184
Φωτογραφία αρχείου -Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την καούρα στο στομάχι | Shutterstock

Ο ΕΟΦ ανακαλεί το Zantac και γενόσημά του

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 25 Σεπτεμβρίου 2019, 13:30
Φωτογραφία αρχείου -Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την καούρα στο στομάχι
|Shutterstock

Ο ΕΟΦ ανακαλεί το Zantac και γενόσημά του

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 25 Σεπτεμβρίου 2019, 13:30

Την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων Zantac -χορηγείται για το καύσος στομάχου- προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά την αναστολή του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού «Saraca Laboratories Limited» για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη, καθώς και της εθελοντικής ανάκλησης στην οποία προβαίνει προληπτικά η φαρμακευτική εταιρεία Glaxosmithkline AEBE για το σύνολο των συγκεκριμένων προϊόντων, ακόμη και στην περίπτωση παρτίδων από άλλον παραγωγό δραστικής ουσίας (Dr. Reddy’s Limited ).

Εκτός από το πρωτότυπο, ο ΕΟΦ ανακαλεί και όλες τις παρτίδες του γενόσημου του Zantac που ονομάζεται RANITIDINE/MYLAN.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, «η φαρμακευτική εταιρεία ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας των προϊόντων, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε 5 ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

Η ανάκληση έρχεται ως συνέχεια της σύστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς σε έρευνες που έγιναν η δραστική ουσία ρανιτιδίνη ενοχοποιήθηκε για ενδεχόμενη πρόκληση καρκίνου.

Για να αποδειχθεί εάν ισχύει κάτι τέτοιο, θα γίνουν κι άλλες κλινικές μελέτες, ωστόσο είναι αναγκαία η προληπτική ανάκληση του φαρμάκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...