183
Ο γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των συμπατριωτών του που έπεσαν μαχόμενοι στο Ντιέν Μπιέν Φου | Twitter

Ο Εντουάρ Φιλίπ στο Ντιέν Μπιέν Φου, τον τόπο της μεγάλης ήττας των Γάλλων στο Βιετνάμ

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 16:24
Ο γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των συμπατριωτών του που έπεσαν μαχόμενοι στο Ντιέν Μπιέν Φου
|Twitter

Ο Εντουάρ Φιλίπ στο Ντιέν Μπιέν Φου, τον τόπο της μεγάλης ήττας των Γάλλων στο Βιετνάμ

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 16:24

Μια συμβολική επίσκεψη στον τόπο της μάχης του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, η οποία το 1954 έβαλε τέλος στη γαλλική αποικιακή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ασία, έκανε ο γάλλος πρωθυπουργός  Εντουάρ Φιλίπ.

Εγινε ο δεύτερος γάλλος ηγέτης που επισκέπτεται το σημείο, μετά τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν που βρέθηκε εκεί το 1993.

Ο κ. Φιλίπ εναπέθεσε άνθη  στα μνημεία των στρατιωτών και των δύο πλευρών ενώ κάλεσε τις δύο χώρες, Γαλλία και Βιετνάμ, να θυμηθούν το κοινό παρελθόν «με ειρηνικό τρόπο».

Οσο για την απόφαση να επισκεφτεί τον τόπο της συντριπτικής ήττας των γαλλικών δυνάμεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε έκπληκτος από το ότι «τόσο λίγοι το έχουν κάνει πριν από εμένα».

Ο Εντουάρ Φιλίπ με δύο γάλλους βετεράνους της μάχης (Twitter)

Η μάχη στο Ντιέν Μπιέν Φου μαινόταν επί 56 ημέρες μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 1954. Τα γαλλικά στρατεύματα παγιδεύτηκαν σε μια κοιλάδα και νικήθηκαν από αριθμητικά υπέρτερους Βιετναμέζους μαχητές.

Αποτέλεσμα της μάχης ήταν ο χωρισμός της γαλλικής αποικίας της Ινδοκίνας σε δύο κράτη, το Βόρειο Βιετνάμ που ήταν κομμουνιστικό και το Νότιο που έκλινε προς τις ΗΠΑ.\

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...