910
O Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος στις ΗΠΑ | EPA/JIM LO SCALZO / POOL

O Μπάιντεν προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χάους στην Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 09:52
O Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος στις ΗΠΑ
|EPA/JIM LO SCALZO / POOL

O Μπάιντεν προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χάους στην Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 09:52

Πέντε 24ωρα. Τόσα απέμειναν για τις κρίσιμες «ενδιάμεσες», όπως αποκαλούνται, εκλογές στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, κατά τις οποίες κρίνονται πολλές έδρες στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μαζί η κομματική υπεροχή στο Κογκρέσο. Και σε μια προσπάθεια να τονώσει το φρόνημα των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και να συνετίσει τους έξαλλους της άλλης πλευράς, ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, υπενθύμισε τον εφιάλτη που έζησε η αμερικανική κοινωνία πριν δύο χρόνια, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε με κάθε τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη», είπε ο 79χρονος πρόεδρος, σε μια βαρυσήμαντη ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας τους υποψηφίους που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών σε περίπτωση που ηττηθούν πως εάν το κάνουν πράγματι, θα «ανοίξουν την πόρτα στο χάος».

Θα ήταν «άνευ προηγουμένου», «παράνομο», «αντιαμερικανικό», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, όπου ως γνωστόν, την 6η Ιανουαρίου 2021, οι χούλιγκαν του Τραμπ επιχείρησαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, εισβάλλοντας στο κτίριο-ναό της αμερικανικής δημοκρατίας και σοκάροντας ολόκληρο τον κόσμο.

«Θα ήθελα να είμαι σε θέση να πω ότι η επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας έλαβε τέλος εκείνη την ημέρα. Αλλά δεν είμαι σε θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν, απαριθμώντας έπειτα υποψήφιους έτοιμους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της προσεχούς Τρίτης, των πρώτων στη χώρα έπειτα από την επίθεση εκείνη.

«Υπάρχουν υποψήφιοι που διεκδικούν αξιώματα σε όλα τα κλιμάκια της αμερικανικής δημόσιας διοίκησης (…) οι οποίοι αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν», τόνισε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι είναι η Κάρι Λέικ, υποψήφια για το αξίωμα του κυβερνήτη στην Αριζόνα, όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή πολιτική μάχη.

Πρώην δημοσιογράφος και νέας γενιάς πολιτικός η 53χρονη Λέικ κατεβαίνει με το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και η υποψηφιότητά της έχει όλα τα «καλά» του τραμπισμού: θεωρίες συνωμοσίας, υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας και φυσικά ένα διαρκές υμνολόγιο για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ετσι,  συνεχίζει να καταγγέλλει το αποτέλεσμα των προεδρικών του 2020, επιμένοντας ότι η νίκη εκλάπη από τον Τραμπ και παράλληλα απειλεί ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα στην Αριζόνα εάν ηττηθεί: «Θα κερδίσω τις εκλογές, αυτό είναι το αποτέλεσμα που θα δεχτώ», διεμήνυσε στο CNN.

Η ανησυχία των Δημοκρατικών για την Αριζόνα, πολιτεία που κέρδισε οριακά ο Μπάιντεν το 2020, είναι εμφανής, στον βαθμό που επιστρατεύτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Αν νιώθετε άγχος ή απόγνωση αυτή τη στιγμή (…), μην διαμαρτύρεστε» και κυρίως «μην αφήσετε την άλλη πλευρά να σας πείσει ότι η ψήφος σας δεν μετράει», είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, που ουδέποτε παραδέχτηκε πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, μοιάζει επίσης να προετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των «midterms» αν δεν είναι ικανοποιητικό για τους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτό θα έβαζε «στον δρόμο προς το χάος την Αμερική», επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους συμπολίτες του να εναντιωθούν «στην πολιτική βία και στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων».

Οπως παρατήρησε ο Guardian, ο Μπάιντεν ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα, μιλώντας για την πρόσφατη επίθεση κατά του Πολ Πελόσι, του συζύγου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο. Επεσήμανε ότι ο δράστης της επίθεσης ρωτούσε «πού είναι η Νάνσι; πού είναι η Νάνσι;» –τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν και εκείνοι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Παράλληλα εξάλλου, μέλη εκλογικών επιτροπών και αιρετοί τονίζουν πως διαπιστώνουν αύξηση των απειλών και των εκφοβισμών καθώς οι εκλογές διεξάγονται μεν στις 8 Νοεμβρίου, αλλά διαδικασία της επιστολικής ψήφου έχει ήδη ξεκινήσει.

Στις εκλογές αυτές κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.

Οι Δημοκρατικοί πληρώνουν τον υψηλό πληθωρισμό

Αυτοί που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας είναι «αποφασισμένοι» και ενίοτε «καταφέρνουν να ακουστούν», είπε επίσης ο Τζο Μπάιντεν, που προσπαθεί, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία είναι αλήθεια, να βάλει στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι προτιμούν απλούστατα να επιτίθεται στον απολογισμό του στο πεδίο της οικονομίας.

Κατηγορώντας ασταμάτητα τον Δημοκρατικό πρόεδρο πως αντιμετωπίζει με ανεπαρκή τρόπο τον «ανελέητο» πληθωρισμό, οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν όλο και πιο σίγουροι πως θα του στερήσουν την ισχνή πλειοψηφία της παράταξής του και στα δυο σώματα του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, το 36% των Αμερικανών θεωρεί πως το πιο «επείγον» ζήτημα για τη χώρα είναι ο πληθωρισμός.

Το δικαίωμα στην άμβλωση, με επικλήσεις στην υπεράσπιση του οποίου οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη βάση τους, ακολουθεί σε απόσταση (10%). Η υπεράσπιση των εκλογικών διαδικασιών απασχολεί ένα 6%.

Αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πάντως η τύχη της Γερουσίας μοιάζει λιγότερο σίγουρη.

Οπως σημείωσαν αναλυτές ο Τζο Μπάιντεν πασχίζει να γυρίσει το ρεύμα, αλλά η έκκληση για την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος λίγη απήχηση έχει κυρίως όσον αφορά το δεξιό ακροατήριο που σε δημοσκόπηση του CBS News, θεωρούν σε ποσοστό 70% τα προβλήματα της οικονομίας σημαντικότερα από τη λειτουργία της δημοκρατίας και πώς αυτή επλήγη από τις θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το δεξιό Fox News έσπευσε το βράδυ της Τετάρτης να σχολιάσει δηκτικά ότι «ο Μπάιντεν αγνοεί την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό για να μιλήσει περί “απειλών για τη δημοκρατία”».

Ο ίδιος πάντως νωρίτερα, σε εκδήλωση για την απασχόληση στη βιομηχανία στον Λευκό Οίκο, είχε αναγνωρίσει πως οι Αμερικανοί «υποφέρουν» από τον πληθωρισμό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...