914
Αειθαλής επί σκηνής, όσα χρόνια κι αν περάσουν | Shutterstock

Ο Μπράιαν Φέρι έρχεται στη Θεσσαλονίκη – για μία συναυλία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2018, 20:21
Αειθαλής επί σκηνής, όσα χρόνια κι αν περάσουν
|Shutterstock

Ο Μπράιαν Φέρι έρχεται στη Θεσσαλονίκη – για μία συναυλία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2018, 20:21

Το έχουν αποκαλέσει «δανδή της Ροκ» και, όντως, έτσι ήταν. Κιμπάρης. Υπεράνω. Είναι ο τύπος που μας έμαθε ότι στη Ροκ μουσική δεν υπάρχουν μόνο δερμάτινα, αλλά και σακάκια. Και έρχεται τώρα, σύμφωνα με την DIDI music -εταιρεία διοργάνωσης- για μια συναυλία, στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, στο Θέατρο Δάσους, στο πλαίσιο του ομότιτλου φεστιβάλ.

Αλήθεια, ο Μπράιαν Φέρι χρήζει συστάσεων;
Για κάποιους νεότερους σε ηλικία, πιθανώς.

Είναι, λοιπόν, ένας από τους πιο εμβληματικούς τραγουδοποιούς και συνθέτες της σύγχρονης μουσικής, με μια πρωτότυπη φωνητική ικανότητα που εκπέμπει κομψότητα. Καθώς σπούδαζε στη σχολή Καλών Τεχνών, προς στο τέλος της δεκαετίας του ’60, συνάντησε τον ιδρυτή της βρετανικής Pop Art, Ρίτσαρντ Χάμιλτον, του οποίου η έμπνευση και επίδραση επηρέασαν το καλλιτεχνικό όραμα του Φέρι.

«Οι πρώτες μου συνθέσεις και ηχογραφήσεις με τους Roxy Music», εξηγεί, «ήταν μια άμεση προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για τη μουσική με τις δημιουργικές δυνατότητες και ιδέες που είχα από την Καλών Τεχνών». Ο Φέρι μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου και βραβεύτηκε με υποτροφία από το Royal College of Art.

Εκεί έγραψε τα τραγούδια που αργότερα συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο άλμπουμ των Roxy Music. Προσέλαβε τα άλλα μέλη του γκρουπ και συνέθεσε την παραμικρή λεπτομέρεια της εικόνας τους, από τα ρούχα τους επί σκηνής μέχρι τις συσκευασίες των δίσκων. Εμφανίστηκαν στο «Top of The Pops» το 1972 εκτελώντας το ντεμπούτο single τους, «Virginia Plain» και η επιδραστικότητά τους αναγνωρίστηκε από την πρώτη νότα.

Πήραν την ιστορία της pop μουσικής, από τον Ελβις μέχρι την progressive rock με επιρροές από τη soul και avant-garde στοιχεία και τα συγχώνευσαν σε μια λαμπερή, καθαρά ποπ στιγμή, μια προβολή μουσικής δεξιοτεχνίας, στιχουργικής ευφυΐας και στιλ. Το πρώτο άλμπουμ των «Roxy Music» έχει χαρακτηριστεί από μία γενιά επιτυχημένων κριτικών, ως ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ποπ και του ροκ.

O Φέρι ηχογράφησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του, «These Foolish Things» το 1973, επιδεικνύοντας την αγάπη του για τον ρυθμό και την blues, καθώς και ένα δικό του rock ‘n roll στιλ. Η συναισθηματική ένταση των φωνητικών του μπορεί να ακουστεί στην εκτέλεση του κλασικού κομματιού «A Hard Rain’s A-Gonna Fall», μία από τις πολλές επανεκτελέσεις των ηχογραφήσεων από καλλιτέχνες που θαυμάζει, εκτελώντας τες με τον δικό του τρόπο, ενώνοντας πολλά μουσικά στυλ – από γαλλικό chanson έως hard rock – δημιουργώντας μία ανταύγεια αγνού δράματος, όπου έγινε η καλλιτεχνική του σφραγίδα.

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του 2ου σόλο άλμπουμ του, «Another Time, Another Place», με τον Ferry ντυμένο με άσπρο σμόκιν έτοιμο για ένα απογευματινό κοκτέιλ, έγινε μία από τις εικόνες που ορίζουν την ιστορία της ποπ κουλτούρας και η ερμηνεία του «The In Crowd» κατέληξε ως το μυθικό soundtrack του «Jet Set». O Φέρι και οι Roxy Music υπερέβησαν τη μόδα και έθεσαν τις δικές τους τάσεις, αντί να τις ακολουθήσουν.

