778
Ο Αλεξέι Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο | President.gov.ua

Ο επικεφαλής της ουκρανικής άμυνας προειδοποιεί: «Η Ρωσία σχεδιάζει μέγιστη κλιμάκωση του πολέμου»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 11:15
Ο Αλεξέι Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο
|President.gov.ua

Ο επικεφαλής της ουκρανικής άμυνας προειδοποιεί: «Η Ρωσία σχεδιάζει μέγιστη κλιμάκωση του πολέμου»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 11:15

«Θα κερδίσουμε», λέει με βεβαιότητα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ και κάνει την εκτίμηση ότι «ο πόλεμος θα έχει κριθεί ως το καλοκαίρι». 

«Θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο που έκαναν και πέρυσι», πρόσθεσε ο Ντανίλοφ για τους Ρώσους. «Θα τους δείτε να εξαπολύουν τους πυραύλους τους και να προσπαθούν να προελαύσουν». 

Τα σχόλια του Ντανίλοφ έρχονται, όπως σημείωσαν οι Times του Λονδίνου, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η Μόσχα «έχει σχέδια» για να επισκιάσει τις εκδηλώσεις της επετείου στις δυτικές χώρες και ότι αυτές οι χώρες δεν θα είναι οι μόνες που θα συγκεντρώσουν την προσοχή του κόσμου εκείνη την ημέρα. Ο Λαβρόφ αναφερόταν, προφανώς, στην επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επίσης προειδοποίησε ότι η Ρωσία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις πίσω από τα σύνορα, για να «εκδικηθεί» τη Δύση που υποστηρίζει την Ουκρανία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Κίεβο προκειμένου να συζητήσουν νέες κυρώσεις για τη Ρωσία.  

Η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει στο μέτωπο 300.000 νεοσύλλεκτους για μια επίθεση που το Κίεβο πιστεύει ότι θα γίνει πριν η άνοιξη μετατρέψει το παγωμένο έδαφος σε λάσπη και κυρίως πριν προλάβουν να φτάσουν στην Ουκρανία τα δυτικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών Leopard 2.

«Πριν από ένα χρόνο όλες τους οι δυνάμεις ήταν συγκεντρωμένες στα σύνορα. Τώρα όμως έχουμε μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που εκπαιδεύονται διαρκώς σε όλη τη χώρα», είπε ο Ντανίλοφ, σύμφωνα πάντα με τους Times. «Εχουν αναλύσει τα λάθη τους και προσπαθούν να υπολογίσουν πώς να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά», πρόσθεσε. 

Συνέχισε λέγοντας ότι ο περασμένος χρόνος ήταν ένα σκληρό μάθημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά τα «χειρότερα είναι μπροστά μας». «Όσο πιο δύσκολη είναι η ζωή σου, τόσο περισσότερο έμπειρος γίνεσαι. Και για μας ο τελευταίος χρόνος της ζωής μας ήταν πάρα πολύ δύσκολος», είπε. «Όμως, τότε η στρατιωτική βοήθεια ήταν πολύ περιορισμένη. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, έχουμε όλον τον πολιτισμένο κόσμο στο πλευρό μας». 

Ο Ντανίλοφ πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου η Δύση ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ουκρανίας για μαχητικά αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι συνέβη το ίδιο με τα αντιαεροπορικά συστήματα και τα άρματα μάχης που ζητούσαν στην αρχή οι Ουκρανοί και τελικά τα πήραν όταν άρχισαν να έχουν επιτυχίες στα πεδία των μαχών.  

«Τα συστήματα Patriot κάποτε ήταν ένα όνειρο για μας και τώρα τα έχουμε», λέει.  

Πρόσθεσε ότι οι επόμενοι λίγοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τον πόλεμο: «Είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς, αλλά θα είναι μέσα στο έτος. Αυτό το έτος θα είναι κρίσιμο». 

Προέβλεψε δε ότι η έκβαση της σύγκρουσης θα είναι ξεκάθαρη «μέχρι το καλοκαίρι». Το μόνο για το οποίο λυπάται είναι ο αριθμός των Ουκρανών που θα χαθούν όσο η χώρα αναμένει τους δυτικούς συμμάχους να την προμηθεύσουν με πιο εξελιγμένα όπλα.

«Μεσολαβεί πάντα ένα διάστημα μεταξύ της υπόσχεσης να δώσεις όπλα και την ώρα που αυτά φτάνουν», είπε. «Θα κερδίσουμε, αλλά το ζητούμενο είναι ο χρόνος. Είναι κρίμα να σκοτώνονται παιδιά αυτό το διάστημα. Περισσότερα από 500 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί. Αυτή είναι η πιο τρομακτική συνέπεια. Μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, την οικονομία μας, αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τις ζωές των ανθρώπων που σκοτώθηκαν για την ελευθερία μας. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για εμάς».

Ο Ντανίλοφ είπε ότι περιμένει «μέγιστη κλιμάκωση» των εχθροπραξιών από τη Ρωσία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κακά εκπαιδευμένοι νεοσύλλεκτοι φτάνουν στα σύνορα. 

Ανέφερε τη σκληρή μάχη γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, που περιγράφεται ως «κρεατομηχανή» για τους Ρώσους μισθοφόρους και νεοσύλλεκτους, ως απόδειξη της περιφρόνησης της Ρωσίας για τις ζωές των στρατιωτών της. Ο Ντανίλοφ ανεβάζει τον αριθμό των Ρώσων που σκοτώθηκαν ως τώρα στη σύγκρουση σε 130.000, αν και δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει τους 200.000.

«Η Ρωσία είναι μια χώρα νεκρόφιλων», είπε ο Ντανίλοφ. «Έχουν ένα πτώμα στο κέντρο της Μόσχας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα λείψανα του Λένιν στο μαυσωλείο του. «Ακόμη και σε ένα τηλεοπτικό talk show πρόσφατα συζητούσαν για το πώς η αξία της ανθρώπινης ζωής υπερεκτιμάται και ότι δεν χρειάζεται πραγματικά να την παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Για εμάς, η ανθρώπινη ζωή έχει την υψηλότερη αξία γιατί κάθε άνθρωπος είναι πολίτης μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Ο Ντανίλοφ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά. «Δεν νομίζω ότι έχει το θάρρος για μια τόσο ακραία κίνηση», είπε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε ο Ντανίλοφ, η Μόσχα πίστευε ότι οι Ουκρανοί θα υποδεχτούν τους στρατιώτες της με λουλούδια για την απελευθέρωσή τους από ένα καθεστώς που η Μόσχα έχει καταγγείλει ως ναζιστικό. 

«Εάν το επιθυμούν, θα τους υποδεχτούμε με λουλούδια κηδείας», κατέληξε. «Και μετά θα τους βάλουμε στα νεκροταφεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...