437
Παγωμένα βλέμματα στη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς | REUTERS

Κατάπαυση πυρός για 120 ώρες στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 18:37
Παγωμένα βλέμματα στη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς
|REUTERS

Κατάπαυση πυρός για 120 ώρες στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 18:37

Σε συμφωνία που οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στη Συρία, κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο. Η συμφωνία χαιρετίστηκε με… πανηγυρικό tweet από τον πρόεδρο Τραμπ που ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο καθώς έτσι θα σωθούν εκατομμύρια ζωές. Αργότερα, με άλλο tweet, σημείωσε ότι χρειάστηκε λίγη… «σκληρή αγάπη» για να επιτευχθεί κάτι που φαινόταν αδύνατο πριν από τρεις μέρες.

Σκοπός της επίσκεψης των αμερικανών εκπροσώπων ήταν να πείσουν τον τούρκο πρόεδρο να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Συρία που άρχισαν πριν από έξι ημέρες, μετά την ανακοίνωση για επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Και είναι προφανές ότι χρησιμοποίησαν ύφος και γλώσσα αντίστοιχο της περίφημης, πλέον, επιστολής Τραμπ προς Ερντογαν, την οποία, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο τούρκος πρόεδρος πέταξε στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εκεχειρία επετεύχθη προκειμένου να έχουν χρόνο οι κουρδικές δυνάμεις και να αποσυρθούν από εστίες πυρός. Άλλωστε η Τουρκία δεν επρόκειτο να δεχθεί κατάπαυση του πυρός χωρίς να κερδίσει κάτι στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων συνεχίστηκαν την Πέμπτη στην συνοριακή πόλη Ρας Αλ-Αίν, η οποία έχει σημαντική στρατηγική σημασία και για τις δύο πλευρές. Οι δυνάμεις των Κούρδων κατευθύνονται προς τα βόρεια, κάτι που δυσκολεύει την Τουρκία στην προσπάθεια δημιουργίας μίας «ασφαλής ζώνης». Σύμφωνα με τους Τούρκους, η ζώνη ασφαλείας θα έχει μήκος 32 χιλιομέτρων και θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους και υπολογίζονται στα 2-3 εκατομμύρια.

Οι Κούρδοι προχώρησαν σε συμφωνία με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασσαντ, με τον συριακό στρατό να καταλαμβάνει τις πόλεις Μαντζίπ, Ράκα και Κομπανί. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κομπανί βρίσκονται και δυνάμεις του Ρωσικού στρατού που συνεργάζονται με αυτές του Αλ Ασαντ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε: «για εμένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ.: του Άσαντ) στη Μανμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις»

Από τη μεριά της, η Ρωσία δήλωσε μέσω της εκπροσώπου της, Μαρία Ζαράχοβα, ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Συρία και τη μέση Ανατολή, πρέπει η Συρία να είναι ανεξάρτητη και να έχει εδαφική ακεραιότητα.

Ευρωπαϊκή ένωση και Η.Π.Α. έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσουν να υποβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Δεν ανησυχούμε για τυχόν κυρώσεις» δήλωσε.

Οι εχθροπραξίες  και οι συνεχείς αλλαγές στα πεδία των μαχών έχουν κάνει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων πολύ δύσκολο, με αποτέλεσμα την απόσυρση των Γιατρών χωρίς σύνορα και άλλων οργανώσεων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...