959
Ο δημιουργός τής «Λέιλα» σε πρόσφατη συναυλία του στο Λονδίνο | Chris Jackson/Getty Images/Ideal Images

Ερικ Κλάπτον/ Ο «θεός της κιθάρας» έγινε 71 ετών

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 29 Μαρτίου 2016, 11:48
Ο δημιουργός τής «Λέιλα» σε πρόσφατη συναυλία του στο Λονδίνο
|Chris Jackson/Getty Images/Ideal Images

Ερικ Κλάπτον/ Ο «θεός της κιθάρας» έγινε 71 ετών

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 29 Μαρτίου 2016, 11:48

Δεν πρόκειται για άλλη μια μίνι βιογραφία, έχουν γραφτεί τόσες και τόσες, παρουσιάζοντας κάθε λεπτομέρεια. Πόσοι, άραγε, ξέρουν ή θυμούνται τις πρώτες εμφανίσεις του στην Ελλάδα, το 1965, και ότι ο θρύλος του ροκ είχε παίξει με ένα ελληνικό συγκρότημα, τους Juniors; Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο του, «Clapton: The Autobiography» (εκδόσεις Broadway Books), εκεί που ο «θεός της κιθάρας» περιγράφει τις περιπέτειές του στη μουσική -και την ελληνική– με λεπτομέρειες. Μέχρι την έκδοση αυτή είχαμε τις μαρτυρίες των μελών τού γκρουπ του και του Μάκη Σαλιάρη -ντράμερ τότε των Juniors, που δεν βρίσκεται, πια, μαζί μας- που δημοσιεύτηκαν στο μουσικό περιοδικό ΖΟΟ, τον Μάιο του 1997.

Αυτό το κείμενο, λοιπόν, γράφτηκε για τον Κλάπτον, για τον άνθρωπο που με μια κιθάρα Gibson Les Paul και έναν ενισχυτή Marshall μπορούσε να γεννήσει μουσικές που μιλούν στην καρδιά σου.

Εχει ερμηνεύσει πάμπολλα τραγούδια, έχει συνθέσει άλλα τόσα, αλλά στο μυαλό και την καρδιά μου πάντα θα έχω ένα από αυτά που τα έχω κατατάξει στην κατηγορία «Ροκ ιστορία-ύμνος για την αγάπη». Γράφτηκε από τους Ερικ Κλάπτον και Τζιμ Γκόρντον και περιέχεται στο πρώτο και μοναδικό στούντιο άλμπουμ των Derek and the Dominos, «Layla and Other Assorted Love Songs», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1970. Το τραγούδι είναι το «Layla» και μέσα εκεί καθρεπτίζεται ο παθιασμένος έρωτας του Κλάπτον για την Πάτι Μπόιντ, επάγγελμα μοντέλο. Α, ναι. Και γυναίκα τού καλύτερου φίλου του, του Τζορτζ Χάρισον…

Εκεί, στο τέλος τής δεκαετίας του ’60, ο Ερικ -και έπειτα από δύο σούπερ μπάντες που είχε δημιουργήσει, τους Cream και τους Blind Faith- βούτηξε με φόρα στα ναρκωτικά. Η Πάτι Μπόιντ βρέθηκε στον δρόμο του, μέσω της κοινής παρέας που έκανε ο βιρτουόζος κιθαρίστας με τον Χάρισον, και τον βοήθησε να ξεκολλήσει από την «παραμύθα». Ο Κλάπτον την ερωτεύτηκε τρελά αλλά -όπως γίνεται στις δυνατές ροκ ιστορίες- εκείνη δεν ένιωθε το ίδιο.

Ο Ερικ έγραψε και αφιέρωσε στην Πάτι το τραγούδι «Λέιλα», το οποίο εμπνεύστηκε από το ερωτικό ποίημα «Η Λέιλα και ο Μαϊνούν», του πέρση ποιητή Νεζαμί. Οι στίχοι του αναφέρονται στην πριγκίπισσα Λέιλα, την οποία ο πατέρας της πάντρεψε με κάποιον άλλον από εκείνον που αγαπούσε, με αποτέλεσμα ο αγαπημένος της να τρελαθεί.

Cut…

Οι ηχογραφήσεις του τραγουδιού, που περιλαμβανόταν στο προαναφερθέν άλμπουμ, ξεκίνησαν την άνοιξη του 1970 στο Μαϊάμι, από τους Derek and the Dominos – άλλο ένα μουσικό δημιούργημα του Κλάπτον. H «Λέιλα»- διάρκειας 7:02 λεπτών- αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο είναι σύνθεση του Κλάπτον και παίζει κιθάρα ο ίδιος αλλά και ο -συχωρεμένος, πλέον- Ντουέιν Ολμαν των Allman Brothers, όπου εκεί ακούγεται το κλασικό  κιθαριστικό ριφ, αλλά και ερωτική ερμηνεία, σε απόγνωση, του Ερικ. Το δεύτερο μέρος κινείται σε πιο αργό τέμπο, είναι ορχηστρικό, με κυρίαρχο το πιάνο του Τζιμ Γκόρντον. Η κιθάρα με την οποία ο Κλάπτον ηχογράφησε το «Layla» ήταν μια Fender Stratocaster, κατασκευής 1956, που την είχε ονομάσει «Brownie» – λόγω χρώματος. Σε δημοπρασία, το 2004, έπιασε 497.500 δολάρια.

