1058
O Χάαλαντ πανηγυρίζει. Εδειξε νωρίς τι πρέπει να περιμένουμε | REUTERS/Tony Obrien

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ και τα άλλα «προσεχώς» της Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 8 Αυγούστου 2022, 20:53
O Χάαλαντ πανηγυρίζει. Εδειξε νωρίς τι πρέπει να περιμένουμε
|REUTERS/Tony Obrien

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ και τα άλλα «προσεχώς» της Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 8 Αυγούστου 2022, 20:53

Στα φιλικά ματς προετοιμασίας της Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο σκοράρισμα. Στο «Κομιούνιτι Σιλντ», απέναντι στη Λίβερπουλ, έχασε μια ευκαιρία από αυτές που «δεν χάνονται». Ο προπονητής του, Πεπ Γκουαρντιόλα, προειδοποιούσε όσους βιάζονταν να προφητεύσουν ότι ο Ερλινγκ Χάαλαντ θα δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στην Πρέμιερ Λιγκ: «Να προσέχετε τι λέτε και τι γράφετε, γιατί θα σας διαψεύσει. Θα σκοράρει πολλά γκολ, εφέτος, με τη Σίτι». Επιβεβαιώθηκε στα 65 πρώτα λεπτά της νέας σεζόν.

Στο «London Stadium» ο νορβηγός στράικερ πέτυχε και τα δυο τέρματα, με τα οποία η ομάδα του νίκησε τη Γουέστ Χαμ. Εγινε ο, μόλις, δεύτερος παίκτης στα χρονικά της Σίτι που σκοράρει δυο φορές στο ντεμπούτο του, μετά τον Σέρχιο Αγουέρο τον Αύγουστο του 2011. Αλλωστε, το έχει συνήθειο να μην αρκείται στο ένα γκολ όταν πρωτοεμφανίζεται σε σπουδαία διοργάνωση. Με τη Ζάλτσμπουργκ στο Τσάμπιονς Λιγκ και με την Ντόρτμουντ στην Μπουντεσλίγκα είχε… συστηθεί με «χατ-τρικ».

Αυτά τα γκολ, την Κυριακή στο Λονδίνο, έμοιαζαν με τρέιλερ του… έργου που θα παρακολουθήσουμε σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Στο πρώτο, ο Ιλάι Γκουντογκάν του πετάει την μπάλα μπροστά, κι εκείνος με δυο δρασκελιές έρχεται τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα (Αρεολά), που τον ανατρέπει. Πέναλτι και 0-1. Στο δεύτερο, ο Κέβιν ντε Μπρόινε τον βλέπει να καλπάζει προς την περιοχή της Γουέστ Χαμ, και του σερβίρει μια αριστουργηματική ασίστ για το 0-2. Ούτε στην Αυστρία, ούτε στη Γερμανία, στις δυο χώρες όπου απέκτησε τη φήμη του φονικού σκόρερ, είχε συμπαίκτες τόσο χαρισματικούς πασέρ. Ιδίως ο ντε Μπρόινε, ο κορυφαίος του είδους στο αγγλικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, είναι ιδανικός για να αξιοποιήσει τη φοβερή ταχύτητα του Νορβηγού.

Ο αγώνας στο Λονδίνο ήταν αρκετός, για να φτάσουν οι βιαστικοί στο άλλο άκρο. Μετά το «σόου» του Χάαλαντ εκπρόσωποι των media ρωτούσαν τον Γκουαρντιόλα αν πιστεύει ότι ο παίκτης του θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του Τιερί Ανρί, του Αλαν Σίρερ και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Καταλανός απάντησε με ένα πικρό χαμόγελο: «Πριν από μια εβδομάδα όλοι τον κορόιδευαν για την ευκαιρία που έχασε (στο «Κομιούνιτι Σιλντ»), και τώρα τον συγκρίνουμε με τον Ανρί και τον Κριστιάνο… Χρειάζεται χρόνο. Είναι 22 ετών, ακόμα. Εχει μακρά διαδρομή να διανύσει. Μόλις αποσυρθεί, θα δούμε τι έχει πετύχει. Ας είμαστε ψύχραιμοι…».

Ο ίδιος, πάντως, δεν φάνηκε ικανοποιημένος από τον εαυτό του. «Ηταν ένα καλό ξεκίνημα, δεν έχω πολλά να πω. Θα μπορούσα να έχω πετύχει χατ-τρικ. Λίγο σκ@τ@, αλλά είναι αυτό που είναι». Ο ρεπόρτερ του έκανε παρατήρηση για την ακατάλληλη λέξη που χρησιμοποίησε -απαράδεκτη για το σαβουάρ βιβρ της Πρέμιερ Λιγκ-, όμως ο Νορβηγός την επανέλαβε λίγο αργότερα, ζητώντας συγγνώμη.

