Ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μπιλ Γκέιτς σε παλιότερη συνάντησή τους | EPA/ED ZURGA
Επικαιρότητα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ χτίζουν πυρηνικό αντιδραστήρα νέου τύπου

Καθώς οι αμερικανικές πολιτείες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων, οι δύο μεγιστάνες και φίλοι λανσάρουν τη νέα τεχνολογία που λένε ότι θα επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών τέτοιων αερίων
Protagon Team

Το Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ επέλεξαν εταιρείες του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ για να κατασκευάσουν τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα νατρίου, σε χώρο όπου βρίσκεται ένα παλιό εργοστάσιο άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από 15 χρόνια, και η PacifiCorp, που υπάγεται στη Berkshire Hathaway, ανακοίνωσαν ότι το ακριβές σημείο εγκατάστασης του αντιδραστήρα αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος του έτους.

Οι μικροί, προηγμένοι αντιδραστήρες, που λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από ό,τι οι παραδοσιακοί, θεωρούνται σημαντική τεχνολογία που δεν χρησιμοποιεί άνθρακα, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή, την ώρα που οι αμερικανικές πολιτείες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων.

«Πιστεύουμε ότι το νάτριο θα αλλάξει τη βιομηχανία της ενέργειας», είπε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ο πιο γρήγορος και καθαρός τρόπος να γίνουμε αρνητικοί στη χρήση άνθρακα», πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Γουαϊόμινγκ, Μαρκ Γκόρντον. «Η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος της στρατηγικής μας για την ενέργεια» στην πολιτεία, που είναι πρώτη στην παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ.

Ο νέου τύπου γρήγορος αντιδραστήρας ψύχεται με νάτριο και αποθηκεύει ενέργεια 345 megawatt, με δυνατότητα αύξησης στα 500 MW στην κορύφωση της ζήτησης. Η TerraPower ανέφερε πέρυσι ότι οι εγκαταστάσεις θα στοίχιζαν περίπου ένα δισ. δολάρια.

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας παρείχε χρηματοδότηση 80 εκατ. δολαρίων για την επίδειξη της τεχνολογίας νατρίου και το υπουργείο έχει δεσμεύσει επιπλέον χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, που θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Κρις Λεβέσκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, είπε ότι θα χρειαστούν επτά χρόνια για την κατασκευή του. «Χρειαζόμαστε αυτή την καθαρή ενέργεια τη δεκαετία του 2030», είπε.

Ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια έχουν προειδοποιήσει ότι οι προηγμένοι αντιδραστήρες ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο από τους παραδοσιακούς. Ο Λεβέσκ απάντησε ότι τα εργοστάσια αυτά θα παράγουν πολύ λιγότερα πυρηνικά απόβλητα.