Το άλμπουμ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο όταν κυκλοφόρησε εκείνον τον Δεκέμβριο του 1970, όπως και το «Λέιλα», που είχε μεγάλη διάρκεια για να χωρέσει στο πρόγραμμα ενός ραδιοφωνικού σταθμού («αντιραδιοφωνικό»). Επρεπε να φτάσει το 1992, στην εκπομπή τού MTV «Unplugged», για να ερμηνεύσει ο Κλάπτον το άσμα-ασμάτων στην ακουστική εκδοχή του και να απογειωθεί – έφτασε στο Νο 12 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

Ο Ερικ με την Πάτι Μπόιντ - λέμε με και Λέιλα...
Ο Ερικ με την Πάτι Μπόιντ – λέγε με και Λέιλα…

Συνέχεια στην ιστορία…

Ο Τζορτζ Χάρισον και η («Λέιλα») Πάτι χώρισαν το 1977 και, δύο χρόνια μετά, η Μπόιντ έγινε κυρία Κλάπτον. Στον γάμο, μάλιστα, παρέστη και ο Χάρισον, που δεν κράτησε καμία κακία στον φίλο του. Ο γάμος τους, όμως, κατέληξε σε διαζύγιο το 1989, όταν ο «Mr Slowhand», όπως είναι το προσωνύμιό του, έπεσε στην αγκαλιά ενός άλλου μοντέλου, Ιταλίδα αυτή τη φορά, της Λόρι Ντελ Σάντο. Η «Λέιλα» αποκτούσε νέα έκδοση… Τη Λόρι ο Ερικ την ερωτεύτηκε, την κυνήγησε επί πέντε χρόνια και, τελικά, όταν ήταν μαζί, την απάτησε με τη φίλη της, την Τζένι Μακ Λιν! Οταν η Πάτι-«Λέιλα» ανακάλυψε τη σχέση με τη Σάντο, ο Κλάπτον τής ανακοίνωσε ότι θέλει να χωρίσουν και, μάλιστα, της πέταξε τα πράγματά της από το παράθυρο του σπιτιού τους. Το διαζύγιο ήρθε άμεσα και ενώ η Σάντο ήταν ήδη έγκυος. Ο Ερικ τής ζήτησε να τον παντρευτεί, εκείνη δέχθηκε, αλλά στον μήνα τού μέλιτος την εγκατέλειψε για να πάει και πάλι με τη Μακ Λιν! Τελικά, το παιδί που απέκτησε από την Ντελ Σάντο είχε τραγική κατάληξη, καθώς έπεσε, ενώ ήταν τεσσάρων ετών, από το παράθυρο του διαμερίσματος της μητέρας του στη Νέα Υόρκη, από τον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Για το παιδί του, άλλωστε, έγραψε το «Tears in Heaven».

Σε μία από τις βιογραφίες του, σε εκείνη με τίτλο «Motherless Child: The Definitive Biography of Eric Clapton», περιγράφεται ότι στα νιάτα του ήταν ένας άντρας που αντιμετώπισε πολλούς εθισμούς. Αλλά ο χειρότερος εθισμός δεν ήταν στο αλκοόλ ή τις κάθε λογής «σκόνες», αλλά στις γυναίκες. Σήμερα, ο Ερικ δεν απασχολεί, πια, την επικαιρότητα με τις σχέσεις του, καθώς είναι παντρεμένος με την 38χρονη Μελία Μακ Ενερι. Ζει μια, όπως δείχνουν τα πράγματα, ήρεμη ζωή στο Οχάιο μαζί με τη γυναίκα του και τις τρεις μικρές τους κόρες.

Ο 71χρονος θεωρείται και είναι ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών και ο μόνος καλλιτέχνης που απέσπασε τρία βραβεία Grammy, το 1993, για τη συνεισφορά του στη ροκ ως μέλος των Yardbirds και των Cream και το 2000 για την προσωπική του δουλειά. Εχει χρισθεί Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) από το 2004 και Ιππότης του Τάγματος (OBE) από το 1994, για την προσφορά του στη μουσική.

Στην οποία, τελικά, διάολε, έχει γράψει και ερμηνεύσει πολλά τραγούδια για να σε συγκινεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...