκία επιβλήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση. Η αύξηση έως 30 ημέρες της προσωρινής κράτησης – από τέσσερις που ήταν – η ισόβια διαγραφή των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και η σύλληψη του Χαΐλς Χαντσί, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «δεξί χέρι» του Γκιουλέν, είναι κάποια μόνο από τα μέτρα στα οποία προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και 19 συνδικάτα. Η δικαιοσύνη ανακοίνωσε στο μεταξύ την αποφυλάκιση 1.200 στρατιωτικών, αλλά ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε στην τηλεόραση τη διάλυση της προεδρικής φρουράς που «δεν έχει λόγο να υπάρχει». Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

Στο μεταξύ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Το προσκλητήριο για συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν συμμετείχε στο κάλεσμα.

Ο τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την ΕΕ για τις εκκαθαρίσεις που άρχισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω», δήλωσεσε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η αντεπίθεση κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Ερντογάν, ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε την Αγκυρα ότι «φυλακίζει το μέλλον» της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι ο Γκιουλέν είναι «πιο επικίνδυνος από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» και ότι το κίνημά του είναι «πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος». Ο τούρκος υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών, η οποία σταμάτησε τη ροή των μεταναστών προς την ΕΕ, συνεχίζει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα και ζήτησε να δοθεί νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση.

Εν όψει της σημερινής διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ, που αναμένεται μαζική, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κατέβηκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους κραυγάζοντας το μίσος τους για τον Γκιουλέν. Η Αγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθάρισε ότι το θέμα μιας ενδεχόμενης έκδοσης του Γκιουλέν θα εξεταστεί σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Για να δείτε τις εξελίξεις μέχρι και το πρωί της Κυριακής, πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...