215
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν επιμένει για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης: Το καλοκαίρι αρχίζουν τα έργα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:30
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν επιμένει για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης: Το καλοκαίρι αρχίζουν τα έργα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:30

Η Τουρκία θα διεξαγάγει σύντομα διαγωνισμό για τη διάνοιξη μιας τεράστιας διώρυγας στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης και οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή της θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προωθώντας ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει επικρίσεις για το κόστος και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul) προβλέπεται να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα  με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 75 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (με σημερινές τιμές 9,2 δισ. δολάρια).

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η διάνοιξη της διώρυγας αυτής θα μειώσει την κυκλοφορία στα Στενά του Βοσπόρου και θα αποτρέψει ατυχήματα, όμως οι επικριτές του σχεδίου έχουν υπογραμμίσει ότι θα επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά και θα μολύνει πηγές πόσιμου νερού.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του AKP, δήλωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό «είτε σας αρέσει είτε όχι», αναφερόμενος στις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων αντιπάλων και πρόσθεσε πως η διώρυγα θα αποτελέσει «μια νέα τραχεία» για την περιοχή.

Πέρα από τον διακηρυγμένο στόχο να ενώσει τις δύο θάλασσες, πολλοί βλέπουν στο σχέδιο της Διώρυγας έναν τρόπο να παρακάμψει η Τουρκία τις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ για τα Στενά και τον Βόσπορο, που επιβάλλουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα -ακόμη και για πολεμικά πλοία- για αυτό το στρατηγικής σημασίας πέρασμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...