| Shutterstock
Επικαιρότητα

O εφιάλτης των βιολογικών όπλων πάνω από την Ουκρανία

Οι ρωσικές καταγγελίες –που έφτασαν ως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ–, περί αμερικανο-ουκρανικού μυστικού προγράμματος με παθογόνα στοιχεία, δεν είναι παρά μια πρόφαση για να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι οι Ρώσοι βιολογικά ή χημικά όπλα, εκτιμούν αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον
Protagon Team

Η αρχή έγινε με τη γνωστή και μη εξαιρετέα Μαρία Ζαχάροβα, την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία την Τετάρτη άνοιξε τη συζήτηση περί δήθεν ανάπτυξης βιολογικών όπλων από τους Ουκρανούς, υπό την εποπτεία των Αμερικανών. Η Μόσχα έφτασε το θέμα ως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με έκτακτη συνεδρίαση, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθεί η ανάπτυξη «βιολογικών όπλων» για λογαριασμό των ΗΠΑ σε εργαστήρια στην Ουκρανία.

Ασφαλώς η Ουάσινγκτον απέρριψε τους εν λόγω ισχυρισμούς, τους χαρακτήρισε «γελοίους». Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αν οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι γελοίοι ή όχι, αλλά ότι όταν αρχίζει η κουβέντα περί βιολογικών όπλων, κάποιος το σκέφτεται –εδώ και μέρες, αμερικανοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι με τα περί χρήσης βιολογικών ή χημικών όπλων, οι Ρώσοι απλώς προλειαίνουν το έδαφος για να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι.

Το είπε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», σημείωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

«Αρχίζουν να λένε ότι υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Ετσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία», εξήγησε.

Ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Εθνη, ανέφερε μέσω Twitter ότι η ρωσική αποστολή ζήτησε να συγκληθεί συνεδρίαση σήμερα «για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διατείνεται ότι υπήρχε δίκτυο εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων που λειτουργούσε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο ισχυρισμός έχει διαψευστεί επανειλημμένα.

Η Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι η ρωσική προπαγάνδα περί ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από το Κίεβο αποτελεί τελικά πρόσχημα για τη δικαιολόγηση της εισβολής, αλλά και για τη χρήση τέτοιων όπλων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία επανέλαβε εκ νέου «τους ψευδείς ισχυρισμούς της» και «έχουμε δει ότι η Κίνα υιοθετεί αυτή την προπαγάνδα», κατά συνέπεια «θα επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζέφρι Πρέσκοτ, απηχώντας δηλώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής προεδρίας και της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά τον Τζέφρι Πρέσκοτ, η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, για τη δολοφονία και τη δηλητηρίαση πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική επικράτεια και σε αυτή της Βρετανίας, είναι τεκμηριωμένη. Ο αμερικανός διπλωμάτης είπε ακόμη ότι η Μόσχα στηρίζει «το καθεστώς Ασαντ» στη Συρία, το οποίο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για τη χρήση χημικών όπλων.