1359
Η δημοσιογράφος του CNN, Μπέκι Αντερσον και ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη συνέντευξή του αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία | Reuters

«Ο λαός θέλει θανατική καταδίκη»/ O Ερντογάν βρυχάται, η Ευρώπη απειλεί

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2016, 12:09
Η δημοσιογράφος του CNN, Μπέκι Αντερσον και ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη συνέντευξή του αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία
|Reuters

«Ο λαός θέλει θανατική καταδίκη»/ O Ερντογάν βρυχάται, η Ευρώπη απειλεί

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2016, 12:09

Οταν ο πολιτικός κυνισμός κρύβεται πίσω από τον μανδύα της «λαϊκής απαίτησης». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει επιλεκτική ακοή, καθώς ενώ λέει ότι αφουγκράζεται τον μαινόμενο όχλο στην Τουρκία που ζητάει… κρεμάλες και επιστροφή της θανατικής καταδίκης, κλείνει τα αυτιά στις απειλές της Δύσης που του λέει ότι θα απομονωθεί η χώρα του διεθνώς αν προχωρήσει αυτό το απάνθρωπο μέτρο.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο CNN και τη δημοσιογράφο, Μπέκι Αντερσον, ο τούρκος πρόεδρος ανέσυρε εκ νέου το θέμα καρυκεύοντάς το μάλιστα με αρκετή δόση πολιτικού αμοραλισμού. Είπε, συγκεκριμένα: «Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. “Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια;” Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν ένα άμεσο τέλος σε αυτό γιατί οι άνθρωποι έχασαν συγγενείς, έχασαν γείτονες, έχασαν παιδιά. Υποφέρουν και είναι πολύ ευαίσθητοι γι’ αυτό πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη ευαισθησία.

Για να καταλήξει ότι θα παραπέμψει το θέμα στην Εθνοσυνέλευση. «Φυσικά θα χρειαστεί κοινοβουλευτική απόφαση γι’ αυτό με τη μορφή συνταγματικού μέτρου, συνεπώς οι αρχηγοί [των κομμάτων] θα πρέπει να μαζευτούν και να το συζητήσουν, και εάν δεχθούν να το συζητήσουν τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Εθνοσυνέλευση» συνέχισε παρά το μπαράζ προειδοποιήσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή το 2004, ανοίγοντας έτσι, ένα χρόνο αργότερα, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που είχαν για καιρό τελματωθεί.

Παράλληλα, δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υποβληθεί στις ΗΠΑ γραπτό αίτημα για την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο από την πρώτη στιγμή κατηγορεί για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος -και εκείνος από την πλευρά του αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ερωτηθείς τι θα κάνει εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να τον εκδώσουν, ο Ερντογάν απάντησε πως «έχουμε αμοιβαία συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών. Οπότε τώρα ζητάς να εκδοθεί κάποιος, αν είσαι στρατηγικός εταίρος μου υπακούω, το τηρώ αυτό, αλλά δεν κάνεις το ίδιο -λοιπόν, φυσικά, πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτού του είδους τα πράγματα» ανέφερε.

Σουλτς: «Ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την εξουσία»

Τα πυρά του κατά του τούρκου προέδρου έστρεψε την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η Τουρκία «βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας».

Σε συνέντευξή του στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ΑRD) της Γερμανίας σημείωσε ότι «ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία». Ο Σουλτς σχολίασε σαρκαστικά το αποτυχημένο πραξικόπημα: «Εχω την εντύπωση ότι στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση. Το να ταυτοποιείς σε λίγες ώρες 13.000 ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται είναι πραγματικά ένα επίτευγμα».

Συγχρόνως ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μέμφθηκε την ρητορική του τούρκου προέδρου: «Οταν ο Ερντογάν μιλά για “εκκαθαρίσεις” και “εξάλειψη μεταστάσεων”, τότε αυτή η γλώσσα δεν είναι πλέον η γλώσσα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά ενός αυταρχικού ηγεμόνα». Οπως και η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία επανεισάγει την θανατική ποινή. Στην περίπτωση αυτή, η Άγκυρα δεν θα είχε καμιά προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε.