Εάν η Λίβερπουλ δεν είχε σκοντάψει στην έδρα της Φούλαμ (2-2), το ίδιο κολακευτικά θα ήταν τα σχόλια και για το ντεμπούτο του Ντάργουϊν Νούνιες. Πέρασε στο ματς ως αλλαγή στο 51′, στη θέση του Φιρμίνο, σκόραρε με τακουνάκι για να ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1, κι έπειτα έδωσε την ασίστ στoν Σαλάχ για το δεύτερο γκολ των «Reds». «Αυτή είναι μόνο η αρχή», έγραψε στα social media ο ουρουγουανός φορ, ο οποίος είχε εξαιρετική παρουσία και στο «Κομιούνιτι Σιλντ», με ένα γκολ στις καθυστερήσεις και ένα κερδισμένο πέναλτι. Ταλαιπώρησε αφάνταστα τους αμυντικούς της Φούλαμ. Αλλά το έμπειρο μάτι του Γιούργκεν Κλοπ εντόπισε, αμέσως, το πρόβλημα: «Μπορούσε να έχει πετύχει άλλα δυο γκολ, και είναι τρελό αυτό. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι έχει την ικανότητα να βρίσκεται συχνά σε θέσεις που του επιτρέπουν να σκοράρει». Ο Νούνιες δεν έχει πίσω του έναν πασέρ όπως ο ντε Μπρόινε. Ούτε, καν, έναν Γκουντογκάν. Και ο μυϊκός τραυματισμός του Τιάγκο Αλκάνταρα, που πιθανότατα θα τον κρατήσει εκτός δράσης μέχρι τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ (13 Νοεμβρίου), μεγαλώνει τον προβληματισμό του Γερμανού ακόμη περισσότερο.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν είναι καινούργιος στη Λίβερπουλ -εφέτος διανύει την 6η του σεζόν με τη φανέλα της-, όμως αποτελεί σταθερή αξία. Εχει σκοράρει και στις έξι πρεμιέρες της ομάδας του στην Πρέμιερ Λιγκ από το 2017 και μετά. Στο σύνολο, 8 γκολ (και δυο ασίστ).

Για τον νέο προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερικ τεν Χαγκ, η αγωνιστική περίοδος 2022-2023 άρχισε πολύ άσχημα, με μια ιστορική ήττα. Ποτέ στο παρελθόν η Μπράιτον δεν είχε φύγει νικήτρια από το «Ολντ Τράφορντ». Η Γιουνάιτεντ μπήκε στο νέο πρωτάθλημα με μια παταγώδη αποτυχία, ακριβώς όπως είχε ολοκληρώσει το προηγούμενο. Είχε να της συμβεί από το 1973-1974, να χάσει το τελευταίο ματς της χρονιάς και το εναρκτήριο της επόμενης (3-0 από την Αρσεναλ). Τότε είχε υποβιβαστεί, με 20 ήττες. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει εφέτος, όμως οι προσδοκίες για αγωνιστική ανάκαμψη άρχισαν να εξανεμίζονται από πολύ νωρίς.

Ο Ολλανδός είναι ο πρώτος προπονητής της μετά τον Λουίς φαν Χάαλ, εδώ και μια οκταετία, που αρχίζει τη σεζόν με ήττα. Προς το παρόν, πάντως, οι οπαδοί δεν στρέφονται εναντίον του. Πριν από τον αγώνα με την Μπράιτον διαδήλωσαν έξω από το γήπεδο, ζητώντας από τους Γκλέιζερ να φύγουν. Είχαν άγριες διαθέσεις, γεγονός που υποχρέωσε τον σύλλογο να κατεβάσει, προληπτικά, τα ρολά της μπουτίκ του. Στο ημίχρονο, αλλά και μετά το ματς, οι αποδέκτες της οργής τους ήταν πολλοί και διάφοροι. Ακόμη και θεατές μεταξύ τους πιάστηκαν στα χέρια, ενώ το παιχνίδι βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν βρισκόταν στην αρχική ενδεκάδα. Παρακολούθησε το πρώτο 45λεπτο ως θεατής, με τον τηλεσκηνοθέτη της αναμέτρησης να εστιάζει στους μορφασμούς του, που έδειχναν την ενόχλησή του για όσα έβλεπε. Οταν πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, στο 53′, το «Ολντ Τράφορντ» άρχισε να… γέρνει, και η άμυνα της Μπράιτον δέχτηκε ασφυκτική πίεση. Αλλά το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι, ήταν να μειώσουν το σκορ (1-2) με αυτογκόλ του ΜακΑλιστερ. Το λένε και οι αριθμοί: όταν ο «CR7» δεν είναι βασικός, σπανίως σκοράρει.

Ο ~Τεν Χαγκ έχει σοβαρό δίλλημα. Με τον Πορτογάλο στη σύνθεση, η ομάδα του δεν θα μπορεί να παίζει το πρέσινγκ, που είναι θεμελιώδες στοιχείο της ποδοσφαιρικής του φιλοσοφίας. Χωρίς τον Κριστιάνο, η επίθεση θα έχει τα χθεσινά χάλια του πρώτου 45λεπτου. Ακόμη και ο Γκάρι Νέβιλ, ο θρυλικός δεξιός μπακ του συλλόγου, που σήμερα είναι τηλεπαρουσιαστής, σχολίασε με σκληρά λόγια όσα συμβαίνουν στην πρώην ομάδα του. «Οταν χτυπήσει το τηλέφωνό σου και δεις ότι είναι από τη Γιουνάιτεντ, απορρίπτεις την κλήση…», είπε στην εκπομπή «Super Sunday» του Sky Sports.

Τα πρώτα δείγματα της Τότεναμ και της Αρσεναλ ήταν θετικά. Για την Τσέλσι, ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Στη λήξη της μεταγραφικής περιόδου (1η Σεπτεμβρίου) το ρόστερ της μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Οσο για τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη, γνώριζε τις δυσκολίες της Πρέμιερ Λιγκ και πριν ηττηθεί (2-0) στο Νιούκαστλ. Γι’ αυτό και εξακολουθεί να ενισχύεται. Ο Αλεξ Μορένο, που απέκτησε χθες από τη Ρεάλ Μπέτις, είναι η 13η εφετινή της μεταγραφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...