390
O Νίκος Δένδιας ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Ανόι | ΑΠΕ/ΥΠΕΞ/STR

O Δένδιας στο Βιετνάμ: Θα στηθεί προτομή του Χο Τσι Μινχ στην Εδεσσα

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 13:52
O Νίκος Δένδιας ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Ανόι
|ΑΠΕ/ΥΠΕΞ/STR

O Δένδιας στο Βιετνάμ: Θα στηθεί προτομή του Χο Τσι Μινχ στην Εδεσσα

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 13:52

Δεκτός από τον πρόεδρο του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ (Ngyen Xuan Phuc) και τον πρωθυπουργό της χώρας Φαμ Μιν Τσιν (Pham Minh Chinh) έγινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ανόι. Νωρίτερα, είχε συνομιλίες με τον βιετναμέζο ομόλογό του Μπουί Θαν Σον (Bui Thanh Son). Η εν λόγω επίσκεψη έπεται της επίσκεψης της αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα, Βο Θι Σουάν (Vo Thi Anh Xuan),τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν οι συνομιλίες εστιάσθηκαν καταρχάς στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,.

Ιδιαίτερη αναφορά, όπως επεσήμαναν οι συγκεκριμένες πηγές, έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας (την UNCLOS), η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Σημείωσαν επίσης, ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των Κρατών Φίλων της UNCLOS». Αλλωστε το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών στο Νέο Δελχί και Τόκυο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συζητηθεί και κατά τις επαφές με υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.

Κατά τις επαφές στο Ανόι, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ακόμη , υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης και στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Βιετνάμ, όπου και πραγματοποίησε δωρεά για την ενίσχυση νέων αθλητών στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, με τον κ. Δένδια , να εκφράζει ευχαριστίες για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, την περίοδο 2025-2026.

Περαιτέρω, εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεισφορά των βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν ως μέλη του γαλλικού στρατού στο μέτωπο της Μακεδονίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα «πατέρας» της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ και θρυλικός ηγέτης των κομμουνιστών μαχητών, Χο Τσι Μινχ.

Ο ίδιος ο κ. Δένδιας, σε ανάρτησή του στο Twitter προανήγγειλε τη δημιουργία προτομής του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ στην Εδεσσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...