Καμπανάκι και από Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις περί θανατικής ποινής. Δήλωσε, όμως, ότι τα γεγονότα είναι ακόμα πολύ «φρέσκα» για να κρίνει κάποιος κατά πόσο το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία ελήφθη και πως μια πιο «νηφάλια» αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει αργότερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρόκειται να παγώσουν εφόσον η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στα συμπεράσματα της Δευτέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και στην «αυστηρή δήλωση» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν περαιτέρω δηλώσεις. «Διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την επαναφορά της θανατικής ποινής ακόμα και σε υπό ένταξη χώρα», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς. Ξεκαθάρισε, βέβαια, πως «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί, όπως μαζί δεν πάνε ΕΕ και τανκς στους δρόμους».

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο παραμένει η Τουρκία για την ΕΕ «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε πως η διαδικασία απόρριψης αιτήσεων ασύλου δεν είναι «αυτόματη», αλλά αντίθετα το κάθε αίτημα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ υπάρχουν πολλές «δικλείδες ασφαλείας» συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε έφεση. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας όλες τις ανησυχίες», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Επιπρόσθετα, ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε πως η επιτυχής εξέλιξη της διαδικασίας εξαρτάται από την «πολιτική βούληση όλων των πλευρών», τονίζοντας πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Οπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία και «αναμένει» και «ελπίζει» πως και η Τουρκία θα συνεχίσει αντίστοιχα.

Προειδοποίησε η Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα στον Ταγίπ Ερντογάν πως η επαναφορά της θανατικής ποινής «δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή» με τον στόχο της Αγκυρας για μελλοντική ένταξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, η Μέρκελ κάλεσε τον Ερντογάν «να συμμορφωθεί με τις αρχές της αναλογικότητας και να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην αντίδραση του τουρκικού κράτους έναντι της απόπειρας πραξικοπήματος», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ανάλογη προειδοποίηση ήλθε διά στόματος του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαγερ από τις Βρυξέλλες: «Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας να επαναφέρει την θανατική ποινή θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση των «28»

Την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζήτησαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν την Δευτέρα παρουσία του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ , Τζον Κέρι, επισημαίνοντας την ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.

Καταδίκασαν παράλληλα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας». Επιπλέον, εξέφρασαν τη λύπη τους για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους προς τον τουρκικό λαό.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή περαιτέρω βίας, την προστασία της ζωής και την αποκατάσταση της ηρεμίας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας την «πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» και τονίζοντας τη σημασία «επικράτησης του κράτους δικαίου».

«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» υπογράμμισαν οι ΥΠΕΞ των «28».

Ταυτόχρονα επισήμαναν την ανάγκη πλήρους σεβασμού «της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής». Υπενθύμισαν, δε, πως «η κατηγορηματική κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ενωσης». Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ενωση» και πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με μια δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς και σταθερή Τουρκία για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων».

Ανησυχία από την Μογκερίνι

 Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την ανησυχία της για τη σταθερότητα στην Τουρκία.

Ερωτηθείσα εάν για την ΕΕ η Τουρκία είναι ακόμα «ασφαλής τρίτη χώρα», η Μογκερίνι ανέφερε πως αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, καθώς το επίκεντρο της προσοχής για την ΕΕ αυτήν την ώρα είναι να επανέλθει η κατάσταση στην «ομαλότητα».

«Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων» δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ωστόσο πως ενδεχομένως να υπάρξει μελλοντικά η ανάγκη της στρατηγικής επανεξέτασης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη παγώσει, η Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από κανέναν υπουργό, ενώ παρέπεμψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, του οποίου αρμοδιότητα αποτελούν τα ζητήματα διεύρυνσης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ και πως εναπόκειται στην Τουρκία να εξετάσει το κατά πόσο η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει μια από τις «φιλοδοξίες» της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...