366
Πανηγυρικό στιγμιότυπο από την προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στο Ντιγιαμπαρκίρ | REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν καλεί τώρα τους Κούρδους να τον ψηφίσουν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 10:54
Πανηγυρικό στιγμιότυπο από την προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στο Ντιγιαμπαρκίρ
|REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν καλεί τώρα τους Κούρδους να τον ψηφίσουν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 10:54

Κάθε ψήφος μετράει  και ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ότι εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 24ης Ιουνίου ποντάρει πολλά και στην ψήφο των Κούρδων της Τουρκίας που αποτελούν άλλωστε το 1/5 του πληθυσμού της χώρας.

Παρά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στην Αφρίν και την εκκαθάριση της ευρύτερης περιοχής με δεκάδες θύματα – μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι- και ενώ ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος (ΗDP, Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών) στην Τουρκία, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραμένει έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές από το 2016, κατηγορούμενος για σχέσεις με την τρομοκρατία, ο Ερντογάν οργάνωσε την Κυριακή προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιγιαμπαρκίρ (όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο) για να ζητήσει την ψήφο των Κούρδων.

2018-06-03T174553Z_1861424779_RC1E93AE3B70_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION-ERDOGAN
Παλμός και πάθος απο τους Τούρκους που έδωσαν το παρών στην προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στο Ντιγιαμπαρκίρ/ . REUTERS/Umit Bektas

Στην ομιλία του επιτέθηκε στο HDP, που θεωρείται από το καθεστώς ως πολιτική βιτρίνα του μισητού ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). «Εμείς χτίζουμε κι εκείνοι καταστρέφουν. Είναι εδώ για να καταστρέψουν τη χώρα. Είστε έτοιμοι να τους δώσετε το μάθημα που τους αξίζει στις 24 Ιουνίου;» διερωτήθηκε καλώντας τους κούρδους ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα του, ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Το ΗDP «κατεβαίνει» κανονικά στις εκλογές με υποψήφιο τον κρατούμενο Ντεμιρτάς και πριν από λίγες ημέρες, στα τέλη Μαΐου, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να επιτρέψει την απελευθέρωση του υποψηφίου του.

Στην προεκλογική συγκέντρωση της Κυριακής, ο Ερντογάν είπε στους Κούρδους του Ντιγιαμπαρκίρ ότι το κόμμα του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση της περιοχής και για την ειρήνευση στην περιοχή έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού στρατού.

2018-06-03T174038Z_110875936_RC116DC60480_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION-ERDOGAN
Ικανοποιημένος από το δυναμικό παρών του κόσμου στη συγκέντρωση του Ντιγιαμπαρκίρ, ο Ερντογάν χαιρετά τους υποστηρικτές του/ REUTERS/Umit Bektas

Η περιοχή ζει «μια ειρήνη την οποία δεν έχει ξαναδεί στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το κράτος δεν ήταν ποτέ πριν τόσο κοντά στους πολίτες».

Ο ρόλος των κούρδων ψηφοφόρων αναμένεται να είναι καθοριστικός στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Η συντριπτική πλειονότητα αναμένεται να στηρίξει το HDP, ωστόσο το AKP μπορεί να βασίζεται στην υπολογίσιμη ψήφο των συντηρητικών θρησκευτικά Κούρδων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...