639
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα νέα μέτρα ελήφθησαν επειδή διαπιστώθηκε ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Ελληνας δεν καταλαβαίνει οπότε κλείνουν εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και εστιατόρια

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 18:19
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα νέα μέτρα ελήφθησαν επειδή διαπιστώθηκε ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Ελληνας δεν καταλαβαίνει οπότε κλείνουν εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και εστιατόρια

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 18:19

Νέα, αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας για την ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού καθώς όπως φαίνεται, οι πολίτες –ιδιαίτερα οι νέοι– επιμένουν να αγνοούν τις συστάσεις και το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», κατακλύζοντας καφετέριες και ταβέρνες. Και όλα αυτά ενώ τα κρούσματα του Covid-19 όχι μόνο πληθαίνουν αλλά εντοπίζονται και σε περισσότερες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος γνωστοποίησε ότι συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊνού στη χώρα μας ανήλθαν σε 190 (από 117 την Πέμπτη). Τα 36 είναι υπό διερεύνηση, τα 11 «ορφανά», και τα στην Αττική.

Πέντε νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είπε ο επικεφαλής της ad hoc επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας κλείνουν υποχρεωτικά εμπορικά κέντρα, καφέ-μπαρ και καφετέριες και όλα τα καταστήματα εστίασης πλην ντελίβερι και take away.

Κλειστά επίσης θα είναι μέχρι νεωτέρας μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αισθητικής.

Θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σκέψεις για καθολικό κλείσιμο της εστίασης υπήρχαν από νωρίς το πρωί καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχε προβληματισμός για την απροθυμία των πολιτών να εφαρμόσουν μέτρα αυτοπεριορισμού –τουναντίον είχαν κατακλύσει όλες αυτές τις ημέρες, ιδίως από τότε που έκλεισαν τα σχολεία, τις καφετέριες στις πλατείες. Το συμβάν που έφερε πιο μπροστά τις αποφάσεις ήταν το κρούσμα στο Golden Hall, που έκλεισε άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής (εδώ).

«Είμαστε έξω στον ήλιο, δεν υπάρχει κίνδυνος», έλεγαν την Παρασκευή όσοι απολάμβαναν τον καφέ τους εκμεταλλευόμενοι τον ζεστό καιρό, σε μία αυθαίρετη ερμηνεία – διαστρέβλωση των οδηγιών και συστάσεων που έχουν δοθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Αυτές οι εικόνες προκάλεσαν την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για επέκταση των μέτρων περιορισμού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Πρόκειται για μία επανάληψη του φαινομένου που παρατηρήθηκε προ δύο εβδομάδων στην Ιταλία με το που έκλεισαν και εκεί τα σχολεία. Σήμερα όμως η γειτονική χώρα μετρά περισσότερους από 1.000 νεκρούς (αργά το βράδυ αναμένονται τα νέα στοιχεία).

Με ανακοίνωσή του  ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και ιατρεία όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα (δύσπνοια, υψηλό πυρετό). Οταν έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον ιατρό του και να μην αναζητούν τεστ για τον κορονοϊό χωρίς ιατρική παραπομπή!

Επίσης, συστήνεται να μην επισκέπτονται οι πολίτες τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία για προληπτικές εξετάσεις και προβλήματα υγείας που μπορούν να περιμένουν μερικές εβδομάδες. Διότι, όπως υπογραμμίζεται, με τις άσκοπες επισκέψεις σε δομές υγείας, κινδυνεύουν να μεταδώσουν ή να προσβληθούν από κορονοϊό.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΠΙΣ τονίζει πόσο σημαντική επίσης είναι για την έκβαση της πανδημίας η αποφυγή κλειστών χώρων με πολλά άτομα και ο συγχρωτισμός ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, σημειώνεται, ότι οι οδηγίες αυτές  δεν είναι προαιρετικές, αλλά υποχρεωτικές, ειδικά για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως είναι οι χρόνια πάσχοντες και οι άνω των 70 ετών. Αλλά είναι υποχρεωτικές και για όλους τους υπόλοιπους που επιθυμούμε να προστατεύσουμε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Σ έκτακτη σύγκληση προχωρεί, τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα υγείας που σχετίζονται με την εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...