Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Evelyn Hockstein
Επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν με «συνέπειες» αν στραφεί σε πυρηνικά όπλα

«Μην το κάνεις. Μη. Μη. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», απάντησε, σε υποθετική ερώτηση που δημοσιογράφου του CBS, για το τι θα έκανε αν η Ρωσία χρησιμοποιούσε μη συμβατικά όπλα
Protagon Team

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει διεθνείς συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο CBS, που θα προβληθεί την Κυριακή, και μέρος της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ο αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε τι θα έλεγε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «αν σκεφτεί να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά ή πυρηνικά όπλα».

«Καθώς η Ουκρανία πετυχαίνει στο πεδίο της μάχης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έρχεται σε δύσκολη θέση και στριμώχνεται στη γωνία», είπε ο δημοσιογρά στον Μπάιντεν. «Και αναρωτιέμαι, κ. πρόεδρε, τι θα του λέγατε αν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα»;

«Μην το κάνεις. Μη. Μη. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ήταν η απάντηση Μπάιντεν, όπως γράφουν οι New York Times.

Οταν ο δημοσιογράφος ρώτησε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ο Πούτιν ξεπερνούσε αυτή την κόκκινη γραμμή, ο πρόεδρος δεν απάντησε με λεπτομέρειες.

«Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποιες θα ήταν; Φυσικά, δεν πρόκειται να σας πω. Θα έχει, όμως, συνέπειες», είπε ο Μπάιντεν.

«Θα γίνουν (οι Ρώσοι) περισσότερο παρίας στον κόσμο από ό,τι ήταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και ανάλογα με την έκταση των πράξεων του θα καθοριστεί η αντίδραση που θα υπάρξει» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.