Ο Φέρι δημιουργεί το κάθε τραγούδι εξ ολοκλήρου μόνος του. Το φωνητικό του στιλ φέρνει στη ζωή έναν καινούριο κόσμο, κάνοντάς το κάθε κομμάτι του μία θεατρική παράσταση, κατορθώνοντας μία τέλεια μίξη αδυναμίας και μελοδράματος, για να δημιουργηθεί στο τέλος μια μεγάλη αίσθηση ρομαντισμού. Τον Οκτώβριο του 1975, ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των Roxy, «Love Is The Drug», – το πρώτο κομμάτι του «Siren» – περιγράφει τον ρομαντισμό και την σεξουαλική εμμονή και εξερευνεί έντονα τον αστικό υπόκοσμο των σκοτεινών μπαρ και του εθιστικού επιθετικού ρομαντισμού.

Οι Roxy Music κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ το 1973 – με το τριπλά πλατινένιο «Avalon», που εδραίωσε τη φήμη τους ως μουσικά πρωτοπόρους και παγκόσμιας φήμης γκρουπ.

Από τα ‘90s μέχρι και σήμερα, ο Φέρι συνεχίζει να δουλεύει με επανεκτελέσεις, όπου έχει μετατρέψει σε δικές του εκδοχές. Εξευγενίζει ατελείωτα τη δουλειά του, σε κάθε ηχογράφηση και σε κάθε παράσταση, περιγράφοντας συχνά τον συναισθηματισμό του ρομαντισμού από την οπτική γωνία του μοναχικού και του αποκομμένου, περιγράφοντας την αγάπη και τη μοναξιά, τη χλιδή και την απομόνωση.

Το 2002 κυκλοφόρησε το «Frantic», ένα άλμπουμ που δημιουργήθηκε από μια μίξη αυθεντικού υλικού και ερμηνείες τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών, μερικά από τα οποία γράφτηκαν από τον Nτέιβ Στιούαρτ των Eurythmics και ένα τραγούδι («I Thought»), του οποίου τη σύνθεση ανέλαβε πρώην συνεργάτης του από τους Roxy Music, ο Eno.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, επέστρεψε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το «Dylanesque» – αποτελεί έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στον αμερικανό τραγουδιστή και συνθέτη που πάντα αγαπούσε και σεβόταν. Γιόρτασε τα σαράντα χρόνια καριέρας με τις επανεκτελέσεις των δικών του συνθέσεων και ηχογραφώντας τες με την ‘20s Jazz ορχήστρα του, The Bryan Ferry Orchestra, σε έναν instrumental δίσκο.

To 2014 ο Φέρι κυκλοφόρησε το 14ο σόλο άλμπουμ του, το «Avonmore» που περιέχει μία μίξη αυθεντικών συνθέσεων, όπως τα «Soldier of Fortune». Το «Avonmore» πρόβαλλε όλες τις αξίες που κάναν τη γραφή, τη σύνθεση και τα φωνητικά του Μπράιαν Φέρι, τόσο αναγνωρίσιμες και καινοτόμες.

Το 2016 υπήρξε ένας γεμάτος χρόνος για τον Φέρι, με μια παγκόσμια περιοδεία και την κυκλοφορία του πρώτου του live σόλο άλμπουμ. Ηχογραφήθηκε κατά την διάρκεια του Avonmore Tour το 2015, «Bryan Ferry Live 2015», το οποίο περιέχει ολόκληρο το set που παίχτηκε σε όλες τις ημερομηνίες της περιοδείας, σε όλο τον πλανήτη.

To άλμπουμ περιέχει κομμάτια από το πολυσυζητημένο τελευταίο του άλμπουμ, «Avonmore» και τις κλασικές επιτυχίες του Μπράιαν Φέρι με τους Roxy Music.

Τώρα, θα περιμένουμε να περάσει, ημερολογιακά, το καλοκαίρι, για να τον δούμε στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες
Η προπώληση ξεκινά την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.
Τα εισιτήρια Γενικής Εισόδου κοστίζουν 45€
Σημεία Προπώλησης: Θεσσαλονίκη – Musicland, Μητροπόλεως 102, τηλ 2310264880, Ταμεία Κ.Θ.Β.Ε. / Αθήνα – Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ. +30 210 3608366 / Δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ/  Καταστήματα Cosmote
Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα: www.tickethouse.gr και www.ticketmaster.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...