375
| REUTERS/Yves Herman/Pool/File Photo

Ο Ερντογάν «παίζει» με το ΝΑΤΟ: «Αντέχει να χάσει την Τουρκία;» – «Ούτε να τον δω τον Μητσοτάκη!»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 12:46
|REUTERS/Yves Herman/Pool/File Photo

Ο Ερντογάν «παίζει» με το ΝΑΤΟ: «Αντέχει να χάσει την Τουρκία;» – «Ούτε να τον δω τον Μητσοτάκη!»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 12:46

«Θα αντέξει το ΝΑΤΟ να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία;». Με το ερώτημα αυτό αποφάσισε να προσέλθει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και συνεχίζοντας τoν εκβιασμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε αποφασισμένος «να συνεχίσουμε αυτή την ασυμβίβαστη πορεία».

Στη γνωστή και εκπεφρασμένη (εδώ) λογική της «Μεγάλης Τουρκίας που δεν τη χωρούν τα σύνορά της» (σε μια τουρκική εκδοχή της θεωρίας του ζωτικού χώρου), ο Ερντογάν αναφώνησε:

«Η πιο σημαντική δύναμη είναι η Τουρκία. Εχει την πολυτέλεια, μπορεί να αντέξει το ΝΑΤΟ να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία; Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει με συνέπεια τη δύναμή της για το ΝΑΤΟ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την ασυμβίβαστη πορεία».

Και εμμένοντας στην άρνησή του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, «έπαιξε» και πάλι το «χαρτί» της τρομοκρατίας:

«Τι έκανε το ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όταν χιλιάδες φορτηγά με όπλα δόθηκαν στους τρομοκράτες; Τα φορτηγά ήρθαν από τις ΗΠΑ. Θα το πούμε ξανά στη συνάντησή μας. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε δύο χώρες που βρίσκονται δίπλα δίπλα και μέσα στο ΝΑΤΟ και να τους δίνονται όπλα σε τρομοκράτες; Είπατε πως δίνονται στην Ελλάδα με στόχο τη Ρωσία. Δηλαδή εναντίον ποιου χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Τώρα τους ξέρουμε πολύ καλά. Εμείς θα τους φέρουμε στο προσκήνιο. Σε ποιο μέρος κατέφυγε στην Ελλάδα η FETÖ, που επιχείρησε το πραξικόπημα;».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε λίγο πριν από τη συνάντησή του με τη σουηδή πρωθυπουργό και τον φινλανδό πρόεδρο, πράξεις και όχι λόγια από τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Κατά τα άλλα, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε με σχετική ικανοποίηση ότι το πρωί της Τρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος –όπως είπε– εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν απόψε ή την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης,

Στην αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε, με άλλα λόγια, το «Μητσοτάκης γιοκ», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, καλώντας περιφρονητικά τους Ελληνες να… συμμαζευτούν.

«Δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είχαμε προγραμματίσει μια υψηλού επιπέδου στρατηγική συνάντηση με την Ελλάδα, την ακύρωσα. Δεν μπορεί να γίνει πια, έχει τελειώσει. Κλείσαμε αυτή την πόρτα. Υστερα από αυτό, θα συμμαζευτούν οι ίδιοι», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...