630
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του από τον Λευκό Οίκο | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 10:20
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του από τον Λευκό Οίκο
| REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 10:20

Τα διεθνή ΜΜΕ στάθηκαν στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης για την αντιμετώπιση της πανδημίας που επιμένει στις ΗΠΑ: όχι μόνο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκατομμυρίων δημόσιων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, αλλά και μια σαφής απειλή προς τους εργαζόμενους σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να εμβολιαστούν ή να αντιμετωπίσουν τη βάσανο των εβδομαδιαίων τεστ, με συνέπεια να κινδυνεύουν να χάσουν μεροκάματα αν βρεθούν θετικοί στην Covid-19.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην ομιλία του από τον Λευκό Οίκο –με φόντο τον εμβληματικό πίνακα του Αβραάμ Λίνκολν αλλά και στη σκιά της επανάκαμψης της πανδημίας του κορονοϊού– μίλησε και πολιτικά. Κατηγόρησε μια «μειονότητα» Αμερικανών η οποία, όπως τόνισε, υποστηριζόμενη από μια «μειονότητα πολιτικών», εμποδίζει τη χώρα να «γυρίσει τη σελίδα» της πανδημίας του κορονοϊού.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί» και κάνοντας τα πράγματα χειρότερα «αιρετοί εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα» εναντίον της πανδημίας, κάτι το οποίο «είναι απαράδεκτο», είπε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζοντας στον Λευκό Οίκο το σχέδιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, για να κατανικηθούν αυτοί που «εμποδίζουν» την προστασία «της δημόσιας υγείας».

Αυτά τα 80 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού: αυτό «μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και το κάνει», τόνισε ο Μπάιντεν, επιμένοντας πως σκοπός του είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη «φυσιολογική ζωή» το ταχύτερο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ιδίως να γίνει υποχρεωτικό για περίπου 80 εκατομμύρια υπαλλήλους αμερικανικών επιχειρήσεων είτε να εμβολιαστούν, ή να υποβάλλονται σε τεστ σε εβδομαδιαία βάση. To μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζομένους και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε εργοδότη αν θα εξασφαλίζει τα τεστ για τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους του ή το κόστος θα βαραίνει τους τελευταίους.

Επίσης περίπου τέσσερα εκατομμύρια λειτουργοί του ομοσπονδιακού κράτους και υπάλληλοι εταιρειών που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις θα καταστεί υποχρεωτικό να εμβολιαστούν για την Covid-19.

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν καταγράφηκε ενώ η πανδημία αναζωπυρώνεται από το καλοκαίρι, εξαιτίας ιδίως της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, ενώ μέρος των Αμερικανών συνεχίζει να διστάζει να εμβολιαστεί ή να εναντιώνεται στα εμβόλια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την πίεση προς τις δομές υγείας όσο και την υποχώρηση της δημοτικότητάς του καθώς πολύ πριν την τραυματική για την εικόνα των ΗΠΑ αποχώρηση από την Καμπούλ, ο Μπάιντεν είχε δει τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του που είχε τον Μάιο και τον Ιούνιο να καταρρέουν.

Από τα τέλη του Αυγούστου, περισσότεροι Αμερικανοί διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου τους – τα ποσοστά του όμως ήδη υποχωρούσαν από τον Ιούλιο, καθώς η επιδημία επανέκαμπτε και οι υποσχέσεις του για οριστική έξοδο από την υγειονομική κρίση αποδεικνύονταν ανεδαφικές

 

«Βιώνουμε σκληρή περίοδο που μπορεί να διαρκέσει καιρό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και θα το κάνουμε» ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σχέδιο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αφορά συνολικά τα δύο τρίτα του συνόλου των εργαζομένων στις ΗΠΑ. Ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικές αμφισβητήσεις· ήδη καταδικάστηκε από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ομοσπονδιακό κράτος πλέον έχουν 75 ημέρες στη διάθεσή τους για να εμβολιαστούν, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν το φάσμα του τερματισμού της σύμβασής τους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης επιταχύνθηκε τον Αύγουστο σε κάποιες πολιτείες που πλήττονται σκληρά από την πανδημία η χώρα βρίσκεται σε φάση που θα αποτελέσει σταυροδρόμι, είπε ο αμερικανός πρόεδρος προτού παροτρύνει για να νιοστή απευθυνόμενος στους συμπολίτες του «εμβολιαστείτε» κλείνοντας την ομιλία του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), παρά την εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως κάτι περισσότερο από το 53% των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ, που μετρούν πάνω από 654.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 40,63 εκατ. καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον κορονοϊό –πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς–, βλέπουν το τελευταίο διάστημα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και πάλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News